петък, 14 януари 2011 г.

Обобщението на 2011 г. от Дърева и Дайнов

B навечерието на 2011 г. поканихме да обобщят старата година двама уважавани автори на "24 часа" - политолога Евгений Данов и журналистката Велислава Дърева. Избрахме ги заради противоположните им политически позиции. В спора между тях анализът на 2010 г. вероятно е по-пълен.
Ивайло Нинов пък нарисува три от сюжетите, както той ги вижда, на годината.
- Кои са трите основни сюжета през отминаващата 2010 г.?
Велислава Дърева: На първо четене - абсолютният срам - като започнем с Румяна Желева, минем през Калинка с фалшивата си диплома и Мишел Бонев с фалшивата си награда и стигнем до вЕртуалната парламентарна група.
Има и една поредица от позорни работи - да си намериш здравен министър на разклоназа Търново, Лъчо Мозъка да ти е мозъкът на парламентарната група, случаят с Божидар Димитров и т. н., и т.н.
За мен обаче най-важни са още две неща. Едното е измислената война срещу Октопода.
Другото е войната, която това правителство, неуките, не спря да води срещу БАН. Тук той (сочи Евгений Дайнов) е един от участниците...
Евгений Дайнов: (Иронично) Не съм неук, аз съм професор!
В. Д.: Аз те обвинявам пряко, тъй като ти от 2004 г. си участник във войната срещу БАН.
Е. Д.: От по-рано, от по-рано...
В. Д.: Носиш огромна отговорност за това и просто се чудя как досега не си потънал в земята от срам.
Е. Д.: Дърева, процедурен въпрос - не е възможен диалог между двама души там, където се намесват морални обсъждания на единия спрямо другия. Това затваря диалога.
- Моля ви, без лични нападки, говорете по същество.
В. Д.: Много извисена война се води - школата в Симеоново воюва срещу Софийския университет... Войната срещу лекарите също е образец на кризисен пиар. Всички предпочитат да забравят случая в Благоевград, където арестуваха и обвиниха двама доктори, че са фалшификатори, защото освидетелствали пребит в полицията. За четиримата лекари от Горна Оряховица пък Цветан Цветанов се кри по кабинетите в парламента и не посмя да говори. После им се извини някъде в кулоарите.
Другото особено страшно е, че България няма конституция, нито парламент, а премиерски абсолютизъм, еднолична власт.
- Президентът Първанов говореше, че държавата трябва да има стопанин, а не шериф... Евгений Дайнов как видя сюжетите на годината?
Е. Д.: Сюжет първи: оголиха се системните и структурните слабости на правителството. Случаят с Румяна Желева, вкалинчването са пример за това, че събраните в последния момент хора, които се развиват по неясни правила в неясна структура, могат да те подведат. Сюжет втори: опитът на правителството с полицейски методи да решава всички въпроси. Т.е. имаш чук, следователно всякакъв проблем ти се вижда гвоздей.
И това се видя с обвиненията към Нанев, когото махнаха не по политически причини, а с криминални обвинения, които потънаха. Сюжет трети: детинският провал на опита на Георги Първанов да оглави общонационално движение.
- Има ли нещо, заради което да подкрепяте правителството?
Е. Д.: На правителството му дадох 100% шансове в началото, макар, че не бях гласувал за него. После си отдръпнах доверието, защото се омотаха като пате в кълчища. Обявиха кризисна програма, плашеха се от всеки протест, мятаха се наляво и надясно.
Сега обаче започвам да го подкрепям отново. Защото се появиха приоритети. Да кажеш магистрали, вместо пенсионни добавки, е класически приоритет на реформиращите се страни.
1 лв. инвестиран в магистралата връща 2,50 лв. в икономиката. Подкрепям и опита за налагане на правила - събарянията на незаконни постройки много отдавна трябваше да станат, макар че повечето се оказаха уникални.
- А какви са грешките?
Е. Д.: Няколко бомби цъкат. Първа - спешната помощ ще се взриви и ще видим това до няколко седмици. Втората бомба - заради екологичната политика предстоят чудовищни глоби за несвършена работа. Подкрепям отделни министри, които следват политика с приоритети, и не подкрепям други, които очевидно не стават в режим на санкции.
В. Д.: Някой беше изчислил, че до момента Бойко Борисов е отрязал 165 м ленти с трибагреника при откриването на нещо.
