петък, 14 януари 2011 г.

Полицейска медицина

Колко калинки могат да кацнат върху ореола на ГЕРБ?
Велислава Дърева
23 ноември, вторник. Двама уважавани благоевградски лекари са повикани „за справка” в НСлС и светкавично арестувани. Като „обществено опасни” лица, „действали в условията на задружна престъпна дейност”. Обвинението – през януари издали (с неизвестен мотив) фалшива епикриза на някой си Г.П., който сега води дело за полицейско насилие. Полицаите били изключително мили и внимателни с този Г.П., пък той, странно защо, взел, че отишъл в болницата, а томографът взел, че регистрирал мозъчен оток, пък епикризата е доказателство за полицейски произвол, и най-добре е тази епикриза да я няма, а щом я има, значи е фалшифицирана, а ако не е фалшифицирана, ще натиснем лекарите да се самообвинят, да се самонабедят и да „признаят”, че е.
След 72 ч. в ареста, сред наркомани и престъпници, върху един мръсен дюшек, без храна и вода, мачкани и унижавани като да са хлебарки някакви, двамата лекари са освободени. Без обвинение, без мярка за неотклонение. Без едно „извинете”, дори! Единствените хора, които помагат на лекарите, които им дават храна, вода и цигари, и които д-р Сивиков и д-р Кавраков ще запомнят с добро, са... криминалните.
Благоевградският случай приключи така. В цивилизованите държави такива случаи приключват иначе – с незабавната оставка на министъра на вътрешните работи. За престъпление срещу правосъдието и правата на човека.            
30 ноември, вторник. В Горнооряховската болница нахълтва полиция. Четирима лекари са задържани демонстративно. След 24 ч. в ареста, мачкани и унижавани, държани без адвокат, четиримата са освободени - без обвинения и без мярка за неотклонение. 
3 декември, петък. В парламента (който не е съд), вицепремиерът и министър на вътрешните работи (който иначе е учител по физическо) обвини (без да е прокурор) и осъди (без да е съдия) чрез рецитация на 3 СРС-та (които не могат да бъдат единствено доказателство) четиримата лекари за предумишлено убийство (с неизвестен мотив) на новородено (според гинекологичните познания на полицията и Цветанов). После през медиите (които не са съд) четиримата лекари бяха осъдени и от главния прокурор (който не е съдия).
Въпроси:
Има ли основания лекарите да бъдат арестувани? Ако да – защо са освободени след 24 ч. без обвинения и без мярка за неотклонение? Ако не – защо са арестувани?
Защо до тях не е допуснат адвокат?
Кой обвинява лекарите в детеубийство? 17-годишната девойка, баща й (който каза, че няма да съди лекарите), полицията, Цветанов, медиите? Друг? Кой?
В какво точно са обвинени лекарите: в нехайство, недобросъвестност или в умишлено убийство? Ако е умишлено – с какъв мотив? Всичките четирима ли са обвинени?  
Кой (кои?) от четиримата е бил подслушван и защо? Срещу кого от тях се води разследване и за какво? Ако да - има ли то нещо общо с медицината? Или с нещо друго? Какво е това „друго”?
Кой може да се произнесе дали става дума за аборт или за раждане; за абортиран плод на 5 месеца (според лекарите) или за бебе на 7 месеца (според Цветанов)? Кой може да се произнесе дали плодът е бил жизнеспособен? Парламентът, полицията, медиите, Цветанов? Или експертизата на патоанатоми, съдебни медици и гинеколози? Има ли експертиза? Какви са нейните заключения? Или експертите не са се произнесли? Очевидно – не са.
Кой може да се произнесе дали рецитираните от Цветанов СРС-та са истински или манипулирани? Парламентът, полицията, медиите, Цветанов? Или съдебната експертиза, съдът? Кога се произнася съдът? Преди да има доказателства или след? Според Цветанов – преди. Със или без доказателства се произнася съдът? Според Цветанов – без. Достатъчни ли са 3 СРС-та, без съдебна експертиза за тяхната истинност, за да бъдат обвинени и арестувани четирима лекари? Според Цветанов – да. Според правото – четиримата не могат да бъдат обвинени, камо ли арестувани.
Как се води едно разследване – със законни или с незаконни средства? Според Цветанов – с всякакви, предимно – с незаконни. Според правото – единствено и само със законни, защото всичко друго е престъпление.
Пише ли в конституцията, че всеки е невинен до доказване на противното? Да. Обаче според полицията, Цветанов и медиите всеки е виновен преди, въпреки и независимо от доказателстствата за вина. Само защото Цветанов бил казал.
Може ли някой да бъде съден за своя циничен език? Ако да – трябва да започнем от Борисов, да минем през чалгата и да стигнем до медиите.
Дали четиримата лекари са извършили престъпление? Никой от нас не може и няма право да се произнесе. Ако да – те са се самоосъдили. Ако не – виж благоевградския случай.
Едно е сигурно. Целта е постигната – общественият гняв е пренасочен. От полицията към лекарите. Форумите са пълни с призиви „Смърт за детеубийците!”. Общественото внимание за пореден път е отплеснато – след Филчев и Петков дойде ред на лекарите. После ще е някой друг. Щото много калинки налазиха ореола на ГЕРБ.
  
