сряда, 3 август 2011 г.

10 януари срещу 4 февруари

Мутренският погром над парламента има своята проекция в днешната власт на ГЕРБ

Велислава Дърева
Ако някой се интересува кога точно муцуните, мутрите, мафиотите, групировките, все същата тая компания от зле преоблечени бизнесмени с романтично „магурско” минало и светлейшо властелинско бъдеще нахълта в политиката, превзе обществения живот, подчини държавата и всеки отделен гражданин на своите капризи, интереси, мании и патологии; кога гущерите и октоподите „еволюираха” в олигархия, откога олигархията владее, граби, контролира и управлява България – отговорът е един:
На 10 януари 1997 година.
Защото не народът щурмува, изтърбуши и опожари парламента, не народът извърши покушение срещу парламетарната република, не народът похити конституцията, не народът извърши държавен преврат.
Не.
Народът беше декор, масовка за пред света, студентите – украшение, брошка някаква, а хоругвите на самозвания „синод” – алиби за пред Господа Бога.
Истинските действащи лица, които подмениха справедливия народен гняв, които злоупотребиха народния протест, които купиха, платиха, инспирираха, организираха и извършиха погрома над парламента бяха те – мутрите. В съюз с българската десница, която без гнус и свян прие да бъде инструмент на мафията, на нейните интереси.
Колкото и да се самонавиват персонажи като Дайнов и Бакърджиев, че 10 януари е „народна революция”, „единственото успешно въстание в българската история”, поради което „април`1876 е читалищна самодейност на многострадални Геновеви”, колкото и да си вярват на съчиненията, митовете и легендите, 10 януари ще остане в своето драматично, омерзително триединство - като ден на погрома, като ден на обществено позволеното насилие, като ден, в който започна прякото овластяване и възшествие на олигархията.
Затова на 10 януари не празнува никой. Освен мутрите. Освен мафиотите. Освен олигархията. Това е техният ден.
В историята нищо не е само за себе. И не остава само по себе си. Това, което едно общество е извършило, приело, приветствало и узаконило вчера, винаги има своето продължение, своите проекции.
Проекцията на 10 януари е днешното управление. Нарича се ГЕРБ. С методичната подмяна на парламента, с узаконеното, аплодирано насилие и унижение над всеки гражданин, с полицейщината, с подлото слухтене и душене, с авторитарната власт, и, разбира се - с триумфа на мутренско-милиционерския абсолютизъм.
Целият драматизъм на нашето общество е, че знаем със сигурност продължението на 10 януари, защото го виждаме всеки ден. Но не виждаме продължението на 4 февруари.
На 4 февруари Първанов и Добрев се отказаха от властта. За да спасят държавата от гражданска война. За цели 10 минути двамата бяха доблестни спасители на държавата. После сините казаха „тия се предадоха, клекнаха, капитулираха”, а червените ги обявиха за предатели, продажници, изменници, съглашатели и заговорници, смушени нейде зад фикуса. В залата на „Позитано”, ледена като праисторическа пещера, Първанов и Добрев бяха осъдени за „капитуланство и държавен преврат”, за „безсрамно национално предателство”,  за „най-тежкото предателство в историята на нашата партия”.
Към 4 февруари червеният арсенал от квалификации се беше просенил, прояден от политическите молци, и взе да линее. Въртеше се все около „перестройкаджии”, „въжеиграчи” и „дисиденти, които трябва да изтекат в канализацията”. След тази дата към обвинението в десетоноемврийщина се прибави нещо свежо - четвъртофевруарщина.
4 февруари беше обявен за „акт на легитимиране на превратаджиите” за „колаборационизъм  с пучаджиите”, за „една антиконституционна”, „една антизаконова дата”, „една антидемократична дата”, „една позорна дата”, за „капитулация – бърза, безусловна и със съгласието на победения”, за дата, на която „Добрев лиши БСП от всякаква перспектива”.
Така „4 февруари и четвъртофевруарщината в БСП” бяха осъдени  като „вътрешнопартиен преврат”. Защото Първанов и Добрев „сдадоха властта без бой”. И защото нямат „здраво отношение” към властта. Защото нямат „здраво разбиране” за властта. Следоватено здравото отношение към власта, здравото разбиране за властта включва боя. Здравият бой. „Нездравите” „капитулират” (прекратяват военни действия и се предават на врага), „абдикират” (отказват се от владетелски права или престол) и „сдават” (русизъм с военен уклон). „Здравите” не обичат да говорят за причините (те много добре знаят, че причините са в тях самите); не се интересуват от средствата. Те се интересуват само от властта. Която не трябва да бъде „сдавана”. А държана. На всяка цена. Особено ако не я плащат те.
Сега управлява Борисов. Който има „здраво отношение” към властта и „здраво разбиране” за властта. Като властване, не като управление. Като лична недвижима собственост, не като отговорност. Като бой, пребиване, смазване, размазване. Като инструмент за мъст, унижение, опозоряване и насилие.
Мат`рялът е удовлетворен. И умиротворен, в смисъл – сплашен. Ерго – още е 10 януари.   

 4.2.2011; argumenti-bg.com  | Comments (4)
  1. читател — 06.02.2011 18:39
    Дали някога, някой ще ни разкаже за преговорите горе на Копитото между “героите” и сините представители? Например срещу колко беше предадена властта?
  2. Стар комунист — 05.02.2011 19:18
    Първанов, Добрев, Пирински – това са мерзавците, които бяха в основата на “съглашателството” с Иван Костов. Те изгониха Виденов, за да се подсигурят при новата ситуация. Добрев измъкна куп досиета от МВР и огромно количество пари от “приятелски” мутри, с които съхрани фамилията си и бъдещото развитие на Гоце. Когато осъзна какво е направил и го сподели с жена си, тя се побърка, а той биде довършен от скоротечен рак. Наследниците му се въртят около Гоце и просперират успешно. Последният трупа костюми и мезонети, титли и мускети… Пирински е “вечната Амбър”, роден в САЩ, осиновен и доведен в РъБъ, издигнал се млад с протекцията на тъста си ген. Кашев, той ще се пенсионира в Парламента, защото е от соц. аристокрацията. Фамилиите Пирински и Луканови са нанесли най-много вреди на България… :( Анатема!!!
  3. Наблюдател — 04.02.2011 19:38
    Г-жо Дърдърева, пишете хубаво, но невярно. Няма нужда да героизирате онези, които вие си харесвате. Тепърва историята ще дава оценки и ще търси отговор на въпроса защо се размотаваше във времето от декември до януари съставянето на правителство!
  4. mileidi — 04.02.2011 14:22
    “народен вандализъм” предизвикан и режисиран от “сините лумпени”…

Няма коментари:

Публикуване на коментар