петък, 14 януари 2011 г.

Парадът на лицемерието започва

А кога ще започне акция „Задниците”?
Велислава Дърева
Сини срещу червени; „правоверни десни” срещу „мръсните комуняги”; русофили срещу русофоби; американолюбци срещу американомразци; млади срещу стари; ученици срещу учители; „гражданя” срещу „селяндури”; жени срещу мъже; българи срещу чужденци; националисти срещу „инородци и иноверци”; българите в България срещу българите в чужбина; гласуващите в България срещу гласуващите в чужбина; мразещите кучета срещу „ония кучкари”; вегетарианци срещу месоядни; „за” и „против” матурите; „за” и „против” пълния член; любителите на салсата срещу любителите на салцата; отглеждащите теменужки срещу развъждащите щрауси...
Докато 21 години се заглавичкваме, истинските, фаталните войни не спират: овластената простотия срещу интелекта, войнстващото невежество срещу знанието, алчността срещу науката, безкултурието срещу културата, бездуховността срещу духа, лицемерието срещу почтеността, лъжата срещу истината, полицейщината срещу правото... И всички знаем кои са печалните победители.         
Сега отново ще се сурнем по пързалката на поредната тъпа битка – пушачи срещу непушачи. Или обратното.
И отново ще потекат безсмислени, но затова пък страстни дебати, ще бъдат изписани десетки страници, ще бъдат изговорени стотици хиляди думи, представители на двата „лагера” ще прехвърчат от сутрешен блок в сутрешен блок и от радио в радио, ще спорят яростно, а после дружно ще припалят по цигара в кафето отсреща...
През това време бай Хасан ще продължава да отглежда тютюн, което е труд каторжен; прекупвачите ще продължават да му подхвърлят мизерни стотинки; фабриките ще продължават да произвеждат цигари; търговците ще продължават да продават цигари; правителството ще продължава да вдига акциза за цигарите; контрабандната ще продължава да цъфти; цигарената мафия не само ще продължава да цъфти, ами и ще връзва; шефът на митниците ще продължава да си седи върху досието; в Амстердам ще продължават да пушат марихуана във всяко кафене, но ако запалиш нормална цигара, ще те глобят; в Гърция ще продължват да бойкотират забраната за пушене; в Италия и Испания ще продължават да висят табелки „Частно парти” вместо надпис „Пушенето разрешено”; в Европарламента, в кафенето, което е само за евродепутати, същите евродепутати, на по една цигара, ще обсъждат вредата от тютюнопушенето; а приходите от продажбите на тютюневи изделия в ЕС ще надскочат 67 милиарда евро, което обяснява защо зад войната с цигарите върви друга война - за легализиране на леката дрога.
Специални участници в този лицемерен парад ще бъдат българските ученици – 61% от децата на възраст 12-18 години пушат. Те ще продължават да пушат в училищния двор през голямото междучасие и ще продължават да се наливат с бира плюс водка (по-точно - водка плюс бира), ама к`во от т`ва! Нали не пушат „в закрито помещение”! „Забранено за лица под 18 г.”, щяло било да пише на заведенията, където ще се пуши, ама к`во от т`ва! Да пише к`вот си иска! Въпросните „лица под 18 г.” могат да си купят алкохол и цигари от всяко ламаринено магазинче!
Преди да е започнал парадът на лицемерието, искам да попитам знае ли някой какво пуши, всъщност? Какво съдържа една цигара? 100 % тютюн? Или 80% ? Или 60% ? Най-много - 40% . Обикновено - 20 % . Другото е тютюнево фолио – то е като лист хартия и съдържа смлян на каша тютюн, плюс целулоза, плюс тютюнев прах. Това пише ли го на кутиите? Не, разбира се. А какъв е самият тютюн? Генномодифициран или не? Ако е генномодифициран – пише ли го върху кутиите? Не, разбира се.
За колко време изгаря една цигара? За 15 минути? Да, ама преди 10 ноември. Сега изгаря максимум за 5 и обикновено за 3 минути. Защо? Защото съотношението тютюн-фолио трябва да е 80%  към  20%. А не обратното. Понякога фолиото е 100 %. Не знам дали е по-евтино, но цигарата гори бързо и вместо една кутия (която вече струва 3 или 5 пъти повече) пушите по две и всички ви гледат укоризнено и със загриженост.