 "24 часа"6-ти Декември 2010; прочитания: 3083; коментари: 5
 ЗАГЛАВИЕ НА РЕДАКЦИЯТА:  

 Понеделник, 6-ти Декември 2010
 
аман!: Не схващате ли, че иде реч за "лекарите - на лъвовете". Защото имат наглостта да протестират. ДОри и онези от Горна Оряховица да са виновни, начинът за доказване на това и последващото наказание е съвсем различен. ТОва тук прилича на процеса срещу ЗИновиев и КАменев. Защото дори и да са виновни, едновременно с това има поне 10 лекари, които са спасили човешки живот. НО тях няма да ги видите по медиите. Защото те не са изгодни за ченгесарията. Е, на тях поне им остават терминал 1 и терминал 2. А на вас, плюещи помияри, ви остават шаманите, врачките, екстрасенсите... и гробищата.
Некоректен коментар Понеделник, 6-ти Декември 2010 MM: " Живо е! В кофа ли да го давим? ..Сега какво, чудя се да му дам нещо да яде ли, да пие ли? .. Ами сега ще ни съдят за убийство, бе .. Тая сутрин ми казват, че още вика и мърда..." Боже, опази ни!!!!! ..... от психопати като дърева!!!! и последователите на менгеле!!!! .... тая (трудно ми е да нарека жена, човек) явно никога не е държала в ръце новородено ..... щото ако беше, нямаше да говори такива невероятни идиотщини. Срам! Поредната свинщина от една самозабравила се идиотка!
Некоректен коментар Понеделник, 6-ти Декември 2010 marko totev: Г-жо Дърева,нямам време и нерви най-вече да намеря всички статии,в които пише за пациенти,прекарали часове в коридорите на болниците,за онова 13годишно момиче,за мъжът,чакал 1час и недочакал,за 2годишния ДАНИ,за последния -върната линейка,заради неплатени осигуровки.Ма човекът починал,какво от това че е на 31г,така ли?За капак на тая хроника-72,цели 72 часа лекари престояли в ареста?!Сърцето ми си разби,дрехите си скъсах....АЙ СИКТИР ,МА,ОВЦО! Какво от това,стига са се мислили за богове,слънцето не изгрява из задниците им,,, Има наистина много лекари по призвание,кадърни,човечни и губещи се в тълпата занаятчии в бели престилки.Шапка свалям на пироговци.Но всичко написано напоследък от такива като тебе вече ни карада искаме да убием някого-журналист или лекар.ТИ КАКВО ПРЕДЛАГАШ?
Некоректен коментар Понеделник, 6-ти Декември 2010 PTC: Absoljutno sam saglasen, ce podobno otnoshenie kam zapodozriani za kakvoto i da bilo e nedopustimo. Nai-normalnoto neshto e vseki da si plati za profesionalnite gafove i neprofesionalizma, no nikoi niama pravo da pravi pribarzani izkazvania i da sipe osaditelni prisadi s povod i bez. Prava e Velislava Dareva, che za podobno nesto vseki ministar v normalna darzhava ste si posipe glavata s pepel...a dokolko e redno da se iznasia ''dokazatelstven'' material publichno predi izobshto da e zapochnal process niama da komentiram...samo znam che zaradi podobni neshta v edna pravova darzhava delo niama da poche, poradi oporochavaneto mu ot samoto nachalo. Vreme e niakoi hora za zapochnat da se nauchavat kak se hvashtat prestapnici, kak se tretirat i kakvo se pravi za da se osadiat. Inache tazi bedna darzhava ste prodalzhava da bade sadena ot uvazhavani institucii i da plashta mnogo pari na hora koito naistina bi triabvalo da sa v zatvora.
Некоректен коментар Понеделник, 6-ти Декември 2010 Български лекарски съюз: Браво на всички които оправдават убийството на деца. От вас ще станат отлични български лекари.
Вие сте тук: Начало » Анализи
A+ | A-

Стигат ли 3 СРС-та, за да влязат в ареста 4-ма

Няма коментари:

Публикуване на коментар