петък, 14 януари 2011 г.

Държавният преврат от 29 октомври

Чл. 1 (реставриран): „Цялата власт произтича от Б.Б. и принадлежи на Б.Б.”
Велислава Дърева
Как се прави държавен преврат? По тъмна доба? Когато една сянка с крупните очертания на Б.Б. ще припълзи безшумно откъм „Дондуков” 1, ще превземе мълниеносно „Дондуков” 2 и ще обяви тържествено края на президентската институция? Или в ранната утринна дрезгавина? Когато Б.Б. в носталгично магурско облекло, придружаван от стария си боен другар Ал. П. (отскубнал се незнайно как от домашен арест), плюс Я.Я. (стаен зад ъгъла с моторна резачка в ръце), плюс група свирепи силоваци от героичните мутренски времена, ще връхлетят с трясък в президентския кабинет, и прочее? 
Нищо подобно!
Министър-председателят Б.Б. извърши държавен преврат посред бял ден. На 29 октомври 2010 г., петък, около 13.35 ч., при това - в Брюксел, когато пред възхитените погледи на купчинка журналисти Б.Б. отправи молба с острия вкус на заповед:
„Аз първо ви моля да не го наричате „президент” – говорим за г-н Първанов и единственото, за което съжалявам, че България остана без една институция за близо една година напред, защото човек, който има политически проект, не може да бъде президент. Президентската институция не само, че не може да ни бъде коректив, не може да ни бъде и партньор, всъщност нея я няма. Преди много внимателно се вслушвах в критики, в изказвания, защото, когато една от трите институции говори, естествено, че трябва да чуя какво се казва, но сега, когато една опозиционна политическа фракция или партия, или движение, няма значение, изказва свое мнение, просто няма да му обръщам внимание”.
В следващите два дни, за да няма чули-недочули и разбрали-недоразбрали, Б.Б. повтори скандальозното упражнение – първо откъм Русе, а после тъй се словоизля по Нова телевизия, че препълни бетонната чаша на „Цанков камък”.
Така премиерът Б.Б. уволни президента на Републиката, ликвидира президентската институция и суспендира Конституцията.
В българската история това вече се е случвало, само че с Търновската Конституция: на 27 април 1881 г., на 9 юни 1923 г. и на 19 май 1934 г. Новата дата в тази поредица е 29 октомври 2010 г. А премиерът Б.Б. се зачисли към компанията на Александър Батемберг, Александър Цанков и Кимон  Георгиев.
Според българския исторически опит следва режим на пълномощията, управление чрез укази, чужди комисари (те са тук), трибунали (те са на път), свирепа цензура (тя е факт), разпускане на парламента до „избора” на подбрано и покорно мнозинство (то и сега е факт), пълен диктат над всички власти (той е факт), арогантен премиерски абсолютизъм (той е факт), репресивно законодателство, забрана на левите партии, забрана на всички партии, разправа с политическите противници, диктатура, терор.
Президентът не е нарушил Конституцията, не е извършил държавна измяна, не си е подал оставката, на всичкото отгоре е жив и здрав, а Б.Б. не е нито Конституционния съд, нито Народното събрание.
Б.Б. е забравил как на 3 декември 2005 г., бидейки кмет, основа ГЕРБ; как седеше на сцената на НДК и изобразяваше дон Вито Корлеоне, изтегнат в едно бяло кресълце, метнал десен глезен върху ляво коляно, докато подбрани люде му целуваха ръчицата; как изпълнен с досада цъкаше sms-и, докато народната любов го обливаше, гайдите свиреха „Покачила се Тудора на лиляк китки да бере!”, а Цв.Цв., временно назначен за формален лидер и личен ретранслатор на Б.Б. хлипаше клетвено „Няма да ви посрамя, Генерале!”.
Днес Б.Б. изобразява пръв защитник и радетел на Конституцията. Докато я суспендира. Всъщност, той върши това безчинство всеки ден, по сто пъти на ден. Държавния преврат от 29 октомври е само едно логическо продължение, само едно украшение, само един щрих, само един акорд.
Само една стъпка към реставрацията на член първи:
„Ръководната сила в обществото и държавата е ББ. Цялата власт в България (явна и тайна, видима и невидима, подземна и надземна) произтича от Б.Б. и принадлежи на Б.Б. Властта на Б.Б. е безразделна, неделима, несподеляема и неоспорима. Тя се осъществява от Б.Б. непосредствено и чрез Неговите органи. Никоя част от народа, политическа партия, институция, организация или отделна личност не може да си присвоява, нито да оспорва осъществяването на народния суверенитет, олицетворяван от Б.Б. Всеки, който отрича всевластието на Б.Б., извършва грубо посегателство върху конституционния ред и държавна измяна”.