Такива са цигарите с бандерол. А цигарите без бандерол, онези, високоакцизните, контрабандните? В тях какво има? „Абе, к`во ни пука! Пушете, тровете се!” – ще кажат непушачите. То е все едно въздържателите да кажат – „К`во ни пука! Пийте си фалшивия алкохол, мрете!”, а вегетарианците да добавят – „К`во ни пука! Плюскайте рога и копита!”...  
Министър Найденов, за малко ще прекъсна Вашето вдъхновено изпълнение на „Назад, назад, моме Калино” и ще Ви попитам -  след „Дупетата” не е ли ред на акция „Задниците”, примерно? Твърде подходящо наименование за всички, които разбогатяват първо – на гърба на бай Хасан, второ – от производството на цигари, фалшиви като пеенето на министъра, трето – от продажбата на тези цигари, четвърто – от акцизите и пето – от контрабандата.
А ти, драги читателю, сам си отговори: Кое е по-важно - печалбите на изброените „Задници” или измамната грижа за нашето скъпоценно здраве?

 24 Часа; 04.01.2011; прочитания: 8750 пъти, коментари: 36

Петък, 7-ми Януари 2011
starec: Г-жа Дърева пише: "През това време бай Хасан ще продължава да отглежда тютюн, което е труд каторжен; прекупвачите ще продължават да му подхвърлят мизерни стотинки; фабриките ще продължават да произвеждат цигари; търговците ще продължават да продават цигари...". Питам - това не съществуваше ли през 45 г. комунизъм, през 20 г. посткомунизъм (и 3 комунистически правителства), та точно днес, по времето на ГЕРБ г-жата се сети за тежката съдба на "Бай Хасан"? И какво точно предлага - да поощрим ли Бай Хасан или да закрием фабриките и да изгоним работниците или пък да раздаваме безплатно цигари на учениците, щото те и така си ги купували. Хайде - нека да заеме някаква ясна позиция, а и да я защити. Иначе г-жа Д. става като Данко Харсъзина - попържа наляво-надясно (в случая ГЕРБ), то все нещо ще остане...
Некоректен коментар Петък, 7-ми Януари 2011 Гражданин: Ужасяваща статия, характерна за тази затънала завинаги в комунистическата идеология /като в блато/ партийна персона. Какви са Танов, Найденов и който и да е, няма нищо общо с факта, че цивилизованият свят отрича и ограничава пушенето и пушачите. Безобразен цинизъм е точно тази да критикува, но е доказано, че точно нейната каста, която попиля България, натика я в дъното на цивилизацията, продължава да е активна и на първите страници по медиите, да трови населението. Господ да я съди, неспасяем случай...
Некоректен коментар Сряда, 5-ти Януари 2011 СМЕХОРАН: Смях...... На това ме избива, когато се опитвам да отговоря на въпроса Ви г-жо Дърева. И причината не крие само в името(псевдонима) ми. Говорите за лицемерието. Ама примерите с които го онагледявате са ежедневие в живота ни и то от десетилетия. Затова не мога да не се запитам защо точно сега го правите. Дали защото интелектуалното ви съзряване едва наскоро е достигнало съответното ниво, или пък защото политическите ви опоненти, които са на власт предприемат мерки (макар и нескопосано) да ограничат разпространението на един порок, на който вие сте любител от години? Лесен въпрос, поне за мен. А отговорът му показва, че "парадът на лицемерието" крачи и във въшето съзнание.........................ха-ха-ха........................Ха сега................
Некоректен коментар Сряда, 5-ти Януари 2011 Илия Томов: По форума ще ги познаете! Как може да има писачи, които са толкова прости, глупави, олигофрени, с толкова изметена черепна кухина, които имат единственото преимщество да се крият и храчат и плюят, по поръчка или от глупост, ръсейки " мъдрости като г-жа (др.) зузу, Веселин Радославов, и др. Хак ни е!
Некоректен коментар Сряда, 5-ти Януари 2011 Дърев: Този образ на първобитно общинен човек , с уста на селски кенеф и дъх на съдържанието му, седнало и то акъл да раздава.А бе тъпи комуняги не разбрахте ли, че хората не ви искат мнението.Вместо да се прави на умна, по добре да беше отишла да си направи една операция и от хермофродит да стане мъж или жена.Ако иска да е жена да си напъне гъза да роди едно дете та и тя да даде нещо на тази държава.
