сряда, 3 август 2011 г.

4 февруари

Денят на дежурните виновници
Велислава Дърева
„Не трябва да ги пускаме да си отидат! Няма да отстъпвате! Нито един червен не трябва да излезе! Сега са ни паднали!”, „Ще стоим тук, докато клекнат!”. Ще затворим небето, реките, пътищата, ще изгоним комунистите!”, „Нашата сила е толкова голяма, че ние можем да издържим дни наред дотогава, докато трябва. Останете по местата си! Оттук няма да мръднете, докато не отстъпят!”...
Така Костов, Бакърджиев, Стоянов, Надежда Михайлова наставляваха сините щурмоваци; агитката на „Левски” крещеше „Премиер-милиционер, държава-концлагер!”, „Добрев е пияница, неговата мамица!”, „От детето до старика всички срещу болшевика!”,  „Дайте ни червените! Да ги избесим всичките!”, „Всички при Луканов!” (100 дни преди това бяха убили Андрей Луканов); колите на столичната „Чистота” разнасяха „муниции” (току-що произведени лъскави болтове); някакви впиянчени типове, някакви мутри с „магурско” минало и светло политическо бъдеще се хвърляха пред полицейските коли, викаха театрално „Ох! Убиха ме!”, а после палеха и трошаха; фалшивите „архиереи” от самозвания „синод” носеха хоругви; а репортерите от едно радио пищяха възторжено „Стрелят! Бият! Убиват! Изнасилват! По паважа се търкалят трупове! Идват танкове! Червените излизат! Тълпата разбива парламента! Извинявайте, не исках да кажа тълпа, това не е тълпа, това е народът!”...
Народът стоеше в задните редици на протеста, не хвърляше камъни и не трошеше.
Беше 10 януари 1997 г. Денят на погрома.
Парламентът беше разгромен, изкорубен, похитен.
Държавата увисна на ръба на гражданската война.
На 4 февруари 1997 г. Николай Добрев и Георги Първанов върнаха мандата и спасиха държавата. Беше денят на разума.
Победите на насилието винаги са мълниеносни и пирови.
Победите на разума винаги изглеждат като поражение, и винаги ги  осъждат  като предателство и съглашателство.
Съгласието е губивреме, насилието е експедитивно. Съгласието изисква обществена отговорност, насилието гарантира безотговорност. Съгласието изисква интелектуално усилие, насилието е антиинтелектуално занимание. Съгласието е разум, а за разума оправдания няма. Насилието е всеоправдаемо. Съгласието има съмишленици, насилието има съучастници. Колкото повече съучастници, толкова повече безнаказаност. Съгласието има съдейственици, насилието има наемници. Наемниците са винаги добре заплатени. А политиците на съгласието плащат - с живота си. Съгласието е компромис, насилието - сделка. Сделката винаги е политическа.
Не е задължително да щурмуваш парламента, да го изпотрошиш и опожариш. Достатъчно е да го подмениш. Това става днес, 14 години след 10 януари. Тогава народното недоволство беше злоупотребено, а народният протест – подменен от интересите на всякакви мутри, муцуни, мафиоти и групировки.
Днес парламентарната република е подменена с премиерски абсолютизъм, конституцията – с премиерска диктатура, демокрацията – с полицейщина, напоявана от един егоцентричен, мизантропичен, отмъстителен, арогантен властнически нагон, който владее и контролира всички власти по законите и с табиетите на подземния свят.      
На 10 януари се роди едно мрачно създание – обществено разрешеното насилие, главният съучастник на всяка авторитарна власт.
Днес отровеното обществено съзнание очаква насилието като справедливост, приема го като несъмнено политическо средство, аплодира го като възмездие, възпява го, радва му се и се чувства дълбоко удовлетворено. И поради своята късопаметност или поради нежелание, не си спомня оня лозунг - „Премиер-милиционер, държава-концлагер!” (само дето Кольо Добрев никога не е бил милиционер, понеже е геофизик). Защото ако си го спомни, ще му се вгорчи душата. Днес и премиерът е милиционер, и вицепремиерът, и половината депутати на ГЕРБ, и цяла армия областни управители, кметове и прочее юнаци, разставени по всички паралели и меридиани на властта.  