За година и половина Б.Б. прегази всяко гражданско и човешко право; оклевети и унизи всеки политически опонент (понеже такова е неговото вулгарно разбиране за политиката – като отровен коктейл от интриги, мъст и унижение); изиска и получи от повечето медии послушание, подчинение и слугинаж (смъртоносни за медиите); а неговият поход срещу независимия съд е откровена, невъздържана властническа похотливост.
Б.Б. наложи на обществото, и обществото прие безропотно неговия циничен възглед за правосъдието: достатъчно е да те арестуват, да ти прикачат обвинение, пък какво ще реши съдът – няма значение. Ти си осъден. Преди и независимо от съда. С презумпцията за вина. Въпреки и независимо от доказателствата за обратното. Ти си престъпник. Ти си опозорен, смазан, смачкан. Ти си свършен.
Б.Б. наложи на обществото, и обществото прие с радостна въздишка диктатурата на милиционерщината: Хората ги е страх от две неща: едни, които са религиозни, ги е страх от бога, тези, които не са - ги е страх от затвора. Така че ние трябва да направим всичко възможно това да е факт. Каквото искат да говорят - полицейска държава, едноличен режим - напротив, това е точно това, което хората искат”.
Б.Б. наложи на обществото и обществото прие  с радост неговото самовлюбено убеждение, че е безалтернативен, че над него е само небе, дето викаше Големанов.
Наистина, Б.Б. е безалтернативен. В своето грандиозно чувство за лична значимост и суперлативна самооценка; в своето самодоволно самохвалство; в своя стремеж към власт, сила и господство; в своята нетърпимост към всяка критика и ужас от най-дребния неуспех; в своя безграничен егоцентризъм и себичност; в своята жизнена потребност от нестихващи похвали и комплименти, както и от хора, върху които да отреагира собствените си комплекси, страхове, мании и патологии. Това са характеристиките на болезнения нарцисизъм. Ще ги прочетете във всеки учебник по психология.
Но Б.Б. има два проблема. Конституцията и президентът. Които се пречкат на пътя му към абсолютната власт и накърняват неговото безалтернативно богоподобие. Затова те трябва да бъдат отстранени, обезличени и унизени. За сведение на Б.Б., един държавен преврат никога не е бил и няма да бъде олицетворение на силната политика. А на интригата и насилието. Те не са оръжие на смелите и почтените. А на страхливците. На паралелната власт, разставена от обществения сутерен до покрива. И на Октопода, който се плацика необезпокояван в октоподското си джакузи посред октоподския си билдинг.       
А българските партии и техните лидери обгърнаха държавния преврат на Б.Б. в плътно мълчание. Защо?  
 
24 Часа Сряда, 10-ти Ноември 2010; прочитания: 3695; коментари: 23

 Четвъртък, 11-ти Ноември 2010
Георги Петров: Тази е за психодиспансер.
Некоректен коментар Четвъртък, 11-ти Ноември 2010 KICKX: S BEZUMEN POGLED VTREN4EN V NI6TOTO ZA6TITAVA6E PRODEV , LUKANOV , SEGA PARVANOV... A TOII - SADAM , MILO6EVI4, STANI6EV ..... KAK DA VIARVAM NA MUHLIASALITE TI MISLI ??? ZA TOVA IZGLEJDA6 TAKA ... SORRI !
Некоректен коментар Четвъртък, 11-ти Ноември 2010 DAQNA: mili hora ne se zablugdavaite.vsi4ki gledat samo kak da otkradnat pove4e.saglasna sam s gospoga Dareva,4e BBnqma pravo da kritikuva ne6to ,koeto samiqt toi napravi
Некоректен коментар Четвъртък, 11-ти Ноември 2010 ГОЦЕАРТ: Неистов страх от това , че ГЕРБ правят това което е необходимо за да маже държавата по-бързо да излезе от този омагьосан кръг на корупция, кражби, щуробаджанаштина, лъжи за социална справедливост и т.н. и т.н. Дърева е една от най-зомбираните членка на тази партия, която бавно - за "съжаление" си отива. Страхът - вече 21 години е техен непрекъснат спътник, защото прекрасно знаят, че има "видов ден" и той наистина идва. За АБВ и неговият създател и компания едва ли има смисъл да се приказва. За какво НОВО за каква АЛТЕРНАТИВА може да става дума с тези като партиен интригант К.Паскалев,ген. М.Михов, комунист Ст. Данаилов и останалите "учредители".