Некоректен коментар Сряда, 5-ти Януари 2011 зузу: Дърева-противната физиономия на една зависима.
Некоректен коментар Сряда, 5-ти Януари 2011 С поздрав: Когато един организъм е зависим от някакъв наркотик, той е болен. Знае се тези зависимости къде се лекуват - в психиатрии. А докато един народ изхвърля остатъците от семки и фасовете от пепелниците на колите си където намери - по главни улици, по площади, изобщо където спре, докато хвърля от отворените прозорци на движещите се коли всякакви боклуци в лицето на тези, идващи след тях, дотогава този народ ще си остане на опашката на народите, имащи някакви претенции за култура. Каквото и да пише, каквито и писачи да има, каквито и мераци за цивилизованост да има. Колкото и "красиво" да бъде писано в защита на пушенето, то си остава съчинение на болни хора, за които понятия като етика, култура, спазване правата и на ДРУГИЯ, са непонятни.Това е манталитет на пещерни хора, от зората на човешката цивилизация.
Некоректен коментар Сряда, 5-ти Януари 2011 таралеж: И какво от това,щом не обелвате и дума за непушачите и имат ли те права изобщо!Когато водачът на автобус пуши,когато чакаш автобус и нахално ти пушат в лицето,когато се хвърлят фасове къде ли не,когато въпреки забраната се пуши нагло и там където работиш!Разходете се до Япония и вижте как се цени живота в нормалното общество!
Некоректен коментар Сряда, 5-ти Януари 2011 Димитрова: Г-жа Дърева,блестяща сте ,както винаги.Като разтворите ръце,ще разберете,кой иска да ви прикове към кръста и кой да ви прегърне!!!
Некоректен коментар Сряда, 5-ти Януари 2011 някой: Другарю, Господин Дърева, нормалните хора мислят за здравето си и не пушат. Искам да Ви попитам, Вас и всички подобни на Вас- Къде Ви беше будната гражданска позиция преди 10.11.1989г., както и по време на всички правителства на БКП(БСП) след това. От година и половина всички мишоци, за които нямаше нищо нередно в предните управления на страната, изпълзяха и взеха да дават акъл, кое как трябва да става. Баста!
Некоректен коментар Сряда, 5-ти Януари 2011 redaktor: Уважаема редакция, настоятелно моля - не допускайте във форума цинични, вулгарни, маниакални сквернословия! Срамно е за уважаван вестник като 24 часа! За чия сметка се кефите? За сметка на един от малкото почтени журналисти в тази изпростяла държава! Т
Некоректен коментар Сряда, 5-ти Януари 2011 сюшие6шев: Блестящо написано! РЕСПЕКТ!
Некоректен коментар Сряда, 5-ти Януари 2011 контрабандист: Всяка трета цигара през 2010 е контрабандна според изследване на Филип Морис. Кой е главният съучастник - държавата, сиреч -правителството. Кой печели - хората на правителството. Кой не иска да ги разкрие - този, който печели. Ваньо Танов, както пише г-жа Дърева, си седи върху досието и ще си седи там, щото Дянков много си го харесва. Цветанов ще арестува лекари, а защо не и академици.
Некоректен коментар Сряда, 5-ти Януари 2011 filip: Права е г-жа Дърева - лицемерието започва своя парад от Европарламента и от Европейската комисия, ние тука, както винаги, сме по католици от папата.
Некоректен коментар Сряда, 5-ти Януари 2011 Nikita: Предлагам на кутиите с цигари, вместо надписите предупреждаващи колко опасно е тютюнопушенето, които са безполезни и никой не чете, да се постави снимката на Дърева. Гарантирам минимум 30% отказали се пушачи.
Некоректен коментар Сряда, 5-ти Януари 2011 Веселин Радославов Димитров-ЕЙСИ: Толкова трудно ли е за разбиране,че в България ,или поне което е останало от нея ,след отвратителния 09.септември на съветската,но не и Бълггарска 1944 година има малко грамотни хора,които допринасят за добрата изява на БЪЛГАРСКИЯТ ЕЗИК.Аз съм МОНАРХИСТ,т.е. РОДОЛЮБЕЦ и не споделям никакви партийни доктрини,но трябва да се признае ,че В.Дърева,независимо от конкретната й позиция,е от малкото сънародници,които умеят да се изразят елегантно.Нека се мисли.Нека се чуе мнението на другия.Нека се критикува .Но нека се движим от общи за всички ни ценности,които да ни обединяват.Нека всеки един от нас уважава правото на мнение на другия.Толкова ли е трудно?Наистина вече писва от евтини агиткаджии.Нека сме един обединен народ!!!
