петък, 14 януари 2011 г.

Варварите дойдоха

Заговорът за убийството на БАН
Велислава Дърева

1. „Горко вам, законници, задето отнехте ключа на познанието: сами не влязохте, и на влизащите попречихте” (Лука, 11: 52)

2. Операция „Наглеци”
Трябва да си съвършено тъп, изключително нагъл и демонстративно безочлив;
Трябва да си патологичен подлец, безсрамен лъжец и долен страхливец;
Трябва да притежаваш в преизобилно количество надменност, високомерие, егоцентризъм, болезнена самовлюбеност, разрушителен нагон, корист, алчност и авторитарност;
Трябва да си подмолен, вероломен и вулгарен;
Трябва да си страстен поклонник на заговорите и сговорите, на ченгеджийските маниери, на полицейските разработки, на активните мероприятия в стил „ДС”, на издевателството над всеки, който те превъзхожда по ум, талант, морал, почтеност, всеотдаденост, идеал;
Трябва да имаш отдел за мръсни поръчки и наемници за „мокри” поръчки;
Трябва да си духовно безграмотен и да питаеш презрение към познанието, ужас от свободата на интелекта и дълбинна ненавист към всичко, що ни прави народ, нация и държава;
Трябва да притежаваш всички тези недостойнства, за да произведеш най-позорния заговор – заговорът за убийството на Българската академия на науките.
Заговор и нищо по-малко.
Убийство и нищо по-малко.

3. Операция  „Мюре”
Той е човекът за мръсни поръчки.
Той е само прикритие, само параван, само маска. Само едно мюре, което да поеме целия гняв на интелектуална България. Мюрето си мълчи, трайка си, звук не издава, поклаща се самодоволно върху талазите на протеста и следва инструкциите – отклонява вниманието, брои гилзите и пресмята размера на своите инвестиции – политически и финансови. Защото такива услуги извън сезона и ареала за отстрел на диви патици, струват скъпо. 
Мюрето е Румен Стоилов – депутат от ГЕРБ, завършил ВИФ (като Цв.Цв.), „магистър по физическо възпитание” (като Цв.Цв.), самбист, наричан „Мелницата” и близък приятел на каратиста Б.Б.
Наистина, трябва да преливаш от самодоволство и скандален стремеж към унижение на противника (и Бог не може да опази тоя, дето е нарчил за противник българската наука!), за да туриш като официален вносител на законопроекта за ликвидация на БАН тъкмо „Мелницата”.
Защото „Мелницата” смели на ситни прашинки Музея на революционното движение, който по-късно стана пристан на театър „Сфумато”. Смля ги, та и помен да не остане от някаква антифашистка съпротива и от някакво си изкуство. И на мястото на музея, на мястото на нашата памет за погубените момичета и момчета, на мястото, където живееха нежните души на Йовков и Чехов, „Мелницата” строи хотел. Осем етажа над и три етажа под земята (два от тях – за гаражи на луксозните лимузини на луксозните посетители). Разгънатата застроена площ е 7 500 кв. м., цената - 10 милиона евро.
Това китно хотелче извисява горда осанка току срещу централната сграда на БАН.
Ах, каква дивна перспектива!
Утре тази сграда, построена през 1926 г. с даренията на акад. Любомир Милетич, ще се превърне в изискан придатък към хотелчето на „Мелницата”, в просторен виенски салон, към който ще отвежда топла връзка, преметната над „Царя”, та височайшите гости на самбиста да не притичват като зайци през ръмжащите коли.
Мислите, че се шегувам?
Че имам развинтена фантазия, злобарска при това?
Ни най-малко!

4. Операция „Нелегалните”
Те са ескадронът за „мокри” поръчки.
Те разчистват терена само по един начин – изнудване, убийство и грабеж. В тях има особена тръпка, криминално вдъхновение – все пак възложено им е да ликвидират българската наука. Което е углавно престъпление срещу обществото и държавата. Такива услуги струват скъпо.
Кои са те, истинските автори на закона? Тези нелегални законописци? Тези тайнствени персони и персонажи, скрити зад мюрето-самбист? Тези чутовни експерти, тези интелектуални титани, тези духовни колоси? Тези парашутисти, подводничари, подпольщици и конспиратори? Кои са тези анонимчици? Кои са тези самозванци, които зад гърба на парламента и през главата на Академията сътвориха една анонимка, наречена закон? Защото това е анонимка и нищо повече. Изобщо - кои са тези „неотговорни фактори”? Неотговорни, но фактори? И най-сетне - кои са техните покровители, вдъхновители и поръчители? Прочее, през 1925 г., на въпроса „Кой избива българските интелектуалци?”, правителството отговаря с цинична невинност – „неотговорни фактори”. Зашеметяваща прилика.
Що не изпълзят от мишите си дупки, от луксозните си бърлоги, от сенките на невидимата власт, от ъндърграунда? Излезте! Покажете се! Да видим кои сте! Да видим вашите дълбокомъдри физиономии! Проговорете! Кажете барем една дума! Барем един аргумент! Да ви чуем гласенцата!
Тц!   
Мълчат.
Поради скромност? От деликатност? Или от срам?  
Не!
"Няма да обявим имената, защото тези хора се страхуват. Законопроектът е хубав", каза Сергей Игнатов.
Ах, те се страхували?! От какво? Да не би някой  „феодален старец” да им приложи мълниеносна хватка от самбо, карате, жиу-жицу и прочее? Да не би някой академик, Валери Петров например, да ги фрасне по муцуните?    
Такъв хубав законопроект, пък те се били страхували!!
Покажат ли се, всички незабавно ще разпознаят лицата на грубия, егоистичен интерес. Защото лицата са едни и същи. Защото заговорът за убийството на БАН датира от 2004 г. Защото войната срещу БАН продължава вече шеста година – със завидно упорство, платено постоянство, напазарувана медийна хистеричавост. И с грабливо око, впито в имотите на БАН.
Ако законът бъде приет, всичко писано, говорено и жадувано от една кохорта иждивенци, назначенци, храненици и галени деца на всяка власт, предвождани от Игнатов и Дянков, ще се сбъдне.
Мислите, че се шегувам?
Че имам развинтена фантазия, злобарска при това?
Ни най-малко!