Некоректен коментар Четвъртък, 11-ти Ноември 2010 Пенсиониран демократ: И двамата са учили в един и същ психоинтернат, само че в различни групи. Видно е ,че Дърева е къде, къде по напред с материала, тя отдавна е изпращяла, но Дайнов я следва с бодри крачки. Юнак Бойо и Гоце са персонажи от една и съща пиеса, става въпрос за власт, пари, много пари и мерак за място в историята. Старите хора казват: "Каквото повикало, такова се обадило". Както юнак Бойо си направи преди време "гражданско" отборче, така и сега Гоце иска да се гражданее и после нас баламите ни убеждават,че народа ги е поискал да го поведат. Ха, ха, ха, във весела държава живеем. Списъкът на кандидат месиите продължава да се попълва - Желю, Костов, Симеончо, Доганчо, сега и тез двамата, мамата,мамата,мамата..........
Некоректен коментар Четвъртък, 11-ти Ноември 2010 9/SEP/1944-POSLEDNIYAT PREVRAT!: PREVRAT V DARJAVNATA POLITIKA SE PRAVI OT VOENNITE,KATO SE PROLIVA KRAV I POSLE IDVA MIR,ZATISHIYE I PROGRES. V BILGARIYA MNOGO OTDAVNA NE E OSASHTESTVEN PREVRAT I ZATOVA NAMA PROGRES I BLAGODENSTVIE!
Некоректен коментар Четвъртък, 11-ти Ноември 2010 qfa: Дърева е генетично увредена откъм идеология и естетичен усет.
Некоректен коментар Четвъртък, 11-ти Ноември 2010 джон арт: за да съм коректен, все пак се напънах да изчета и тази диария. ужас и безумие лъха от нея, както и от всичко друго, подписано с това име. сериозно се замислете: дърева име ли е или диагноза? личи си нормалното мнение на човек израснал и възпитаван в белия свят и изкривената камуняшка истерия на съветския възпитаник. интересно ми е как това нещо би коментирало любимата си воср от позизията, която заема в абзаца преди финалното си изречение! освен плюене по б.б. не видях защита на простотията, сътворена от агент гоце. това означава, че п(р)остъпката му е незащитима.
Некоректен коментар Четвъртък, 11-ти Ноември 2010 ujas: BB ako deistvitelno se e izkazal taka, e ujasno, tova predstavete si v o4ite na tezi hora kak izglejdame i kakvo mislqt za nas?! ne e istina..i ostavete Dareva da pishe
Некоректен коментар Четвъртък, 11-ти Ноември 2010 mandragora: Кого плюете, смотаняци? Начете се да пишете кат Велислава и тогава ще имате думата!
Некоректен коментар Четвъртък, 11-ти Ноември 2010 filip: Ах, някои псувачи били изнервени! И от какво?! Защото Дърева пише истината! Колко неприятно! Що не си...
Некоректен коментар Сряда, 10-ти Ноември 2010 любопитко: Г-жа Дърева винаги се е изявявала като голям почитател на драмата, но този път е надхвърлила дори собствените си очаквания. Точно като октопода, споменат от нея, едното й пипало се гърчи в опити за многословна и аматьорска психоанализа; другото реди някакви факти, съществуващи само в цигарения дим около нея; с третото размахва апокалиптични прогнози като шарлатанка от панаир и накрая задава въпрос за нещо в минало несбъднато време. Любопитно ми е какъв портрет може да й направи някой професионален психолог въз основа на това нейно творение.
Некоректен коментар Сряда, 10-ти Ноември 2010 Йордан: Браво Велислава! Имаш чудесната възможност да пишеш още 3-4 години в този дух. След това електоратът ви силно ще намалее. За съжаление в него бяха и моите родители, които починаха наскоро. После твоята партия и твоят "независим и социален" президент тихо ще отидете в забвение. Защото ти си умна и добре знаеш че нямате бъдеще, просто го изпортихте, изпортихте и Родината ни!
Некоректен коментар Сряда, 10-ти Ноември 2010 димитър: Eдин престъпен министър беше казал за Татяна Дончева,че проблема и е от ;ТИШИНАТА В СПАЛНЯТА; Това с пълна сила се отнася и за заклетата комунистка Велислава Дърева.89 година,а и 21години вече грешката е че не забраниха КОМУНИСТИЧЕСКАТА партия със закон и да ги натикат в затвора където им е мястото.Не виждат до къде ни докараха и вместо да се наврат там от където са излезли ами продължават да дават акъли,също като келешчето Станишев.Аман от боклуци в тая държава.