Некоректен коментар Сряда, 5-ти Януари 2011 Веселин Радославов Димитров-ЕЙСИ: Вече започва да писва от сини шумкари.Толкова ли е оскъдна откъм интелигентност тази петнайсетина-членна маса от жалки отломки на тоталитарния манталитет,че да не може поне повсеместно да сглоби едно - единствено изречение ,в което да личи нещо по-различно от псувни и сектантски възхвали на най-откровенният авторитарен комплексар-Иван Костов.
Некоректен коментар Сряда, 5-ти Януари 2011 GMO: Г-жа Дърева поставя два гнерални въпроса - войната срещу цигарите като война за легализирането на леката дрога и за генномодифицирания тютюн. Помислете върху това, вместо да дрънкотите простащини.
Некоректен коментар Вторник, 4-ти Януари 2011 paladin: До форумните идиоти: Какво общо имат просташките ви пещерни коментари с темата?
Некоректен коментар Вторник, 4-ти Януари 2011 paladin: Вижте, моля, публикацията в 24 часа от 4 януари 2011 под заглавие "Вой срещу забраната за пушене в Испания"
Некоректен коментар Вторник, 4-ти Януари 2011 До Госпожа Дърева: Госпожо Дърева, с цялото ми уважение към Вашата личност, искам да кажа, че "Парадът на лицемерието" НИКОГА не е спирал, като по времето на соца, така и до наши дни - минава само през различни етапи и всичко това е винаги и само за сметка на застрашения от изчезвазване вече вид - българския народ!!!
Некоректен коментар Вторник, 4-ти Януари 2011 Валентин Иванов: Пристрастеният човек може да стигне до всякаква крайност, за да рационализира пристрастеността си към дадена субстанция -- било то алкохол, цигари и т.н. Точно това виждаме тук. -- Както и да е. Г-жа Дърева води загубена битка. В цивилизования свят не се пуши в заведения и най-общо на закрито. В САЩ, Европа, Япония, Австралия, Нова Зеландия -- има забрана за пушенето на закрито. Това е положението. -- Жалко е, че пристрастеността кара един интелигентен човек да вади безумни аргументи само и само да защити пристрастеността си.
Некоректен коментар Вторник, 4-ти Януари 2011 SmokeOnTheWater: Дали ще пуша и ще мра или ще ме лекуват пишман доктори и пак ще мра, няма голяма разлика.
Некоректен коментар Вторник, 4-ти Януари 2011 PROST_DASKAL: ПРЕДИ ПОВЕЧЕ ОТ ВЕК И АЛЕКО НАПИСА, ЧЕ Е ЗАВИСИМ ОТ ТЮТЮНА, НО НАРИЧА СЕБЕ СИ ЩАСТЛИВЕЦ. ЧАСТ ОТ ПИШЕЩИТЕ НЕ БИХА МОГЛИ ДА РАЗБЕРАТ НИТО НЕГО, НИТО ДЪРЕВА! ПАК АЛЕКО СЪЗДАДЕ И ОНЗИ ТАКА ВЕРЕН, ЗА СЪЖАЛЕНИЕ, НО ВЕЧЕН ОБРАЗ НА БАЙ ГАНЬО БАЛКАНСКИ, КОЙТО СЕ БИЕ В ГЪРДИТЕ В БАНЯТА И ВИКА "БУЛГАР, БУЛГАР!" АКО НЕ БЕШЕ ТЪЖНО, ЩЕШЕ ДА Е СМЕШНО :)
Некоректен коментар Вторник, 4-ти Януари 2011 Nepushachka: Драги журналисте, аз - драгият читател, считам за най-важно пушачи като Вас да не ми пушат наоколо! Баста! Омръзна ми от пушачи, които се опиват от през 9 планини вода да докарат, само и само да ни убедят как не можело то така да се забранява пушенето. Може, и още как! Цяла Европа го направи! Колкото и статии да напишете, фактът си е факт - пасивното пушене убива съшо както и пушенето.
