четвъртък, 4 август 2011 г.

Възгледите на г-н Картоф

Въпросът "Има ли право опозицията да съществува?" получи незабавен отговорВелислава Дърева




Докато опозицията викаше ехидно на площада в София “Нема такава държава, нема такъв картоф!”, и вилнееше под звуците на Дилмана (дето напоследък вместо пиперо сади картофо, следвайки мъдрата повеля на г-н Картоф), самият г-н Картоф ощастливяваше Варна с величественото си присъствие. Покара туристически автобус, наречен за по-внушително “лайнер”; пипна коминочистач, та прати и Дянков – и той да го пипне; и, верен на своята божественост, разпореди на варненския митрополит да накаже някакви, дето нещо протестирали – “Анатемосай ги!”. Дядо Кирил се подсмихна в брадата си, но анатемата на г-н Картоф тресна като мълния.
“Съжалявам, че направих правителство! Трябваше да ги оставя тези популисти и грабители на България да се удавят докрай! Щяхме да се удавим всички и да станем държава като Ирландия, Португалия или Гърция, но тогава щях да дойда на власт с 90 % и нямаше да има опозиция. Направих го в името на държавата, но те не заслужават да имат такава съдба.”
И понеже всяка дума, изстреляна от г-н Картоф носи неповторимата ДНК на неговото самовъзприятие, самооценка и политико-философски възгледи, върху тези 3-4 изречения може да бъде написан цял трактат:
- За г-н Картоф, този превъплътен Ной, изтръгнал саможертвено България и неблагодарния мат`рял от гибелната бездна на популистко-грабителския потоп, макар че “те не заслужават да имат такава съдба”. Кои “те”? Каква съдба? На спасени или на удавени? И какво всъщност заслужават “те”, които и да са?
- За носталгичния блян на г-н Картоф, за неговото политическо копнение по онези 99,99%, когато никаква досадна опозиция не се пречка на безразделната власт, не я оспорва, нито отрича, не я осмива, нито отритва, не иска и не изисква нищо от властта, а ако вземе да иска и писка – ще бъде запряна и завряна в отредените за целта места.
- За чистосърдечната, идилична вяра на г-н Картоф, че тя, опозицията, живее само и единствено в Парламента, но не и навсякъде другаде: във влака, в селското магазинче, в болницата, на бензиностанцията, в театъра, в университета, в книжарницата, в кварталната кръчмица, в таксито, в спряното парно, в пустия хладилник, в некупения учебник, в незснетия филм, в джоба на протритото яке, в закърпената обувка…


Но г-н Картоф си има други грижи.


Сам като куче, г-н Картоф става в ранни зори, разкършва внушителна снага, разиграва бицепс пред огледалото, надниква в хладилника – да не би някой злосторник и подривник да е замразил цените и размразил заплатите, после грабва мотиката, па кОпа, сАди, полива, загърля и наторява правителствената леха. После трудолюбивият стопанин беседва със своя любимец – г-н Голем Праз, който рие октоподи с багер, и заради сигурността всяка нощ спи в едно от шестте си леговища, и откъдето мине, пръска лют аромат. Пътьом г-н Картоф сритва дремещите тикви и кратуни, а те рапортуват, стреснати, още неизмили поглед. После г-н Картоф напъхва в една кофа наръч свежи вестници, поставя кофата под телевизора, откъдето текат назиданията на целокупния правителствен зеленчук, разбърква така получената хранителна смес и я носи на прасето, пък то все не може да го докара до оная окръгленост, тъй характерна за някои властопребиваващи. След тази селскостопанска дейност идва ред на серия интервюнца, мачлета, кръцкане на ленти, каране на автобус, разходки по лотове и магистрали, пипане на коминочистачи, потупване на девойки в народни носии по румените бузки и прочее високоотговорни държавни дела.


Мат`рялът е трогнат и разсополивен.
Медийният чипс хълца умилено.
Наистина! “Нема такъв картоф”!

argumenti-bg.com, 5 април 2011 dida — 13.04.2011 13:17



Винаги съм й се възхищавала. Такова словестно богатство и точна мисъл няма друг,освен Кеворкян . Той и тя са ненадминати.Всяка казана или написна дума е точно на мяястото си в една перфектна слове4стна броеница.


