четвъртък, 4 август 2011 г.

Записки по маншетите. Бунище

(Политическа етимология)
Велислава Дърева

В българския език думата "боклук" означава:
мръсотия, мръсота, нечистотия, смет, смрад, тиня, изпражнения, кал, кир, вехтории, останки, отпадъци, канални води.

А също така и:
низост, подлост, безчестие, гадост, гнусота, безсрамие, срам, позор, падение, мизерия, вероломство, изневяра, изменничество, измама, измяна, издайничество, перфидност, вероотстъпничество, предателство, притворство, лукавство, ехидност, византийщина, йезуитщина, двуличие, коварство, низост, завист, злоба, злост, язвителност, задкулисно действие, шпионство.

И още:
сган, измет, утайка, сбирщина, стадо, орда, тайфа, шайка, банда, клика, камарила, котерия, мафия, тълпа, паплач, пълчище, пасмина, разпасана команда, от кол и от въже, хора безнравствени, морално паднали, калта на обществото, простолюдие, обикновени хора.

В българския политически речник "боклук"-ът бива личностен, индивидуален и персонализиран; събирателен, колективен и групов; ситуационен и всеобхватен в смисъл на "бунище" (торище, сметище, купище, гюбре).

Според изтънчения изказ и изящния дипломатически слог на Николай Младенов "боклук" означава:

1. "Цялото състояние, в което има хора в българската държава, които си позволяват да имат смелостта да заемат позиции, които са различни от позициите, които са тези на правителството."

2. Тази престъпна (очевидно) и шпионска (несъмнено) "група от хора, по някакъв начин обвързана, се противопоставя на волята на българския народ, изразена в управлението и това, което прави правителството".

3. А това е "повече от пробив в националната сигурност" - "това е брутално".

4. "Такова нещо (дали е корупция, дали заговор) не може да остане ненаказано" и никой да не се нада, че ще се скрие "зад буквата на някой закон", защото "какво значи криминално?"

5. Такива лица и групи нямат място "никъде в българската държава", освен на бунището, обаче бунището е "Ситуацията, в която се намираме, в която всеки си позволява да говори, да тълкува, това е боклукът в средата, в която съществуваме", а средата на нашето съществуване е едно "елементарно брутално сметище".

Читателю драги!

Ти, който си позволяваш да имаш позиции, различни от позициите на Б.Б.! И ти, който изобщо имаш някакви позиции!

Ти, който се одързостяваш да мислиш различно от Б.Б., пък Б.Б. обикновено мисли различно и двулично от себе си! И ти, който имаш наглата привичка да мислиш!

Ти, който се осмеляваш да говориш (злословиш) това, което мислиш! И ти, който имаш нахалството да тълкуваш, разкриваш, разконспирираш, изобличаваш и съдиш явните и тайните помисли на властта!

Ти, който се подиграваш и подгавряш с Б.Б. и с властта Му, наместо да дитирамбиш и медоточиш коленопреклонно в негова чест!

Знай!

Ти си един низък, подъл, безчестен и безсрамен тип; един долен мръсник, вероломен двуличник, гаден предател, гнусен мизерник, коварен измамник и лукав издайник; един злостен, злобен и озлобен изменник, перфиден и притворен; един черен заговорник, отдаден на задкулисен шпионлук!

Ти си една морално паднала отрепка, един смрадлив дрипел, една безнравствена пачавра, един отпадък, заседнал в отходния канал! Ти си утайката на обществото, символ на обществената кал и метафора на ушната кал в бдителното ухо на сересето! Ти, простолюднико престъпен, събран от кол и въже, си олицетворение на една мислеща сган! Ти, безсловесна овцо! Вместо да блееш благодарно в стадния хор, ти върлуваш и зловредстваш, сбираш някакви четящи, пишещи и говорещи орди, тайфи, шайки и банди, предвождаш някакви разсъдителни камарили, клики, кланове и котерии, обединени в най-боклучавата, опасна и национално предателска мафия - мафията на разума и знанието, на почтеността и достойнството!

И цялата тая паплач, тая пасмина, тая измет трябва да бъде изрината и захвърлена на общественото бунище. На политическото гюбре, връз което гордо и дълбокомъдро пристъпя целокупната правителствена фауна, надянала достопочтените си мутри и муцуни, па вдъхва дивния аромат на пищно разцъфтялата властолюбива флора, пощи се на пролетния припек, подрипва патриотически и току кудкудяка геополитически, за да ни извести, че а-ха ще да снесе писаното великденско яйце на всенародния напредък, обаче пустото яйце се е нещо запънало!

А ти, боклуко, брутален и боклучав! Млъкни!

Вземи хляб и сол, изприпкай при Батя си, що се извисява навръх гюбрето, забърши неговия мокасин "Армани колециони", че се е омърлял и овонял от щъкане из боклуците, удари едно темане и цуни благоговейно ръчица, глезен и к`вото падне. Та белким те припознае за човекоподобен. Щото не стига, че си боклук неблагодарен, ами си и мат`рял негоден и скапан, сиреч - вещество някакво, агрегатно състояние, престъпно и недостойно! Ама за к`во да ти го казвам, като си го знаеш, гиди смотаняко непотребен! Аре чупка!

"Дума", 19 Април 2011

argumenti-bg.com, 11 април 2011

Кузмо — 24.04.2011 0:15

Гледате ли сериала “Под прикритие”? Страхотен е, велик, че и отгоре! А нямате ли чувството, че става същото в държавата: Ченгетата внедрили агент в мафията. Голяма работа – ами те пък те си внедриха направо мин. председател.

Л. Василева — 14.04.2011 9:00

Както винаги Дърева е великолепна. Няма какво да се каже повече, а ние трябва да се замислим най-после дали можем или не да бъдем гражданско общество!

Красимира Обретенова — 13.04.2011 22:31

Страхотен текст… и теза!Всеки коментар би бил безсилен пред тази словесна лавина….



mileidi — 12.04.2011 15:54

По арогантен премиер и правителство не сме имали. Крайно време е българският избирател да помислИ за ПРОМЯНА…

Paula — 11.04.2011 13:53

Браво на Велислава! По-ярко, по-остроумно и най-важното – по-точно, не може да се каже.

Давай, Велислава, не спирай! Друг начин няма. Дано сайтът ви набере повечко популярност, за да стигат до “матриала” и и текстове, различни от словата на слънценосната ни власт.

Няма коментари:

Публикуване на коментар