Некоректен коментар Сряда, 10-ти Ноември 2010 Любопитен мохикан: Да попитам г-ца Дърева ако може да поясни кои са "чуждите комисари", "трибунали" да кажем е специализираният съд, макар понятието да има друг смисъл като част от Сталинизма. В какво се изразява "свирепата цензура", дайте примери с имена ако може? Очевидна измислица е "разпускане на парламента"! "Подбрано и покорно мнозинство имаше и при Станишев и Негово изедничество. Но то е характерно за всички управляващи. "Пълен диктат над всички власти (той е факт)". Борис Велчев откога е слуга на ББ? Той си е приятелче от детство на Станишко, а на дърти години беше съветник на Гоце? ББ какъв точно диктат може да му оказва? "Репресивно законодателство"??? Забрана на левите партии, забрана на всички партии, разправа с политическите противници, диктатура, терор."... Единствено болко комунистическо съзнание може да пръкне подобни измислици. И да ги размахва под носа на електората с едничката цел да е отново на власт. Пази Боже!!!
Некоректен коментар Сряда, 10-ти Ноември 2010 imigranta: Вижте как съскът тия комунистически змии наоколо... Дърева ... Ужас , що за човек си ти.. Мразя откровенно това което олицетворяваш ти - манипулативна , лакома , несправедлива ,крадлива ,некомпетентна , импотентна комунистическа върхушка ! Ще почакам да измрете или да ви обстрелят ... Нищо друго не заслужавате .
Некоректен коментар Сряда, 10-ти Ноември 2010 Теди: Извинявам се и не искам да засегна никого, но имам един прост въпрос към редакцията: ТАЗИ ЖЕНА НОРМАЛНА ЛИ Е? В най-конкретния, психологически смисъл на думата. Или публикувайки нейните обсесии, фобии и очевидно неконтролируеми пристъпи Редакцията играе като онези собственици на телевизионен канал които показваха и печелеха от припадъците на един душевно болен в класическия "Телевизионна мрежа"? В такъв случай, много елементарно, дами и господа.
Некоректен коментар Сряда, 10-ти Ноември 2010 kennet: Veli ,ma za6to prepisva6 ni6to novo ne mi kazva6 ,datite na prevratite gi znam az,izmisli ne6to ti ,krokodil
Некоректен коментар Сряда, 10-ти Ноември 2010 питам се: Интересно ми е как ще коментира аферата 'Петрол срещу храни' и отказа на Борис Велчев да разследва БСП и Първанов по тази афера!
Некоректен коментар Сряда, 10-ти Ноември 2010 Мартин: Президентът направи поредното престъпване на закон и морални норми.Дърева е озлобен и дълбоко генетично привързан към комунистическата секта човек и това й пречи да бъде обективна. Знаете ли какво очакват хората от президента? Не избаятяла нова партийка, а отчет за 8 годишното му президентстване.Искаме да чуем защо не посещава развитите страни, защо не го канят там , а обикаля паланки с дементирали старци за да мобилизира инфантилния електорат? Да разберем подарък от кой е мезонетът, откъде синовете му имат средства за коли и мезонети, за авджилъка, за сексуалните забежки, за избитите съветници и за спонсорите в съдебните зали, за кръгът от олигарси , за комисионните , за изборния алъш вериш с Доган, за Филчев,за лобирането за руските енергийни интересил Да чуем какво добро свърши за България. Защото до сега виждаме само лошото. За това кажи ,Велислава! Истината е винаги крайна. Лъжата също. Среден път е този на нищоказването и размазването.
Некоректен коментар Сряда, 10-ти Ноември 2010 Орлин Георгиев: Г-жа Дърева е толкова изнервяща с тези свои изреждания, че направо не става за четене. Очевидно иска първо себе си да убеди в нещо, ама трябва да го направи насаме, а не пред публика. Дайнов става още по-убедителен на фона на тази озъбена нервност на госпожата.
Некоректен коментар Сряда, 10-ти Ноември 2010 По полека: Много крайни позиции , стил на политическо противопоставяне са характерни и за двамата автори. Полза- никаква. Както и АБВ проекта. Балон или дъвса- занимавка в тези тежки времена!! И отново СТАРИ МУЦУНИ- все още гладни!
Некоректен коментар Сряда, 10-ти Ноември 2010 Николай: Интересно защо изпуска 9.9.1944?

Няма коментари:

Публикуване на коментар