петък, 14 януари 2011 г.

А-Бе-Вето стигна до „А”

Първанов, Св. Мина и „Вълчите празници”
Велислава Дърева
До 10, 30 ч. на 11.11.2010 г. велико притеснение люлееше партийни централи, институции, кабинети, управляващи, съуправляващи, полууправляващи, опозиция и полуопозиция. В потайни и явни кътчета знайни и незнайни персони водеха мъчителни разговори с някои заподозрени, хвърчаха гневни и осъдителни sms-и, а после заподозрените скоропостижно отричаха каквото и да било съпричастие към президентския проект. (Преди 21 г. натискът върху участниците в поредното неформално движение започваше на другия ден, когато властта се събуждаше изненадана от невижданото ново нахалство на някакви интелектуалци. Сега натискът започна предварително и точно това амбицира мнозина да се появят в НДК – поканени или не.)   
Поради липса на информация медиите изпаднаха в тежка новинарска абстиненция, която деградира до делириум интригантис. Всякакви любители на слухове и конспирации разнищваха, оценяваха, анализираха, укоряваха, украсяваха, заплашваха и изобличаваха неродения Петко като изкуствен конструкт; едни го осъждаха като терминатор на БСП, други (в позата на изгладняла синя кокошка) се надяваха (и надяват) да бъде тъкмо този терминатор... А откъм „Дондуков” 2 извираше само една бяла тишина.
Ето как изглеждаха медийните диалози до 11.11.2010:
Водещ: А, Б, В?
Гост: АБе, В, Г, Д...
Водещ: Е?
Гост: Ж, З.
Водещ: И?
Гост: Й!
Водещ: К, Л, М, Н?!
Гост: О!
Водещ: О-о-о-о!!! П, Р?
Гост: П, Р... С, Т, У...
Водещ: УФ! Х?
Гост: Ц!
Водещ: Ц-ц-ц!... Ч?
Гост: Шшшш...
Водещ: Щ?
Гост: Ъъъъ... Ь...
Водещ: Ю?!
Гост: Я!!!
В 10,30 ч. на 11.11.2010 г. в зала 3 на НДК имаше кръгла маса, прожектори, камери, светкавици. И едно стаено напрежение. Сякаш хората около кръглата маса преминаваха през минно поле и внимаваха да не взривят нещо, каквото и да е то. Беше денят на преброяването. Което ще продължии после. Най-сетне проектът АБВ е факт и журналистите вече знаят кого точно да разпитват, кого да обвиняват и в какво.
Разбира се, главният обвиняем е президентът. Оттук-нататък Първанов ще бъде обвинен за това, че делегитимира институциите (включително президентската); че предлага нещо средно между ОФ, политическо АПК и някаква неясна недомлъвка; че иска да разцепи и претопи БСП; че не иска да разцепи и претопи БСП, а да й помага; че обсебва цялата власт, която не му принадлежи по конституция; че се отказва от цялата власт, която му е дадена по конституция; че няма да прави партия, щото е страхлив и нерешителен; че ще прави партия, обаче не казва, щото е лицемер; че е казал „А”, но няма куража да стигне до „Я”; че се бори за трети мандат и чака с нетърпение да избута втория; че заради него някои ще си променят електронната поща... 
През това време на „Позитано” ще изпаднат в изкушението да обявят Първанов за предател (това вече е било поне на три пъти) и ще се чудят да наказват ли тези, които отидоха в НДК. Връщането с 21 г. назад не е здравословно - тогава от БКП изключваха за участие в граждански движения. Синята коалиция ще се бори със себе си. Б.Б. ще подмята шегички. А от стана на „Атака” ще звучи бойният вик „Импийчмънт! Импийчмънт!”...
Прочее, на 11 ноември е денят на св. Мина, воин, лечител и чудотворец, закрилник на интелектуалците, на хората на знанието, на познанието. Светецът бил обезглавен, задето отказал да почита езическите идоли.
