понеделник, 19 април 2010 г.

Казусът „Лафонтен”

Тоталитарна басня за импийчмънт
Велислава Дърева
1.
Вървял Вълкът през гората, и гневен бил, и освирепял от глад, щото на една постна пица и вещици ловял, и октоподи преследвал, а капаните на триглавата ламя го дебнели под всяка трънка. И тогава го съзрял! Него! Главният виновник и причинител на всички злини! Гергьовското агънце (защото това било именно то) кротко пиело водица по течението на бистрата конституционна рекичка.
- Кой ти дава право да мътиш моята вода? – изръмжал Вълкът с ярост и кръвожадие. - Ще те накажа за твоята дързост!
- Г-н Вълк - отвърнало хладнокръвно Гергьовското агънце - не се гневете! Аз утолявах жаждата си надолу по течението на повече от 20 крачки след Вас и следователно по никакъв начин не бих могъл да наруша Вашето спокойствие и да размътя Вашата вода.
- Напротив! Мътиш я и ми пречиш! Ти ме одумваш от миналото лято и злословиш против мен от миналата есен! Чак до Охрид отиде да ме злепоставиш! Ти ме атакува пръв! Нападна ме вероломно! Мен! Господарят на гората! Заби ми нож в гърба! В моя гръб, дето Берлускони го мери с педи! Не ми противоречи! Да не съм чул звук! Аз ти изпратих парламентьор с бяло знаме в нежната ръчица, а ти съсипа крехката му душа! И продължаваш да ме атакуваш! Затова ще си отмъстя! Без обяснения! И няма никакво значение дали ми мътиш водата или не! Мътиш, не мътиш – шъ тъ ям!
И грабнал Вълкът непокорното Гергьовско агънце, и го завлякъл вдън хладната гора, и тъкмо да си го хапне сладко-сладко – бум! – гръмнала една пушчица. Понеже притворното Гергьовско агънце било тръгнало на лов за вълци и с типичното си коварство нарочно дебнело край конституционната рекичка...
Това е свободен преразказ на баснята „Вълкът и агнето” от Жан дьо Лафонтен, живял в 17 век.

2.
Наистина, прекрасно е, че Б.Б. е тъй откровен, тъй чист и невинен, по детински! Ако до вчера някой си е въобразявал, че „мотивите” за гилотиниране на президента имат някакво значение, вече знае, че нямат. Никакво. Всуе блъскаха глави в конституционната твърд отбор самородни елмази на юриспруденцията! Язък за непосилния интелектуален труд, с който сглобиха 4 страници страховити обвинения, белки придадат някаква правна привидност на своето нетърпение да унижат президента!
И к`во? Б.Б. взе, та издаде четата. И формулира с авторитарна простота единствения мотив за войната срещу президента, а именно – неговата дързост да критикува свещеното и неприкосновено правителство.
Това е „Казусът „Лафонтен”. Този казус изключва всякакви аргументи. Те са обезсмислени предварително. Те нямат никакво значение. Така, както за ГЕРБ и присъдружните му секти няма никакво значение самата Конституция, нейните принципи и нейната същност. Те имат само един аргумент и повтарят само един припев: „Мътиш, не мътиш – шъ тъ ям!”.

