понеделник, 22 февруари 2010 г.

Кой Октопод?

Да излъскаш огледалото
Велислава Дърева
1.
Едно риалити шоу „Арест на Октопод” в стил лясковска оперета обикаля интернет. Един лоялен гражданин си е легнал с дънки и тениска, на която са изобразени двама каратисти в дружеска схватка – посланието е за ББ, който незнайно защо отсъства в този исторически миг. Лоялният гражданин не само знае, че ще бъде арестуван, той знае в кой ден и час ще бъде арестуван, чака с нетърпение „бившите” си „колеги” (не знам коя дума да кавичкосам!), само дето кафе не им е приготвил, и вика „Спокойно!”.
На този фон шумната инсценировка „Лоялен гражданин носи секретен доклад на ББ”, изглежда само лека репетиция. И е.
2.
„Панорама”, 12 февруари 2010 г.
Водещ: Човек си задава въпроса дали е възможно един човек да е бил едновременно и в службите, и в мафията?
Бойко Борисов: Аз повече обаче по тази тема няма да говоря.
3.
Това е темата. Въпросът, който съдържа всички въпроси:
Къде минава границата между държавата и мафията?
Колко тънка е тази граница и съществува ли изобщо?
Възможно ли е да бъдеш едновременно в закона и извън закона?
Възможно ли е да защитаваш закона и да го подритваш?
Възможно ли е да бъдеш самият закон и неговия антипод?
Възможно ли е да принадлежиш към явната, видимата власт и към тайната, невидимата?
И коя от двете власти контролира, манипулира, владее и овластява другата, за да се възпроизвежда чрез нея и в нея?
Възможно ли е да си властелин в два свята – в подземието и на върха?
Възможно ли е да управляваш държавата от сутерена и по законите на сутерена – обществен и нравствен?
Възможно ли е да работиш за държавата и срещу държавата?
Възможно ли е да пазиш държавата и да я съсипваш?
Възможно ли е да си част от мафията и да воюваш срещу мафията?
Възможно ли е да олицетворяваш самата държава и нейното отрицание?
И за коя държава става дума?
За държавата, наречена България?
За държавата на Гущера?
Или за държавата на Октопода?
И към коя държава принадлежиш самият ти – лично и персонално?
ББ отказва да отговаря на тези въпроси. Може би заради последния.
ББ, който с охота се излива по всякакви теми и обяснява научно как точно ще бъде клониран от собствения си бъбрек; ББ, който с наслада се подгавря с всеки свой критик, опонент и ужким съюзник; ББ, който профанира всяка идея, мисъл и теза; същият този ББ замлъкна. Точно когато трябва да говори.
Тук обикновено следва най-краткият и най-неприятният журналистически въпрос: „Защо?”. Но не беше зададен. ББ беше пощаден.
4.
На всички въпроси, започващи с „възможно ли е”, отговорът е ДА. Не само е възможно. Факт е. Както и да наричаме собствената си държава, тя пребивава в състояние на тежко шизофренно раздвоение. Вече 20 г.
Алексей Петров е само един от персонажите в измамния спектакъл на прехода. И тук има серия въпроси, на които мнозина не желаят да отговарят, защото не искат да си спомнят и предпочитат всички ние да сме безпаметни и безмозъчни.
Как така един лоялен гражданин изведнъж се превърна в бос на престъпна група? Нали тъкмо той изприпка пъргаво и приподнесе на ББ един суперсвръхсекретен доклад от личната си колекция с класифицирана информация, та хем да се сдобие с политически чадър, хем да задоволи ББ, неговите страсти и копнежи за дискредитиране, опозоряване и унизяване на врага? Кой тогава информира ББ – лоялният гражданин или мафиотът? Различни роли, би казал лоялният гражданин, различни задачи, различни поръчители.
Как така един доблестен офицер, който, казват, бил работил за държавата, изведнъж се превърна в главата на Октопода? И как точно е работил за държавата? Като агент под прикритие в „Кремиковци” или като мафиот под прикритие в ДАНС? И ако в „Кремиковци” се е преструвал на лош (мъка!), бидейки прикритие и гарант за успешното източване, означава ли, че в ДАНС се е преструвал на добър (мъка!), бидейки прикритие и гарант за изтичане на информация? Различни роли, различни задачи, различни поръчители. Различни?!