Това е проекцията на 10 януари днес. Тя е самоубийствена. Защото поставя обществото и насилието от едната страна на барикадата.   
А на 4 февруари Николай Добрев и Георги Първанов се отказаха от властта. От власт се отказва само този, който не я иска за себе си. Но преди всичко – който има морал, кураж и отговорност. Действие неразбираемо в една действителност, където разумът е изкупителна жертва, където едни и същи лица, кръгове и интереси, техните производни масовки и напазарувани медии, поотделно и задружно, с хъс и плам дискредитират, дискриминират, маргинализират, плюят, морят и мачкат всеки диалогичен, цивилизован, разумен, читав човек. Всеки, за когото интересите на държавата са по-важни, защото са общи.
Днес отказът от власт е заменен с водевилно връцкане на тема „Ако не стане на мойто, връщам мандата и отиваме на избори!” – това първо, и второ - с отказ от управление. Борисов не иска да управлява (защото не може). Той иска да властва. Това е вулгарното, мутроидното, мачисткото, нарцистичното поп-фолк разбиране на  Борисов за политиката, властта и управлението – като еднолично притежание, като селско хитруване, махленско лукавство, подгавряне и заглавичкване, като френетична нетърпимост към интелекта, като разгул на мафиотската романтика, като апотеоз на чалгата, като триумф на жадния за диктатор мат`рял, обладан от еротична преданост, като като опозоряване, подчинение и мъст, като бой, пребиване и размазване, като сексуално унижение - тази върховна демонстрация на всевластие. Такива са мисловните висини на примитива.
Това поиска обществото.
И това получи.

"24 часа" 4-ти Февруари 2011; прочитания: 3370; коментари: 33 

Некоректен коментар Четвъртък, 10-ти Февруари 2011
мм: Тъжно й е било на Дърева в онзи ден. Лошите сини капиталисти вандалстват над родната светиня-парламентът, а червените герои загърбват властта и постъпват за ползу роду. Лека му пръст на - Добрев. Голямо добро направи на държавата - спор няма. Защо Дърева слага и Първанов до него не ми е ясно. Малко рекламка може би. По онова време се появи много сполучлив виц на Каналето. Японския премиер дошъл в България и като видял какво е казал "Г-н Виденов народа ви няма хляб и живее", "Да, живее","Ама няма пари - по долар на ден и живее", "Да, живее", "Ама и работа няма и живее", "Да, живее", "г-н Виденов, защо не пробвате с водородна бомба". Много точен виц, който обисмисля глупостите от статията. Кога г-жо Дърева би трябвало да се вдигне народа срещу червено правителство? Може би според вас само ако наистина това червено правителство почне да хвърля бомби по народ!?.
Некоректен коментар Неделя, 6-ти Февруари 2011 Муто: Дърева може да е всичко, с което анонимни форумни глисти я кичат. Но едно нещо тя със сигурност е, а именно, тя е почтен човек, нещо, което вие, форумни анонимни лайнари не сте, не сте били и никога няма да бъдете. И го казвам не защото я защитавам, а защото като чета малоумните ви дрисъци, действително ме сърбят ръцете да скърша вратлето на някое тъпоглаво ХХХ форумно нагло влечуго! Жалка държава, населена с подли, тъпи доносници!
Некоректен коментар Събота, 5-ти Февруари 2011 българин роден в савецко робство: kondor, за разлика от теб, аз съм живял по времето, описано в тази книга. Беше времето преди 89г. Дърева е част от тази машина, репресирала българите в продължение на 45 години. Досега обаче не чухме от БСП/БКП, поне едно извинение за избитите десетки хиляди българи, само заради това, че са разказвали вицове. Да не споменаваме другите им мизерии.
Некоректен коментар Събота, 5-ти Февруари 2011 kondor: Четете Оруел "1984"! Четете и мислете, герберистки тъпунгери! Хвалете простака Борисов, плюйте всеки читав човек - само така ще получите сексуално удовлетворение!
Некоректен коментар Събота, 5-ти Февруари 2011 до форумните псувачи: Помията, която изригвате е потвърждение на всичко, написано от г-жа Дърева. А вий, вий сте идиоти!