Некоректен коментар Вторник, 4-ти Януари 2011 MyNameIsLegionForWeAreMenyDoNotForgiveDoNotForget-Anon: Почти е вярно, но войната е за КРИМИНАЛИЗИРАНЕ на в момента легалните наркотици (първо тутюн, после и алкохол ) защото истинските владетели правят безумни печалби от далеч по безвредният, от алкохола например, коноп, без да им се бърка някаква си държава па данъци па акцизи па регулация.... това е за балъците. Просто така ще се печели повече.... като цените не се регулират ами са абсулютно монополистични и за това си има причина... "незаконно е" а Вие жерналистите си пасете от ясличките и правите секви АНАЛизи само и само да отдалечават овчедлъжните четачи от истината защото стригането не трябва да спира... по 5 рунота ще се смъкват от гърбина па ако трее и децата да са ГМО
Некоректен коментар Вторник, 4-ти Януари 2011 UI-UK: TAZI ... UBAVICA TOKU IZPALZI OT NEKADE I ZAMIRISVA NA SIARA ... DALI SAMA SI PLETE PULOVERITE ILI I POMAGA BABA IAGA ?
Некоректен коментар Вторник, 4-ти Януари 2011 ДО Dark red: До Dark red:- Нямам пред вид това като сентенция, а като конкретен случай!!! Виждам те как тичаш с червена бюлетина в ръка към урните и "светлото бъдеще", при това смяташ,че така е редно. НЕ НАИГРАЛ СЕ!!! Това няма как да го схванеш.
Некоректен коментар Вторник, 4-ти Януари 2011 Гасенков: Известна е една заповед на иранския владетел Ардашир I: «Не може да има никава власт без войска, никаква войска без пари, никакви пари без земеделие и никакво земеделие без правосъдие». Ха сега се сетете кой прибира парите от контрабандата на цигарите и от намалените им грамаж и качество, след като нямаме правосъдиие, земеделие, пари и войска и управниците ни не събират паричките в хазната на държавата, а ... някъде другаде?!
Некоректен коментар Вторник, 4-ти Януари 2011 nnn: Дърева,вместо да си упражняваш краснописа и да твориш бисери,по-добре спри цигарите и ще си решиш проблемите.
Некоректен коментар Вторник, 4-ти Януари 2011 konfuzius: аре сега най-големият проблем се оказва, че цигарата горяла 3 мин. Г-жо Дърева, мислех си, че сте мислещ човек, а се оказвате зависима от тютюна, което ме навежда на мисълта, че няма как да се вяврва на преценките Ви, те са изкривени! Heavy Metal!
Некоректен коментар Вторник, 4-ти Януари 2011 Dark red: До роко. Ако твърдението ти, че "грозотията е правопропорционална на тъпотията" е поне малко вярно, от писанията ти става ясно, че си по - грозен и от дявола. Вече над 20 години България е в перманентна криза заради безмозъчните лумпени като теб. Едва ли ще го проумееш след като на раменете си носиш куха лейка!
Некоректен коментар Вторник, 4-ти Януари 2011 РОКО: Дърева, " социализъма и комунизъма" така дълбоко со проникнали в теб, че навярно не изпитваш нужда някой мъж да направи това! Ти си оправданието на педерастите! Грозотията ти е правопропорционална на тъпотията, на ти няма да проумееш това, защото си обикновена БЕТОННА ГЛАВА. ВРЕДНА СИ ЗА БЪЛГАРИЯ!!!
Некоректен коментар Вторник, 4-ти Януари 2011 РОКО: Дърева, " социализъма и комунизъма" така дълбоко со проникнали в теб, че навярно не изпитваш нужда някой мъж да направи това! Ти си оправданието на педерастите! Грозотията ти е правопропорционална на тъпотията, на ти няма да проумееш това, защото си обикновена БЕТОННА ГЛАВА. ВРЕДНА СИ ЗА БЪЛГАРИЯ!!!
Некоректен коментар Вторник, 4-ти Януари 2011 comment: журналисти с крайни, екстремни убеждения, като в.д. са просто опасни за обществото. такива хора будят само съжаление и съчувствие, защото разпознават само един цвят.
Некоректен коментар Вторник, 4-ти Януари 2011 tutun......: "BITIETO OPREDELA SAZNANIETO" - TAZI MAKSIMA NA PROKLETIYAT KARL MARKS VAJI ZA g-ja DAREVA,KOYATO ZANIMAVA PROSTIYAT NAROD S TAPI NESHTA I PROBLEMI!

Няма коментари:

Публикуване на коментар