Да не би Филчев, Костов, Атанасов, Емануил сега да са научили, че бдителният гражданин е един от демиурзите на силовите групировки? Нали те го обгрижваха, назначаваха и въздигаха – като благодарност за неговото решаващо участие в десетоянуарския погром на парламента? Сега плачат, че той, неблагодарникът, докарал такситата пред същия парламент, за да овика и освирка тях, неговите покровители. Различни роли, различни, задачи, различни поръчители. Различни?!
Да не би ББ сега да е открил, че Трактора му е бил колега, съдружник и съмутра? В МВР, в спорта, в сутерена. С Пашата и Маджо в комплект.
Какво изобразява целият този спектакъл?
Битка с мафията? Да, за пред света.
Опит да бъде заключен (и опазен) един ключ към сейфа с демоните на прехода? Да, защото открехването на този сейф ще срути целокупната олигархия, която съхранява там своите несметни скъпоценности – финансови и властови.
Война между една част на мафията срещу друга? Да, така едната мафия ще разследва другата и докато едната уж разплита чорапа, другата ще го наплита.
Война с миналото? Да, личната война на ББ с неговото лично минало и за неговото лично бъдеще. Има една прекрасна пиеса – „Обещай ми светло минало”. Няма кой да обещае светло минало на ББ. Сам трябва да си го изсветли. ББ е готов да се раздели безмилостно с всеки, който застрашава неговия имидж и рейтинг. Целта на ББ е да измие огледалото, в което всеки ден се самосъзерцава и самовъзхищава. Но колкото и да го лъска туй огледало, анализът в Congressional Quarterly си седи в интернет и няма начин да бъде иззет от там.
5.
Днес всички се правят на паднали от луната или отнякъде другаде. И се дивят пред неочакваните „открития”.
Какво „откритие” е фактът, че ДАНС, МВР, органите на сигурността, „службите”, са прогнили от интриги и разядени от личностни, групови и кланови интереси; че са едни змиярници, гдето всеки дебне, подслушва, клепе, топи и кисне другия; че битката между клановете е битка между различни сегменти на мафията за преразпределение на територии, власт и влияние; че клановете превърнаха „службите” в бащи и съучастници на организираната престъпност; че бивши и действащи антимафиоти са част от мафията и обратно; че „службите”, партиите и властта бъкат от агенти под прикритие – агенти на същата тази мафия, и всичко това с едната цел – да контролират държавата?
Какво „откритие” е фактът, че тези кланове злоупотребяват медии и журналисти, превръщат ги в пощенски кутии, в момчета (и момичета) за всичко, в изпълнители на мокри поръчки; че произвеждат чрез тях гигантско количество перверзни манипулации и най-вулгарни клевети (щото опростачената публика най обича мръсотийките), а после ги наритват в канавката, и всичко това с едната цел – да контролират държавата?
Какво „откритие” е фактът, че мафията, това съдружие на христоматийни бандити и зле преоблечени бизнесмени, плюс отбор бодри политици и манипулатори от всякакви разцветки, плюс дъртите лисугери от някогашната невидима власт, плюс при(над)лежащите им съдии и прокурори, неуморно и с нестихваща изобретателност забъркват отровни коктейли в своите колби и от тоя бъркоч изскачат генномодифицирани политически продукти; че всички те вкупом представляват, олицетворяват и са паралелната власт, подгизнала от пари, кръв и корупция?
Какво „откритие” е фактът, че тази паралелна власт качва и сваля правителства, купува и продава политици, магистрати, полицаи, антимафиоти и журналисти; че управлява, контролира и граби държавата; че тя подмени държавата; че тя пише законите и дори (ха-ха!) – воюва с мафията; че тя е непробиваемото статукво; че ние може всеки 3 месеца да правим избори, но статуквото на паралелната власт си остава непокътнато, ненакърнено; че всички ние сме крепостни, заложници и жертви на това престъпно статукво?
Какво „откритие” е фактът, че ни управлява петата власт, съставена от пари, политика, престъпност и „правосъдие”?
Тези „открития” са с 20-годишна история. Но никой няма намерение, сили и желание да разбие това статукво и да му отреже не опашките, а главите. Напротив – крепи го и го употребява за своите си цели. Или пък за чужди, които е припознал като свои.