Некоректен коментар Събота, 5-ти Февруари 2011 възмутена: Какво да ги коментираме това КОМУНИСТИТЕ! ? ! Хора без всякакъв морал,чувство за мярка, високомерие, хора с висока степен на амнезия,болни на темата все да поучават, все да търсят кирливи ризи на другите около тях, Все те да са правоимащи, все техните деца да са на почит и уважение, едва ли не, са се родили на този свят да служат за пример на всички живи същества. НЯМАМ ДУМИ................ То бива , бива гьонсурати, , Скрйсе бе другарко ДЪРЕВА там където ви поставиха избирателите от последните избори. Пак ще гласуваме за Борисов, колкото и компромати да му спрятате. Той и Янето беше много побеснял , но видяхте резултата от "ГОЛЕМИЯТ " труд който положи. Стой си в къщи на топло и си чети трудовете на другаря Тодор Живков.
Некоректен коментар Петък, 4-ти Февруари 2011 българин: Filip, да да си спомним за близкото минало и за един Павлик Морозов - дете, издигнато в икона от комунягите. Само си го представи - система, която издига за герой дете предало на смърт баща си... Луда гнусна история. Ей на тия същите им е фенка и Дърева.
Некоректен коментар Петък, 4-ти Февруари 2011 filip: Ха-ха! Айде, ГЕРБ-аджийски амбразурчици - напред! "Днес отровеното обществено съзнание не си спомня оня лозунг - “Премиер-милиционер, държава-концлагер!” (само дето Кольо Добрев никога не е бил милиционер, понеже е геофизик). Днес и премиерът е милиционер, и вицепремиерът, и половината депутати на ГЕРБ, и цяла армия областни управители, кметове и прочее юнаци, разставени по всички паралели и меридиани на властта."
Некоректен коментар Петък, 4-ти Февруари 2011 Мина: Преди те биеха, сега те храчат , такава е сьдбата на честните и талантливи хора не само в Бзлгария. Само че времето заличава глупостта и злобата, а истинското слово, качествената реч и публицистика остават.
Некоректен коментар Петък, 4-ти Февруари 2011 wazmuten: Стига е лъгала тая смръдла с непран пуловер. Ето го тайният кабинет на Добрев, вижте какъв явен обир щеше да е: http://www.lichnadrama.com/tayniyat-kabinet-na-dobrev-yaven-obir/ Айде да си спомним, как се бяха насрали, иначе с камъни щяхме да ги изгоним
Некоректен коментар Петък, 4-ти Февруари 2011 ХХХ: Убедих се вече: Наистина добър комунист е мъртвия комунист! Как може така да се фалшифицира историята?! Та това са събития, от преди 14 години. Тогава се радвах, че България се размина с гражданската война, но сега искрено съжалявам. Наистина трябваше да Ви поразтребим, гризачи нещастни. Но, поправими са нещата...
Некоректен коментар Петък, 4-ти Февруари 2011 DA: Чудя се, как може да се дава форум, на такива писания, които призовават за смърт, саморазправа, цинизми и др.! Трябва такъв запис да да бъде изключван и изхвърлян автоматично! На тези събития е рано да се даде смислен отговор! Лично аз съм видяла, как се плащаше на бивши затворници и се раздаваше дрога на невръстни, за да вършат бели. И аз седях на паважа да пазя подрастващите си синове да не ги дрогират демократите!
Некоректен коментар Петък, 4-ти Февруари 2011 Гражданин: Дърдърева, пишеш хубаво, но невярно! Разкажи с думи прости на българския народ как след "героичната" дата богоизбрани превъртяха паричките си, обезцениха взетите кредити, а мнозинството българи пиха по една студена вода. Разкажи смело за преговорите, водени горе на Копитото между "героите" и представители на СДС за предаването на властта и най вече срещу какво... Разкажи защо точно определени хора държат и и кономечската, и политичесската власт, а средностатистическия българин се чуди как да оцелее в 21в., как да изучи и изхрани децата си като в България от трудови доходи не може да се живее, а работни места има само за богоизбрани. Разкажи ни драга Дърдърева кой и защо ни в таз робска люлка залюля и с какво заслужихме тази участ!?!