5. Операция „Мечтата на идиота”
Няма Академия – тя е заличена, маргинализирана, изчегъртана от българската история, ведно с имената на нейните основатели – Марин Дринов, Васил Друмев, Христо Ботев и Васил Левски;
Има придворен клуб на академиците, един феодален бутик, който под името „БАН” изобразява пред света грандиозната лъжа, че България има Академия;
Няма научни институти - те са разпарчетосани и попилени, те са придатък на правителството, подвластни на неговото временно и фатално пребиваване в историята, на неговата велемъдра политика, побрана във философията на Дянков, в един оксиморон - „съзидателно разрушение”;
Няма научни институти - те са феодална собственост на помешчика Игнатов ведно с „феодалните старци” в ролята на крепостни селяни, подчинени на неговите интереси, капризи и комплекси, и на изконното му стремление да ги командари, да им одобрява научните планове, да ги преобразува, слива и главно – да ги закрива и да ги разпродава, а учените да уволнява като чистачки;
Няма учени, няма научна общност, няма ги досадните научни авторитети, няма ги тъпите научни критерии;
Има един всевластен и овластен научен орган, наречен Игнатов - началникът на всички науки, вдъхновяван от научния корифей Дянков, подкрепяни от Борисов, тоз величав енциклопедист; прочее, всички те, ведно с принадлежащите им калинки, са академици;
Няма фундаментална наука, няма никаква наука;
Има молове, бизнесцентрове, лъскави хотели за отбрана клиентела,  бинго-зали, казина, нощни клубове, чалгаджийници и тук-там - виенски салони, изникнали гордо върху останките от научните институти – разпродадени на и приватизирани от когото трябва за 200 милиона. На толкова Дянков оцени материалната собственост на БАН, която иначе е 5 милиарда.  
Това е стойността на 30-те сребърника.         
Мислите, че се шегувам?
Че имам развинтена фантазия, злобарска при това?
Ни най-малко!

6. Операция „Тбилси”
Някогашната централна сграда на Грузинската академия на науките днес е кафене. Това е брилянтният резултат от Дянковите набези в Тбилиси през 2005 г. Наглецът изпълни вдъхновено бойната задача, поставена от Световната банка – разгони грузинските „феодални старци” и реформира Грузинската академия чрез екзекуция. До нейния пълен разгром, до нейното пълното унищожение. И унижение. Днес Грузия няма Академия. Днес Грузия има един придворен клуб, един академичен бутик, запокитен във властта на президента Саакашвили!

7. Операция „Варвари”
Никога няма да разбера защо коалицията на разрухата, на бездарието, на циничната бездуховност, на програмираната безграмотност, на вулгарната алчност, на себелюбието, на общественото интригантство, на овластеното лицемерие, е така постоянна в своя разрушителен инстинкт, така настъпателна, така единна, така сплотена, така решителна.
И защо разумът, интелектът, познанието, просветеният дух, човешката почтеност, са така безпомощни, стъписани, недоумяващи, изумени и втрещени пред агресивната простащина, пред бруталната посредственост - винаги и неизменно, във всяко историческо време и всяка епоха.
Всъщност, разбирам. Защото коалицията на разрушението няма принципи, няма морал, няма идеи, още по-малко – идеали, отговорност – съвсем. Има само интереси. Оголени, остръвнени, хищни. И власт има. Да унищожава цивилизацията, създадена преди нея.
А духът?
Той лични интереси няма, неговата власт е в други измерения.

8. „Защо това бездействие в народното събрание?
Защо народните избраници закони не създават?
Защото варварите ще пристигнат днес.
Какви закони да създават народните избраници?
Когато дойдат варварите, ще донесат закони...”

Константинос Кавафис

9. Варварите дойдоха, поете.
Те са тук. 

7 декември 2010  argumenti-bg.com
7 декември 2010 в. "Дума"

Няма коментари:

Публикуване на коментар