АБВ отказа да почита днешните идоли (класифицирани от Първанов): управление чрез агресия, враждебност, злоба, гневен патос, кресливост, грубиянщина, бабаитлъци, високомерие, инат; липса на чуваемост; отмъстителност, интригантсто, бой по главата, разправа с политическия противник; пренебрежително подритване на интелекта, таланта и знанието; мачкане на науката, културата, бизнеса и на всеки отделен гражданин; измислени скандали, които прикриват липсата на воля и постоянство; твърда и безпросветна ръка, лишена от можене и компетентност; интелектуално безсилие; фалшив патриотизъм и болезнен национализъм; война с и за миналото, непрекъснато пребиваване в миналото, барикадна политика, смъртоносно идеологизиране.
Б.Б.трябва да се е разпознал безпогрешно. „В ГЕРБ „Абв” сме били отдавна, вече пишеме, четеме, преразказваме”, каза Б.Б. гордо. Като азбукарче от началното училище. Какво пише, не знаем; какво чете, знаем - „Винету” и буквара за първи клас; а в преразказа набляга на „Конгречулейшънс, дженерал!”. Според дженерала АБВ е съмнително сборище от професионални кариеристи, властолюбци, люспи, провалени политици, класически номенклатури, политически бракониери, номади и недоразумения от края на азбуката. Обаче кирилицата има 30 букви – една да липсва, думица не можем да напишем, камо ли изречение.
Св. Мина е покровител на изгубените неща, които с негова помощ намираме. А може би - и на изгубеното време, на изгубения преход, на изгубените надежди, мечти и упования поради фалшивата политика, белязала прехода; на хората, изгубени в безкрайното, но затова пък измамно прехождане от едно време в друго.
Това не го пише в житието на светеца. Но АБВ даде знак, сигнал, заявка, че иска да върне държавата и хората във времето. Как? Като не е нито ляво, нито дясно, нито партийно, нито антипартийно, а надпартийно и гражданско. Отвъд. Това заставане отвъд затрудни всички, които до оня ден ситуираха АБВ напред-назад из политическия терен. Сега вече не знаят къде да го поставят.
Въпросът е – знае ли самото АБВ къде точно е застанало и какво точно ще прави там?   
Св. Мина е покровител на младоженците, семейството, сираците, бездомните, бедните, болните, слабите, немощните; той пази воините, лечителите и хората (виж АБВ), тръгнали на дълъг път. Наскоро Министерският съвет (защо ли?) го обяви за покровител на охранителите, т.е. – на Б.Б. и неговите широкоплещести бикоглави колеги и събратя. Така св. Мина се оказа покровител на Б.Б. и АБВ едновременно. Светците могат.    
На всичкото отгоре 11 ноември е средата на „Вълчите празници”, които носят след себе си най-дългите нощи, а вълците бесуват. По време на „Вълчите празници” хората се прибират рано, не замръкват навън, седят си в къщи и довършват всички започнати ремонти, поправят огради, стрехи и кюнци, и запушват всички процепи, през които могат да се промъкнат тенци, караконджоли и всякакви зли сили. И така - от Архангелов ден до Коледни заговезни, сиреч – до 14 ноември. Нищо работа. През това кратко време АБВ ще осъмва и замръква по телевизорите, но преди всичко да се запретне и да потегне кръглата маса, да изправи кривите кюнци, да запуши всички пролуки под носа на политическите караконджоли, бродници, мамници, тенци и верблюди, а колкото до вълците – с тях да се разправя Първанов.
На 11 ноември А-Бе-Вето стигна до буквата „А”. Според супер тайни източници, следващите букви ще бъдат произнесени след 100 дни. Тогава обединението ще бъде регистрирано. Може би. Първанов разбира от исторически знаци и символи. След 100 дни е 19 февруари.