Агроном — 13.04.2011 9:17
Какъв е тоя Картоф бе Дърева? Той не беше ли Тиква по-рано? Да не е някакво ГМО? Питам аз.


Nikola Nikolov — 09.04.2011 21:30
Naj-tochni i iskreni v precenkite za drugite sa decata. Shtom tezi ot Bankja sa go krastili Tikva toj si e Tikva i nikakav Kartof. Inache obojavam tikvata, no negovata si e vechno zelena!

инж. Чавдар Каменаров — 06.04.2011 22:41
Както винаги, Велислава вярна на усета си описва точно НАРЦИСИЗМА на Премиера. Ако това не са доловили читателите, значи нищо не са разбрали. Тук не става въпрос за ляво или дясно, а става въпрос за синдром, синдрома на НАРЦИСИЗМА

Васил — 06.04.2011 18:37
Не разбирам рякои неща:
Госпожата била комунист – значи не може да критикува Бойко Борисов, ама нали и той е бил комунист. Къде е логиката? Или неговото не се брои, щото е готин?!


Теодор Гочев — 06.04.2011 15:25
Статийката е голяма глупост. Елементарен, повърхностен, пролетарски присмехулен хумор. Така и не можах да разбера, какво иска да каже автора и каква полезна информация или идея дава на читателите.
Ученик в 5 клас може да напише подобно присмехулно съчинение примерно за г-ца Дърева с не по-малък успех.

мариана богоева — 06.04.2011 12:21
браво велислава твоят г-н картоф е моят г-н клоун ама си мисля защо да обиждаме картофите и клоуните. предлагам даго наречем “нежно” недоразумение.


georgi — 06.04.2011 11:14
bravo Dareva, Toi ne e i kartof, a PLEVEL


Stefka Petkova — 06.04.2011 10:15
Ostro,kriti4no i to4no,napisano ot Jurnalist,ostanal veren na principite si i ideite si za nesto po-dobro i spravedlivo-boec s pero za po-dobyr utreshen den.Pozdravleniq,Vili!!!


Д.Донева — 06.04.2011 9:59
Остро перо,точна преценка на нещата.Де да имаше повече такива журналисти!

Марин Аврамов — 06.04.2011 9:10
КОМУНИСТ,СОЦИАЛИСТ,…..АМА МАЙ Е ЖУРНАЛИСТ СЪС ПЕРО НА СНАИПЕРИСТ


Реалист — 06.04.2011 7:05
Иде й на дамата, отвътре й иде и никой не може да я спре!


ЖУЛИВА — 06.04.2011 3:32
МНОГО ТОЧНО,ОСТРО И КРИТИЧНО!ВСИЧКИЯ ЗЕЛЕНЧУК ТРЯБВА ДА СЕ Е ВИДЯЛ ТУК,КАТО В ОГЛЕДАЛО.ДРЕБНИ ЗЕЛЕНЧУЧЕТА ЩЕ СЕ ПРИСЪЕДИНЯТ СЕГА КЪМ ЛЮБИМИЯ СИ ,НО ИНАЧЕ СКУДОУМЕН КАРТОФ-ОБИДЕНИ,НАПАДАЩИ,КРИТИЧНИ.ТЪЖНОТО Е,ЧЕ ТЕ НИ ГО ДОВЕДОХА НА ВЛАСТ,А ВСИЧКИ ПАТИМ.Е,НЯМА ДА СЕ НАУЧА ДА ГЛЕДАМ КАРТОФИ НА ТЕРАСАТА,НЯМА ДА ГЛЕДАМ И ПРАСЕТА-ПРОСТО ЩЕ ДАВАМ НА ОБЩЕСТВОТО ТОВА,ЗА КОЕТО МЕ Е ИЗУЧИЛО,ОТ КОЕТО ИМА НУЖДА И ЩЕ ГО СПАСЯВАМ КАКТО МОГА ОТ ИЗГНИЛИЯ НЕНУЖЕН ЗЕЛЕНЧУК В БЪЛГАРИЯ.


Г. Георгиев — 05.04.2011 23:50
Остро перо, подредени слова!Съвестта и паметта отсъстват! Госпожата беше комунист-атеист,след това облече дрехата на социалист и стана ревностна християнка.Тъжно….














Няма коментари:

Публикуване на коментар