3.
Как една спарена тоталитарна мисъл чете Конституцията? Ами, както дяволът чете Евангелието.
Президентът е виновен, защото с черна измама накърнил достойнството на едно клеветниче и извършил тежко посегателство върху свободното развитие на неговата личност.
Защото атакувал с неподозирана ярост клеветничето и Цвъ.Цвъ., тез два стълба на правителството (единият – стъбълце деликатно, другият – ствол могъщ), тез два символа, тез две свещени крави (единият е теленце, ама карай), тез идеолози на възкръсналата из небитието тоталитарна власт. Срам за Б.Б.! Щото аз си мислех, че няма друг стълб, символ, идеолог, демиург, тотем и свещена твар на управлението, освен Б.Б., пък то какво излезе! Ех!
Защото е избран с повече гласове от нине властващите и със споменаването на този факт (закрийте ЦИК!) оспорва легитимността и правомощията на НС и МС.
Защото вместо да олицетворява единството на нацията като безропотно единомислие с правителство (както го разбират тоталитарните баснописци), той го взривява като един саботьор, терорист и диверсант.
Защото вместо да бъде „балансьор, посредник и помирител”, със своята подривна дейност той „осъществява функциите на политическа опозиция”.
Защото хладнокръвно руши „конституционните норми и принципи на политическата система” и се присяга да сграбчи за гърлото народния суверенитет и да си го присвои. Защото бидейки некомпетентен и злоупотребител, оглавил „организирана престъпна дейност” в съучастие с вицепрезидента, което деяние е „с изключителна обществена опасност” и „представлява риск пред националната сигурност и сигурността на ЕС”.
Защото със своите „силно натоварени политически изказвания” дръзко и безотговорно прекрачва „границите на легитимното президентско говорене”, с коварната цел – да си направи партия. Цел, овреме съзряна от баснописците на тоталитарния режим.
И най-важното – президентът е подъл, подмолен и вероломен и от измамната висота на своя „мандат” (точно така е написано в мотивите – мандат в кавички) нарушава Конституцията вербално.
За 8 години е сгазил Конституцията с туристическите си обувки около 1379 пъти – толкова са всичките речи, изявления, интервюта, брифинги, обръщения, слова, статии и позиции. Ей, как пък не спря да приказва тоз вербален рушител на конституционния ред!
И най-сетне, след 1379 флагрантни, груби посегателства, се намериха едни смели, саможертвени люде, които решително рекоха: Край! Тази „заплаха трябва да се пресече в зародиш”! И решението трябва да бъде „авторитетно и окончателно”!
Най обичам думата „окончателно”! Винаги ми напомня конференцията край езерото Ванзее, където в живописната берлинска вила Марлил на 20 януари 1942 г. е приет зловещия план за „окончателно решаване на еврейския въпрос”. Подозирам, че „окончателно”-то е излязло изпод нечия атакистка ръчица. А за гарантирането на „авторитетно”-то кипи невидим, изнурителен, рекетьорски труд. Най-малко петима конституционни съдии в момента са обект на всякакви видове натиск, изнудвания, заплахи, ухажвания, предложения за покупко-продажба. И това не е тайна!

4.

Целта на днешното шоу, наречено „дебат” (дебати, бе, неграмотници!) не е отстраняването на президента. Целта е държавния глава (както и да се казва!) да бъде овъргалян в катран и перушина, да бъде опозорен като морален авторитет и унизен като политически фактор, за да бъде дискредитирана всяка негова дума и позиция; за да няма други авторитети, освен Б.Б., Цв.Цв., техните гаргамели и присъдружни секти.
За да се сбъдне тяхната мечта да моделират един държавен глава по свой вкус: президентът (който и да е той) трябва да бъде глух, сляп и ням; на пресконференциите да мълчи загадъчно и да се усмихва като Джокондата; а когато отвори уста, да медоточи венцехваления и благодарности към правителството и мнозинството (които и да са те). Една невзрачна, покорна и безгласна финтифлюшка.
Водевилът с „импийчмънта”, подмятането на 15 на брой негодни и нищожни „мотиви”, не е нищо друго, освен: обидна провокация и отблъскващ ултиматум срещу Конституционния съд; откровена злоупотреба, спекулация и интригантство с Конституцията; заговор на тоталитарната посредственост срещу държавата.

5.
И понеже планът няма да успее, оправданието е готово - „Гроздето е кисело! Не заслужава моето внимание!”. Не е кисело то, ами е високо! Прочее, знаете ли кой живее в Банкя на ул. „Жан дьо Лафонтен”? Бойко, бре, чети!


31 март 2010 г. "24 часа"

Публикувана: Вторник, 30-ти Март 2010, автор(и): 24 Часа; прочитания: 2773; коментари: 18






Коментари:

* Име:

* E-Mail:

* Код:

* Коментар:



Сряда, 31-ви Март 2010

Присмехулник: Браво, Дърева, великолепна статия!

Сряда, 31-ви Март 2010

wic за Бойко Борисов: Американците питали радио Ереван по повод на бъдещата си подкрепа за кабинета Борисов : Бойко Борисов ли е най-големия пич в България ? Радиото отговорило : Беше пич, вече е импич ...

Сряда, 31-ви Март 2010

Бай Никой: Моля за ХРИСТИЯНСКО ВСЕОПРОЩЕНИЕ на жалката ДърВева ВЕЛИКДЕН Е!7090

Сряда, 31-ви Март 2010

Велика смрад се носи ...: ЕДИНСТВЕНИЯТ ВЕСТНИК, КОЙТО ПРОДЪЛЖАВА ДА ПУБЛИКУВА ПИСАНИЦИТЕ НА ДЪРЕВА!!! Моля, дами и господа журналисти от "вестника на народа" - много хора спряха да ви четат, заради подобни пасквили! Недейте да публикувате комунистическата злоба на подобни изроди...

Сряда, 31-ви Март 2010

sian sianov: Агънцето избяга и глутницата ядно вие......!!

Сряда, 31-ви Март 2010

Продьо Стефанов: Дизайнът на другаря Дърев с миризливия пуловер и жълтите зъби (добре поне че Интернет не мирише) e достоен за ретроградните му възгледи.

Сряда, 31-ви Март 2010

гошко: Старата козичка Дър(л)ева пак са я задействали от Позитано ! Бее-ее-е... Гоо-оо-цее-бее...