Може да се открива южната дъга за 35-ти път, булеварда към аерогара София, включително покрива на спортната зала и т.н. А в близко време, кой знае, може би и тоалетната на бъдещата спортна сграда? Значи така - строим магистрали, затова пенсионерите да почакат, науката - да не издава звуци, Софийският университет не ни интересува, няма образование, няма наука, няма такива работи. Когато кажеш на пенсионерите - търсете си пенсиите в метрото, това е цинизъм. По същия начин утре Бойко ще каже - потърсете си спешната помощ в метрото. Цинизъм е да даваш милиони за подслушване, но когато от БАН казват “15 млн. ще ни спасят”, Борисов отговаря “Ами да се саморазпуснат!”
- Понеже говорите за цинизъм, кажете кой е добрият и кой лошият в случая с бебето в Горна Оряховица?
В. Д.: Истината е, че не сме чули какво говорят докторите. Цветанов изрецитира в парламента някакви записи. Но някой да ги е чул? Произнесла ли се е съдебна експертиза? Не! Цинизмът е в това, че един вътрешен министър и вицепремиер влезе и се изживя едновременно като прокурор, съдия, съдебен лекар, патоанатом, неонатолог и произнесе присъда върху цялото лекарско съсловие.
Е. Д.: Здравеопазването е една нереформирана комунистическа система, изградена върху това да превръща пациентите си в жертви и да не третира като ценност човешкия живот. Чуха се реплики, които никой не отрече.
И те разкриха бездната в здравеопазването. Много хора покрай мен умряха в последните няколко години не от болестите си, а от системата, която не ги излекува. И продължават да загиват. Цинизмът е, че има някакъв консенсус тази система да бъде някакси пазена, некритикувана.
- Вие сте близък на десните, кажете защо тя атакува Цветанов за този случай?
Е. Д.: Това е грешка, десните са хората, които трябва да мислят за системата. Десните партии атакуваха Цветанов по една много проста причина - зам.-ръководителите и на ДСБ и на СДС са лекари Професионално има една солидарност, която мина чрез политиката. Това е неправилно, в партията те не съществуват в гилдия, а представляват визия за бъдещето на всички.
В. Д.: Сегашната система на здравеопазването обаче няма нищо общо с комунистическата. Обратното - тя изцяло е продукт на дивия капитализъм.
- Ако капитализмът в България беше див, нямаше ли да се изчисти казуса с посланиците още в началото на прехода?
В. Д.: Не, ни най-малко. Никой никога нямаше да извади на сергията българските разузнавачи и контраразузнавачи от което и да е време. Всяка нормална държава първо уважава себе си, в т. ч. хората, които работят за нея.
Ако погледнем списъка с тези 33-ма действащи дипломати в момента, които са към Първо и Второ управление - т.е. разузнаването, ще открием един-единствен, който има нещо общо с Шести отдел на Шесто управление - т.е. с политическата полиция. Да се занимават с него, а не да разиграват този лицемерен спектакъл. Това е опит да се запуши лодката, която се пълни с вода.
Е. Д.: Въпросът с разкриването на агентурата на тайните служби отдавна не е на дневен ред нито в Чехия, нито в Полша, нито в Германия, където Щази беше разкостен изцяло България закъсня и ефектите са налице.
- Като ви слушаме, излиза, че в България живеят две държави - едната, в която живее и диша миналото, и другата, която след 20 г. опити за реформи по някакъв начин се опитва да се изправи на крака. Коя от двете е по-силна?
В. Д.: Ако имате предвид нереформирана система категорично мога да назова една - Министерство на вътрешните работи. 1,1 млрд. ти да предвиждаш в бюджета на МВР! Всичко останало може да тъне в мизерия, Оруел с неговата “1984”, ряпа да яде.
Е.Д.:  Тоталитарната система съществува, за да възпроизвежда себе си, в нея човекът не е важен. Такива системи са МВР, висшето образование на държавните университети, науката.
Забележете обаче как едната България, европейската, превзема цели парчета от онази тоталитарната.