"24 часа", 19 февруари 2010 г.


Публикувана: Четвъртък, 18-ти Февруари 2010, автор(и): 24 Часа; прочитания: 4995; коментари: 22



Коментари:

* Име:

* E-Mail:

* Код:

* Коментар:



Събота, 20-ти Февруари 2010

selco: Браво на тази жена за анализа на ,,прехода". Пари и власт водят до корупция. Дали ще има решение за България за по добро бъдеще времето ще покаже. Аз лично не вярвам във властта и за това смятам че България е загубена кауза. Провала е пълен и няма надежда. Това и беше целта на победата от студената война. Народа е разделен,отчаян и потъащ към бездната на нищетата. Историята се пише от успелите и богатите. Какво ли ще пише за времето на прехода след 100 години? А дали ще има и кой да е чете?

Петък, 19-ти Февруари 2010

банския зет: С Велислава и с Вени сме колеги повече от три десетилетия.Заедно "търкахме"мокета по студията в Българското радио /БНР/.Заедно мечтаехме за щастливото "бъдеще"на комунизма.Комунизма се оказа една утопия но ние не.На Велислава ще задам един въпрос,и той е защо е все така "парлива"по темите за обществото и неговото съзнание.Моят отговор е защото след 10 ноември и падането на "берлинската "стена,когато се обедениха един народ и две идеологии, унас все още има "партизански"щерки които не представат да крещят "с кръв татко ми е взел тая власт и с кръв ще сия върнем"!Е окървавихме бъдещето на България.А можеше да не го правим.Поне Дърева и Гочева никога не са мислили така.Нали? За това пък днес си имаме от всичко по малко.

Петък, 19-ти Февруари 2010

tsveta: gospojo vreme e da se prizemite................poglednete se v ogledaloto ako obichate

Петък, 19-ти Февруари 2010

stravniski: Stravniski; Абе хора,оставете това творение от кръв и плът създадено по полов път, да си пише каквото си иска.Нали знаете, че то си е комунистическа утрепка.

Петък, 19-ти Февруари 2010

Бонев: Резонни въпроси за мислещи хора, не за тълпата жадна за мъст и викаща в захлас долу-горе-в затвора. Колкото и да му симпатизират някои на Борисов и Цветанов, едно е безспорно, никой не им адва право да се изживяват като недосегаеми и да раздават правосъдие! Отказвам да живея в полицейска държава, в който новините започват и свършват с поредния екшън-арест, последван от "изповедтта" на първия полицай на БГ.

Петък, 19-ти Февруари 2010

Бурен: Гочева, този травестит Дърева не я пускат вече и във в. "Дума", знаем, че президентът те бута за нея, но по-кротко.

Петък, 19-ти Февруари 2010

Pavel Petkov: EEEE tova e tipichen komunisticheski komentar. Moooogo dumi ..mnooogo objasnenia i demagogia , za da se kaze nesto koeto ne e vjarno...(sazaljawam za latinicata)

Петък, 19-ти Февруари 2010

Гошо Тарабата: На миризливия другар Дърев с кирливия пуловер и жълтите зъби пак му замириса на секс и си го изкарва на читателите.

Петък, 19-ти Февруари 2010

Юрий Ъртов: Дърева е жалък рупор на агент Гоце... далееече е от обективната журналистика ! При нея откритата тенденциозност е така ярка, че направо заслепява... и по-примитивните читатели "налапват кукичките" на старата манипулаторка. Колко смешно !

Петък, 19-ти Февруари 2010

Шлиман: С много изречения Дърева казва нещо просто - че Бойко е същият бандит като Алексей, така че цялата акция е лицемерие, лъскане на биография и така нататък. Да речем, че е така. Но значи ли това, че не трябва да има никакви акции срещу мафията? Защото така излиза от статията на Дърева. Тази позиция е много изгодна за престъпниците.