Некоректен коментар Петък, 4-ти Февруари 2011 Дора: Вижте какво, мръсни, жалки наркоманчета! Вие да мълчите! Велислава е един от хората, които истински се бореха за демокрация! Питайте Ж. Желев и други. Срещу Тато имаше статии още преди вие да палите Партийния дом, да скачате, разбивате Парламента, носеше последствията от смелостта си по време на комунизма, дори се опитаха да я премачкат с кола в тъмни доби за разлика от вас и вашите вождове, които взехте да се пъчете и тупате в гърдите след като видяхте, че ще бъдете на келепир, ако поскачате....
Некоректен коментар Петък, 4-ти Февруари 2011 arbol: Още веднъж - честито, тъпаци! "Съгласието има съмишленици, насилието има съучастници. Колкото повече съучастници, толкова повече безнаказаност. Съгласието има съдейственици, насилието има наемници."
Некоректен коментар Петък, 4-ти Февруари 2011 arbol: Ха, честито, тъпаци! Днес отровеното обществено съзнание не си спомня оня лозунг - “Премиер-милиционер, държава-концлагер!” (само дето Кольо Добрев никога не е бил милиционер, понеже е геофизик). Днес и премиерът е милиционер, и вицепремиерът, и половината депутати на ГЕРБ, и цяла армия областни управители, кметове и прочее юнаци, разставени по всички паралели и меридиани на властта.
Некоректен коментар Петък, 4-ти Февруари 2011 Джордано Бруно: Дърева, не ме стряскай, моля те:) Не си пиеш редовно хапчетата, аааа ....!
Некоректен коментар Петък, 4-ти Февруари 2011 Минувач: Дърева - един жалък, носталгичен демагог! Умри в самота и мизерия, майкопродажнице!
Некоректен коментар Петък, 4-ти Февруари 2011 GUREV: Tozi Durev,pardon Dareva vmesto da po6e tapi statii prednazna4eni za partiini sabrania da vzeme po-dobre da si izpere pulovera ,4e mi omrazna da ia fledam 20 godini s tezi mazni flaneli i puloveri
Некоректен коментар Петък, 4-ти Февруари 2011 Doktor: ZASHTO I ZA KOGO STE NAPISALI TAZI STATIA ??? Nima mislite che horata ne znaiat ili sa zabravili ? Niamam dumi ... Dareva vie prosto ste edna samotna , bolna-lajkinia !
Некоректен коментар Петък, 4-ти Февруари 2011 MM: Как е възможно да се дава трибуна на една абсолютна лъжа? В уважавано издание! Свобода на словото - да, но словоблудие и цинизъм - не! Свидетел съм като повечето на тези събития! Никъв алтруизъм не струеше от чугунените им глави, а просто страх. Ако се бяха запънали, нещата излизаха извън контрол. Бяхме на ръба на кръвопролитие, без да гадая за неговия мащаб! Съвременниците на тези събития трябва да опровергават тази абсолютна лъжкиня! Защото като я повтори още стотина пъти - станала истина!
Некоректен коментар Петък, 4-ти Февруари 2011 Citizen: Дъра-бърева-червеният Гьобелс!
Некоректен коментар Петък, 4-ти Февруари 2011 Т 34: Все си мисля че не би било зле да бяха понабили някой и друг народен изедник от тогавашното НС,а защо не и танковете да бяха дошли през 1989г.-а сега вече няма спасение от червената мафия-тия дето скачахме през 1989-90г.поостаряхме-и за имигранти не ставаме.
Некоректен коментар Петък, 4-ти Февруари 2011 Стойчо: Абе хора, защо изобщо и обръщате внимание на тази ?
Некоректен коментар Петък, 4-ти Февруари 2011 Гавазин: На 4 февруари Първанов, Добрев и сие спасиха единствено собствените кожи, което не бе добро за България.
Некоректен коментар Петък, 4-ти Февруари 2011 Мартин: Морал???? Велислава МОРАЛ? в президента Първанов,ОТГОВАРНОСТ? в Първанов? А мутрите около него? А Кюлев, а Велев, а Гергов,Стойков,Гъшия дроб,Алексей Петров, Пешо Сумиста,сина на Добрев.......??? Спасили държавата? Не просто спасиха живота си. Бях там. Без заплащане. Щяхме да ви избием,ако не се махнахте. Трябваше да го направим. Жалко.България щеше да е различна. А ти си ЛЪЖКИНА!