24 Часа Петък, 12-ти Ноември 2010 ; прочитания: 2974; коментари: 20
Заглавието на редакцията - "Великото притеснение преди А Бе Ве-то"
Неделя, 14-ти Ноември 2010
бръм: Оттук , гледайки отдолу нагоре , че съм си в простолюдието, ми се чини, гаче има препратка. Но защо ли е въвлечен и св. Мина? Сигурно заради благозвучието. Г-жо Дърева, този филм сме го гледали и продължаваме да го гледаме, вече почнахме 22-рия сезон.Иначе и ние изповядваме идеите в прокламацията.Защо не са реализирани и до днес?
Некоректен коментар Неделя, 14-ти Ноември 2010 Антонов: Дърдърева е ясна. Винаги е била близо до Г.П. Няма как да не го изкарва светец. Жалко, че не могат да се видят през очите на обикновените хора.
Некоректен коментар Неделя, 14-ти Ноември 2010 Pozdravleniya!: BRAVO NA AVTORKATA!
Некоректен коментар Събота, 13-ти Ноември 2010 pen40: Tova 4udo ot snimkata maz li e ,zena li e?
Некоректен коментар Събота, 13-ти Ноември 2010 Lubo Vasilev: Най сетне ни стана ясно!Велева го доказва.Гоце е светец....Свети Гоце!
Некоректен коментар Събота, 13-ти Ноември 2010 comment: госпожа дърева, дръжте се по-достойно. това , че не сте на власт не означава, че всичко е черно. стойностни хора има навсякъде. бъдете по-толерантни и уважавайте и ругите (не бесепарите).
Некоректен коментар Събота, 13-ти Ноември 2010 Иванчо: Дърева напоследък превъртя с тези светии и християнството, сигурно е старческа деменция. Вече непрекъснато говори за светии и божий гняв, явно е вярно че е превъртяла на тема религия. А относно проекта "Стари труженички в нов бардак" - ще отиде там където отиде и движението на Дончева. Никой вече не иска да чува за комунисти в тази държава,изживяха си времето, остава и природата да си свърши работат и до двадесетина години червеният тумор ще е мъртъв.
Некоректен коментар Събота, 13-ти Ноември 2010 д-р Петрофф: Велислава се включи на правилната АБВ страна.Така е било винаги.Правдата е в ляво.Всички крещят,плюят се,мразят се,лъжат....само Гоце не.Ех само как се разтрепераха всички от неговия АБВ проект!Нали?Ама нали?Треперете гадове,Гоце идва целия в бяло.Ще разгроми всяка гадина явана и скрита със силата на истината и подкрепян от св.Мина....Гоце 100% не е кръстен,така,че да се вкарват в трубадурските статии алюзии със светии си е светотатство.Верно,че за левите святост няма..Вили,сега ще ни държиш пак в напрежение 100 дни,за да видим какво ще е Б-то.И Б-то ще яуем и В-то ще чуем и ВГиЗ ще видим....Нищо ново освен заявка на стари к.....и да правят нов бардак.Демократичен,свободен бардак.Спонсорите са ясни от криминалните хроники.
Некоректен коментар Събота, 13-ти Ноември 2010 HSRS: Ха-ха - много забавен материал. Ключовата дума в него е "Отвъд." Намерете я в текста - няма да съжалявате. Дали авторката е имала предвид "отвъдното", можем само да гадаем...
Некоректен коментар Събота, 13-ти Ноември 2010 4udesna statiq: prav e Ivan
Некоректен коментар Събота, 13-ти Ноември 2010 българин: Дърева, обясни ни за Гоце, БСП и аферата " петрол срещу храни". Обясни ни за президента, отстрелващ защитени видове животни. Обясни ни как президента, назначен от народа и със запалта от народа, ползва държавни ресурси за да си прави частните партийни проекти. Стига алабализми за 'силова' държава. 20 години всякаква сволоч си развяваше байряка и когато най после полицията действа, оревхте орталъка ! пфу !
Некоректен коментар Събота, 13-ти Ноември 2010 Иван: 1. На който не му се чете - да не чете! 2. На който му се струва калпаво написано - да седне и да напише нещо по-добро! Медиите чакат.... 3. Движение прави - който може, който не може - прави течение и настива...
Некоректен коментар Събота, 13-ти Ноември 2010 asdf: Дърева, от много време насам будиш само съжаление у мен. Гоце - ТОЖЕ :)
Некоректен коментар Събота, 13-ти Ноември 2010 Юнген: Дърева, грешката ви е ,че възприемате Първанов като интелигентен. Той просто е един селски манекен, по селски хитър и интригант. Не ме интересува дали ще разцери БСП. Искам да изчезнете всички озлобели, изцъклени,нагли, агресивни, крадливи и болни от церебрална констипация червени гномчета. Вашите знаци и символи не ме интересуват. Аз просто съм обезпокоен,че България потъва в някаква непреодолима гнус. Първанов нека си трепе вълците в заобикалящия го Здрач,но в едно друго измерение.В това днешното за вампири като вас няма място!
Некоректен коментар Събота, 13-ти Ноември 2010 Ангелова: Шапка свалям пред журналистката Дърева!Прекрасен материал, написан анализаторски, убедително и интелигентно, каквато е самата Велислава.Който стои в ниското-няма да я оцени и разбере.Негова воля-да не я чете. Той губи.
Некоректен коментар Събота, 13-ти Ноември 2010 джон арт: тоз дзвер е мазохистка! явно не й стигат вчерашните благословии, та е решила да си додаде и днес. червен мухъл!. червен вятър я вее на червено магаре.
Некоректен коментар Събота, 13-ти Ноември 2010 Gabi: Ооо,хубавото маце от снимката по-горе пак се обажда.Този път от коя партия сме - преди бяхте от БСП,сетне станахте демократка,но с розов отенък; преди около месец защитавах те на НВ Царя имотите,този път - президента. Може пък да сме на страната на справедлив остта.Всеки случай не сте избрала подходяща тема за анализи. Първанов започна от АБВ. Янето отдавна го изпревари и вече е на РЗС. Първанов си формира ракета-носител за следващата година.Янето пренася и публикува компромати и кара тези,които му се връз ват,да обясняват и се оправдават. Ние вече не се впечатляваме от такива факти и започ нахме да гледаме философски на нешата.Така е и Вашата статия - започнах да я чета и някъде по средата спрях - бррр,много е философска и скучна!
Некоректен коментар Събота, 13-ти Ноември 2010 дани: Интелигентна статия,подкрепяща демократизма и свободата,браво Велислава.
Некоректен коментар Петък, 12-ти Ноември 2010 пас: След последната й публикация реших да не я чета повече. Това писание е заело доста пространство, сигурно има кой да го чете.
Некоректен коментар Петък, 12-ти Ноември 2010 Canada_USA: Divachkata pak se obadi

Няма коментари:

Публикуване на коментар