Петък, 19-ти Февруари 2010

adsfgf: Дърева за пореден път няма какво да каже. Но пък има кой да я публикува :) Внуче пита дядо си: Дядо, слонът може ли да лети? Не, ти чуваш ли се? Слон да лети!? - отгвоорил дядото. Така някоко пъти. Внучето пак попитало: Ама дядо може ли слонът да лети, понеже във вестник дума пише, че може? Дядото погледнал детето и казал: Е, може и да прехвърча по няколко метра. Ако вицът беше с участник бабата а не дядото то непременно името и щеше да е Дърева.

Петък, 19-ти Февруари 2010

Бай Киро: Хубаво Десислава, а ма недей така, можеш да смъкнеш правителството. А тогав кой ще ни управлява?

Петък, 19-ти Февруари 2010

no_smoking /т.е. без смокинг/: Тази другарка май беше против забраната за тютюнопушене. Господа, вместо да се мъчите да убеждавате народонаселението за вредата от тютюнопушенето, просто публикувайте нейни снимки - те са много въздействащи.

Петък, 19-ти Февруари 2010

георг: Браво на авторката! Велика си/независимо от плювките/ Отдавна си им свикнала

Петък, 19-ти Февруари 2010

БГ КРЪСТНИКЪТ: Едвин Сугарев: Алексей Петров ще бъде осъден за рекет. Няма да се измъкне "Това е първият случай в цялата историята на прехода когато пряко се атакува свързващото звено между държавата и организираната престъпност!" Това бяха функциите на Петров! Връзката между държавата и мафията! http://novinitepro.bg/novinite/kriminalno/edvin-sugarev-aleksei-petrov-shche-bde-osden-za-reket-nyama-da-se-izmkne.html

Петък, 19-ти Февруари 2010

Симеон: Велислава, браво за куража да кажеш нещта, които се знаят от тези, които искат да знаят. За останалите - само Б.Б. и чалга! Законът на улицата е такъв - мутрата с власт иска да смачка всички тези, които го помнят като мутра без власт. И двамата са бандити !

Петък, 19-ти Февруари 2010

Емил Костадинов: Браво! Браво за гражданската смелост и за достойнството на професията, която отдавна е загубила блясък в милата ни Родина!

Петък, 19-ти Февруари 2010

pavel: Един скептичен глас на фона на общата еуфория. Добре, че има и такива гласове!

Четвъртък, 18-ти Февруари 2010

Антон Тошев : Браво на авторката. Най-вече за доблестта да зададе на всеослушание толкова важни въпроси! Те са доста потискащи, вероятно още по-.потискащи са отговорите им, които никога няма обаче да разберем. А най-потискащите са коментарите отдолу. Електронната ченгеджийница си работи. Не спира.

Четвъртък, 18-ти Февруари 2010

anonimen: Никой не се кани да ти вярва ,че изказваш журналистическа позиция ПОДЛОГИТЕ НЕ СВЪРШВАТ .другарите ще те похвалят ОХ .! Съвсем забравих. Та вие сте КОНСТРУКТИВНАТА ОПОЗИЦИЯ И яко сте се окопали да довършите онова,което е останало отБЪЛХАРИЯ

Четвъртък, 18-ти Февруари 2010

Читател: От смукане на пръстите си, за да има какво да напишеш, като гледам - нищо не е останало от тебе - само кожа и кокали и вежди, разбира се. Иначе въображението и фантазията ти работят добре, когато просто няма какво да кажеш, за да излееш комунистическите си гнусотии.Ти просто си родена с д-то напред,затова си толкова гадна.

Четвъртък, 18-ти Февруари 2010

pon4o: NA TAZI NQKOI DA I KAJE DA SI OPRAVI GADNITE PROGNILI ZUBI!!!I DA PO4NE DA GI MIE...DA si izskube vejdite,da se podstrije kato dama ..I TOGAVA DA DAVA MNENIE.jalka e,jalka...dori da imam nervi da iz4eta cialata i statia ne bih se suglasila s neia za ni6to..EDINSTVENO I SAMO ZASHTOTO IZGLEJDA do bezobrazia gnusna

Няма коментари:

Публикуване на коментар