В момента, в който Даниел Вълчев направи отдавна зарязаните реформи в училищното образование за 2 г., по-добрите училища така се обърнаха, че детето там е най-важното. Ако всяка друга система заработи по този начин, най-важни ще станат хората, които тя обслужва - пациенти, клиенти, ученици, студенти, а не възпроизвеждането й. Така зловонното блато на тоталитарната държаваще се пресуши и ще се появят плодородните нивяна европейската цивилизация.
В. Д.: Ох, боже мой, дрън-дрън, та пляс. Какво европейско виждаш ти в унищожаването на БАН - институция на 141 години, по-стара от Третата българска държава, създадена в робство не от кого да е, а от хора като Левски и Ботев? В това няма нищо европейско, а егоистични цели на определени хора, устремени към имотите на БАН.
Говориш за човека. Кой мисли за човека, бе? Нали магистралите били по-важни от човека.
Има една истина обаче - огромна е грижата за един човек, всички знаем как се казва той - ето това е тоталитарно. Този премиерски абсолютизъм, за който говорих от самото начало, приемането на тоталитарен метод на управление 21 години след 10 ноември, писането на възхвалителни песньовки, това е тоталитаризъм. Имаш едно съзнание, което с готовност приема тоталитарната власт, и никакво пресушаване на блатата не върви и така да бъдат превземани от европейските не знам какви тучни полета.
Когато унищожиш БАН и науката, няма да имаш тучни полета, а пустиня,това ще имаш!
Е. Д.: По темата БАН искам едно изречение. И Тодор Живков твърдеше, че неговата България е на 1300 години и че никой не бива да й посяга. После махнахме Тодор Живков и добре направихме. България си остана. Един реформиран БАН ще продължи да съществува.
- Какво ни чака през 2011-а?
В. Д.: Истерия, предизборна истерия, това ни чака.
Е. Д.: Ако Борисов не намери начин да накара министър по министър да вършат правилни неща, онези, които не ги вършат, ще удавят останалите и доверието към правителството ще се срине.
В. Д.: Правителството ще продължи да се самодискредитира. Полицейщината няма да бъде озаптена, ако на президентските избори се окаже, че има кандидат за президент с име Цветан Цветанов.
Е. Д.: Да сключим публичен облог - в разгара на скандала с апартаментите казах по държавните радио и тв, че ако не знаем как ще свърши той и какви са тези апартаменти, няма да има кандидат за президент Цветан Цветанов. Всъщност много рано започваме да говорим. Това Борисов ще го реши в последния момент.
- Дали бъдещият президент няма да е с женско име?
Е. Д.: Това би било прекрасно.
В. Д.: Чудесно! Но Борисов не може да решава вместо цялата държава.
Е. Д.: Гарантирам, че в главата си няма кандидат-президент!
В. Д.: Напротив - вижда самия себе си. Докато беше кмет, казваше: “А, няма нищо по-лесно от това да си министър-председател!” Като стана министър-председател, разбра колко е трудно. И започна да казва - тия в президентството направо са си като на курорт. Защото си мисли, че е много лесно да си президент. После, не дай си боже, че вземе да стане и президент, ще започне да казва, че нещо друго е по-лесно, очевидно Господ.
Ама да си Господ, е още по-трудно...
- Защо не завършим този разговор с последните актуални вицове, които сте чули?
Е. Д.: Разказват ми много вицове, но не ги помня.
В. Д.: Аз знам един. Нали Борисов заяви, че ще управлява 30 г. Затова си представете репортаж по телевизора през 2040 г. Бойко открива за 128-и път Южната дъга и казва:“Ако не беше тройната коалиция, преди шест месеца щяхме да я открием!” (Смее се).
 
 Вторник, 28-ми Декември 2010
watmark: Не съм от феновете на Дайнов поради користните му политически коментари. Но не мога да не отбележа, че в сравнение с Дъревият поток на безсъзнание, Дайнов се извисява титанически. Като махнем императивите на билологичният субстрат, двубоят е интересен пример на словестната пропаст между това което е било и това което трябва да бъде...
 Вторник, 28-ми Декември 2010
чичо Скруч: Този "професор" (по незнам какво си) г-н Дайнов, специалист по всичко, предпочитан от всички псевдодемократи защитник на "демократичната амбразура" като Матросов, участник-балансьор в телевизионни и други предавания, използващ едни и същи доводи и примери, започващи от Маркс и Енгелс, Ленин и Сталин, Путин и Тройната коалиция, солист на джазов състав, редовен клиент на стилист Капанов (за подържане на опашката си),беше достоен противник на Дърева в това интервю. Човек, който откровено си признава че притежава само позиция ПРОТИВ, независимо каква е темата, се харесва много. Харесва се от всички ония, които са анти. Няма значение кои - Бойко, Станишев, БСП, тройната, всички които са лаели и лаят кервана. А той си върви. Керванът де!
 Вторник, 28-ми Декември 2010
Emo: Дайнов първо харесвал правителството, после спрял да го харесва, а после пак почнал да го харесва (не знам днес сутринта как ще е). Това много напонмя за "твърдите" решения, които взима правителството и за динамичната смяна на концепциите. Каквито политиците, такива и поддръжниците.
 Понеделник, 27-ми Декември 2010
Mery: До Нестор: Когато Дърева споменава Господ първо вижте с коя ръка се кръсти: комунист ите се кръстят с лявата. Нейният Господ е силно променлива величина : Преди 10-и ноем ври е бил Ленин и малко Тато, сетне Виденов,нали са от един край;сега силно обича др. Презид ент, но се "слага" и на Станишев. Оказа се,че в момента много обича БАН, лекарите и дипломатите-агенти на ДС. Въобще, диалектика на комунизма!
 Понеделник, 27-ми Декември 2010
GMG: На въпроса дали бъдещият президент няма да е с женско име Е.Д. отговаря, че това би би ло прекрасно.Вечно намусената и дръпната Дърева пък казва,че това би било чудесно, но Борисов не може да решава вместо цялата държава - очевидно В.Д. под държава разбира себе си. И докато Е. Д. гарантира , че в главата си ББ няма кандидат-президент, журналист ката самоуверено отсича,че ББ има впредвид себе си. Ясно е,че след като ЦЦ се преекспо нира и отлично подготвената кампания го оплю и доста изложи,той няма да бъде кандидат-президент; също е ясно,че ББ няма да се кандиатира. Кой ще бъде следващият президент - Кристалина Георгиева? Яне, Альоша, подгответе кофите с помия и започвайте! Ген.Пенгез ов, има ли още някоя "скрита резерва" в ареста на САС; гответе братя Галеви и Дамбовци те! В. Д.: Напротив - вижда самия себе си.
 Понеделник, 27-ми Декември 2010
Gabi: Това,което Дърева говори, е израз на моментното й емоционално състояние. В конкретния момент тя се язявява като ортодоксален защитник на БСП и всичко,което не се побира в нейните морални догми,бива жестоко оплювано.Дежурните думи за полицейщина и борба на полицейските кадри от Симеоново срещу тези на СУ. Преди около месец беше защитник на царя в съдебния спор за имотите му. Забрави да спомене,че бивш милиционер от Симе оновската висша школа стана шеф на ВАС.Очаквах от проф.Дайнов да каже в заключение, че имаме слабо правителство и нагла, безочлива, но ялова съдебна власт, предана, да не кажа маша на президента Първанов.
 Понеделник, 27-ми Декември 2010
victor: Браво другарко Дърева - и Вие заслужихте голя-я-я-м букет от др Станишев. Личи си комсомолската школа за фина демагогия и манипулации. Как пък БАН ви стана най-скъпото та го браните като Матросов от реформи. Увеличиха си заплатките двойно точно по време на кризата. Въпросът е: като даваме на БАН, какво получаваме?
 Понеделник, 27-ми Декември 2010
Aha Kun: Този субект Дайнов е фалшив професор,изфабрикуван когато СДС беше на власт-прост и нахален сноб.Какво му показват мутрата по медиите-само за плашило става.Тъпо животно от прехода
 Понеделник, 27-ми Декември 2010
Nestor: Dareva spomenava Gospod-stranno,kakvo li ima predvid: Marks, Putin, Lenin,Stalin...Komunisti4eskoto nachalstvo krai nqma...
 Понеделник, 27-ми Декември 2010
Смях в залата: Уважаема Дърева, не знам на колко години сте, но като Ви чета, връщам се едни 30 години назад, когато подобни на Вас, громяха загнилия капитализъм.
 Публикувана: Понеделник, 27-ми Декември 2010, автор(и): Мила Гeшакова; прочитания: 3272; коментари: 10

Няма коментари:

Публикуване на коментар