Сряда, 31-ви Март 2010

Стамо: тя другарката Дърева защити Гоце дори и когато вместо да отиде при горящите вагони край Червен Бряг се качи на джипа си и замина на лов. Защото според нея "нямало никакъв смисъл да ходи при горящите вагони защото с нищо не можел да помогне". Пък и що да си разваля рахатлъка и да си изпуска ловът заради некакви горящи хора във вагон, ми да си купят джипове като Гоце и няма да горят живи по влаковете! За Гоце другарката Дърева е на принципа" О партио любима, ти си права дори и когато грешиш!"

Сряда, 31-ви Март 2010

Иван Иванов: Прекрасна статия и изумителна басня. А сега другарко Дърева ако напишете една басня за кроткото гергьовско агънце Гоце което кротко 4 години гледаше как невинното съселче Серго източваше държавичката ни през обръчите на умното лисугерче Ахмедчо , и през цялото време кроткото агънце Гоце си мълчеше и се правеше че не вижда. Ще се получи много увлекателна басня другарко Дърева, сигурен съм че ще я докарате като детска приказка от светлото комунистическо минало в което виждам че все още живеете.

Сряда, 31-ви Март 2010

МУСТАФА: Дърева - упражняваща търговска дейност Код по БУЛСТАТ: 040723183, Име: ПЕРИОДИКА АД, юридическо лице, търговец по ТЗ, Фирмено дело: 27503/1992, Регистър: 1, Партида: 5765, Том: 102, Стр.: 2, заедно с председателя на Софийска адвокатска колегия, Д. Доковска, Жорж Ганчев и други извънземни. Капитал: 1000.00 хил. лв

Сряда, 31-ви Март 2010

георгиев: Браво за метафората, Веле! Върховна си. На другите колеги им изчезна въображението - от СТРАХ!

Сряда, 31-ви Март 2010

plamen dimitrov: Чудесна статия , чудесен стил , най ми хареса" бистрата конституционна рекичка"!! Да " пъдарят е гол" и това е жалката истина

Сряда, 31-ви Март 2010

baikonur: Браво г-жо Велева !!! Ето един човек който не се плаши.Съгласна съм с всичко,което сте писали.Благодаря .

Сряда, 31-ви Март 2010

Mitko Petrov: Велислава,във време,когато българската журналистика е натикана в ъгъла,наведена в срамна поза,ти си може би единствената която се осмелява да назове истината.Няма други твои колеги,които със силен глас да извикат "Царят е гол".Една част от тях мълчат гузно,защото добре съзнават своята отговорност за "неудържимият възход" на медииния си продукт Бойко Борисов,а други просто пишат това,което им поръчат.Добре,че е твоето перо чрез което говорим всички,на които са ни мили основните атрибути на демократичното общество и на първо място свободата на словото.Безспорно езика ти е остър,но интелигентен..Продължавай в този дух.Много хора разчитаме на твоето слово.Колкото за днешния ден и опита за отстраняване на президента ще кажа само,че изпитвам срам.Това чувство ме обзема все по-често през последните 8 месеца.Освен най-бедната страна в ЕС се превръщаме и в най-смешната,Жалко!

Сряда, 31-ви Март 2010

кулинар: Малейййй, Велиславке, да знаеш днес какъв тас кебап ще сготвят от агънцето! А ти потърси нещо да те укроти , щото както казва един ваш чиляк ,тишината на спалнята ражда безумци. Ма, ти да не би да си хлътнала по агънцето? Няма да те огрее. Твоето агънце хапва по крехки мръвки с гласови данни. А ти крякаш като сврака.

Сряда, 31-ви Март 2010

джон арт: горкото агънге агент гоце! просто да се разплачеш! тая съвсем е изтрещяла...

Сряда, 31-ви Март 2010

читател: Статията много ми хареса.Колкото и да ми е неприятно в момента това е моята България.Това е нашия премиер.За него са гласували харата....Аз мразя чалгата и борчетата но това е....

Сряда, 31-ви Март 2010

Чистач: Как е възможно да се публикува такова писание изпълнено със злоба и животинско настървение? Това същество човек ли е? Защо няма толерантност към другото мнение и трябва да се нахвърля така върху опонентите. Време е да се каже мръсната истина за "агънцето". И за националното предателство, и за лобизма към руските енергиини интереси, и за обръча от мафиоти олигарси, и за интригите и политическата обвързаност, и за бездействието когато се ограбваше държавата от червените прашки и за... много са. По празен и вреден хищник за президент не сме имали. Да не говорим, че във външно политически план той е свършил. А Велислава да си изпие хапчетата. Днес е един много интересен ден. Ще си чистим къщичката за Великден.

Няма коментари:

Публикуване на коментар