Некоректен коментар Петък, 4-ти Февруари 2011 Pitanka: Дърева е един удачен пример за това как една жена може да е едновременно тъпа,грозна и нахална. Комунистическо изчадие, с повредена психика, от което извират клише след клише и единственото, което виждаме е,че живее в свят, който не съществуа, но пък тя си вярва.Писанията и - шизоидни простотии, оставящи в потрес всеки нормално мислещ човек!
Некоректен коментар Петък, 4-ти Февруари 2011 Ана: Велислава както винаги точно, безпощадно точна. Пиши винаги така. Някой трябва да каже истината, ние трябва да я научим.
Некоректен коментар Петък, 4-ти Февруари 2011 българин: Дърева, бихте ли написала нещо за Гоце, БСП и аферата 'Петрол срещу храна' ?
Некоректен коментар Петък, 4-ти Февруари 2011 българин роден в савецко робство: Госпожо Дърева, Петър Стоянов отказа да приеме правителството на Добрев. Добрев не е дал властта ей така, за ползу роду. Цялата Ви статия е една блудкава помия, достойна за в. Дума. Срам нямате, че извращавате фактите и лъжете безобразно.
Некоректен коментар Петък, 4-ти Февруари 2011 Виктор: "На 4 февруари 1997 г. Николай Добрев и Георги Първанов върнаха мандата и спасиха държавата."...Дърева, ама Вие, сериозно ли...това? Притеснявам се за Вас. От какво я спасиха, драга? От долар/3000 лв? От фалиралите банки? От безработицата? От какво я спасиха, дъще на Партията? И как така, Партията ни закопа за столетия напред, а пак от там, като заек от цилиндър- хоп, спасители! Айде, Добрев е покойник. Да замълчим. Макар, че отрочето му ...пак да замълчим, че ще върна кафето върху монитора. Ама Гоце.....Ах, как ни спасява Гоце и сега-а-а-а! Дърева....Моля ти се. Айде стига вече...Чета те, защото пишеш интересно. Даже съм съгласен с някои от тезите ти. Ама днес ми дойде в повечко...Само си представи Германия през 1950 г. Гьоринг подписал мирния договор и заедно с Гьобелс мислят в Швабсенпуткенхаузен, да върнат ли мандата, о майн Гот, какви спасители! .....Не, драга Апасионария. Денацификация и декомунизация + електрификация. Няма друга оправия. Айде, пиши за нещо друго.
Некоректен коментар Петък, 4-ти Февруари 2011 Тихомир Колев: Някой взима ли предвид смешните словоизлияния на тази псевдо журналистка. Не знам, защо така се излага горката, че да и се смее цял народ, ето това са комунистите, такива като нея, смешници, хора без идеали, а всъщност хора ли са изобщо или едни същества с промити мозъчета...
Некоректен коментар Петък, 4-ти Февруари 2011 George: Поредните емоционални излияния на пишещата се червена журналистка. Вярно,че премиерът е бивш пожарникар, впоследствие бивш главен секретар на МВР. Забрави, сигурно от старческа амнезия ,да спомене, че първият кандидат за президент е бивш милиционер-старшина,възпитаник на сержантското училище - Пазарджик, сетне станал д-р неизвестно по какво в Магнаурската школа - Симеоново. Човек, който от един месец държи България в юмрука си със записани разговори на минисътр,премиер и шеф на митниците. А.Петров ни показа,че е човек,когото или ще го слушаме, или ще ни отстрелва поединично и групово с компромати и СРС-та. Очевидно на Дърева са й подсказали да не зачеква този въпрос. Т.е.,че България постепенно става държава на полицаи и милиционери-старшини, сега доценти по Сигурност на фирмите. След няколко месеци ще броим пилците, ама дотогава яка ни душа, защото Янето и екипа на Галерия се заканиха,че тези записани разговори няма да са последните. Съдейки по досегашните действия, ще изпълнят заканата на властелините си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар