понеделник, 10 май 2010 г.

Хвърляй мандата и бягай!

Велислава Дърева
„Станишев, излез, бъди мъж! В Банкя като някой те покани да се биеш, или се биеш веднага, или бягаш! Аз много пъти съм бил в тежка битка, аз се биех с чантата на гърба от нас до училище и обратно!”.
Тъй подвикваше и подсвиркваше през лятото на 2008-а под прозорците премиерски един напърчен селски ергенин. ББ така разбира политиката – като тупаник сред мегдана.
Тогава кметът ББ твърдо вярваше, че няма нищо по-лесно от това да си премиер – „Имаш един телефон с копчета и привикваш всеки, който ти трябва!”. До оня ден ББ припознаваше Станишев за свой противник и враг, който трябва да бъде сразен, дискредитиран, унизен, омацан и превърнат в посмешище. ББ постигна тази своя цел, победеният Станишев вече не му е враг, а жертва на президентските козни. Днес ББ има нова цел по пътя към завладяване на властта и припознава Първанов за свой противник, който трябва да бъде сразен, дискредитиран, унизен, омацан и превърнат в посмешище. Въпреки фалшивата парола „Цв. Цв. – президент!”, премиерът ББ твърдо вярва, че няма нищо по-лесно от това да си президент и вече 9 месеца подсвирква и подвиква под Първановите прозорци:
„Казал съм – веднага на избори! Излизай, Първанов, на всички избори! Отказваме се ние от мандата и той от мандата и решаваме проблема!”.
Кой проблем? Чий проблем? На държавата? На обществото? На народа?
Нищо подобно! Единственият проблем на ББ е самият ББ. Който толкова се обича, та чак се ревнува. А всеки е готов да пожертва всичко за любимия човек, нали така!?
Какъв му е проблемът на ББ?
ББ не иска да управлява. Защото не може. Защото управлението означава отговорност. А той не иска да носи отговорност. Той иска да властва, да владее. Безразделно и безгранично. Без съюзници-изменници и съюзници-мошеници. Без Сидеров на шия и Костовият кинжал зад завесата. Без синдикати и опозиция. Без президент, който вече и не желае да спори с него, обаче периодично го атакува вероломно и в гръб. Без Цв. Цв. дори, който, прочее, с цялата си безличност е истинският бъдещ гаулайтер. В сравнение с него ББ е рицар.
ББ не понася тая престъпна сган от лекари, пенсионери, учени, съдии, прокурори, млади майки и прочее некачествен човешки мат`рял, който му се мотае из краката, дърпа го за крачола и периодично го плаши със стачки („Ще ми стачкуват те на мене!”).
ББ презира тоз мат`рял, който до вчера пееше в захлас „Бате Бойко, ти си пич!”, а днес се оказа тъй оцапан, че едва-едва отся един некомуникативен и недиалогичен темерут, та го тури за министър. Щото да си комуникативен и диалогичен е доказателство, ако не за извършено углавно престъпление, то поне за престъпно намерение.
По тази причина ББ си избира министрите на някой разклон (утре може и по околовръстното да ги събира), но за по-сигурно – на оня ъгъл, където се засичат неговата милиционерска философия за технологията на властта и тайнствените папки на ДАНС, из които пълзят анонимни доноси, подслушани разговори и агентурни сведения за всеки неудобен, невъзторжен и независим човек.
ББ реставрира Държавна сигурност, възроди я, вдъхна й нов живот и нова сила, превърна я в единствен, главен и решаващ инструмент и фактор, мотив и принцип на властта, на управлението, на правосъдието. И управлява чрез нея. Чрез възродената ДС. Но който възражда ДС, сам си монтира капана.
Окрилената милиционерщина рови в личния живот на всеки български гражданин, решава и контролира съдбата му, съди го и го осъжда. Който е забравил що е ДС – ще си спомни. Който не знае – ще научи. Според критериите на този мутант няма невинни. Всички са виновни. Пред властта. Независимо и въпреки всички доказателства за невинност. Някога оправданието беше „битката с враговете на партията и народа”. Днес оправданието го гледаме всеки ден в мащабните многосерийни филмови продукции на Киностудията на МВР, творчески колектив „Октопод”. Те няма да получат „Оскар”, нито „Златна палма”. Но подаряват нещо безценно за всяка тоталитарна власт – всеобемащ, възхитен страх и щастливо опиянение. Страх пред бруталната сила и опиянение поради чувството, че най-сетне някой дойде и отмъсти за всичките 20 години преход, подгизнали и разядени от корупция и грабеж.
Ще мине време (то минава с невероятна скорост) и възхитеното народонаселение ще открие, че само с кино не се живее, макар да е най-важното изкуство според Ленин. Опиянението ще се изпари мигом, щом Нане и Вуте открият, че цялата битка е била не срещу „октопода”, а за неговото преструктуриране и легитимиране като свежо гримиран, овластен и всевластен политико-икономически субект. А ореолът на ББ ще се поощърби в най-неподходящия момент – току за президентските избори. О, жален миг!
ББ е бегач на къси политически разстояния. За дългите се искат тактика, стратегия, усилие и издръжливост. Ще бъде истински срам, ако бегачът се превърне в беглец.
ББ е премиер и стачник срещу стачкуващите. На тоя тротоар и на отсрещния. Едновременно. Тъй както в неговата богата душевност съжителстват в един оксиморон Дон Корлеоне и Корадо Катани. И това ако не е еманацията на българската народопсихология!
ББ периодично размахва плашилото на собствената си оставка. Защото правителството няма да реши нашите проблеми – то само по себе си е проблем.
И защото иска още власт. Иска всички власти да са му подвластни. На него, лично. Законодателна, изпълнителна, съдебна, президентска, медийна, финансова, политическа, партийна, видима и невидима, явна и тайна, надземна и подземна. Майната й на Конституцията! ББ без друго гази из нея като бик през детелините.
ББ иска цялата власт да бъде в неговото зорко око, в неговите яки ръце, под неговия личен контрол и надзор. Иска цялата власт да бъде негова функция, да произтича от него и да принадлежи на него. Единствено. Само тогава ще намери тъй потребния му душевен покой.


"24 часа", 4 май 2010

Публикувана: Вторник, 4-ти Май 2010, автор(и): 24 Часа; прочитания: 5183; коментари: 45






Коментари:

* Име:

* E-Mail:

* Код:

* Коментар:



Четвъртък, 6-ти Май 2010

r.umen.: ' Над 10 г. решетки грозят Прокопиев ' Цитат : ' Не може някой да произлиза от нищото и да става нещо ! ' Въпрос : А кое е това , от което трябва да произлиза някой, за да стане нещо ? ДС ?

Сряда, 5-ти Май 2010

Ангел: Като чета т.нар. форум, виждам колко ги е заболяло влюбените в ББ. Значи Велислава пак е улучила право в десетката! За форумните псувачи ББ е техният идол, кумир, цар и бог. И някой, моля ви, дръзнал да го критикува, вместо да му целува краката! Всеки народ си заслужава диктаторите, мутрите, мафиотите, олигарсите и всички, които му ходят по главата! Едно ще ви кажа - днес плюете Дърева, утре ще плюете вашия идол Боко!

Сряда, 5-ти Май 2010

Наблюдател: Я, другарят Велислав Дърев пък е зейнал ;-))))))))))))

Сряда, 5-ти Май 2010

АйБиеМ 370/148: Дърева продължение 3: А вие, от които зависи медийната политика и общественото поведение на партията, продължавайте да се правите на и да си се мислите за ... много умни. Много сте умни, ама друг път. Защото, каквито сте заблудени лапнишарани, те пак ще ви бият. И ще ви бият колкото пъти си поискат, толкова. Единственото, което днес може да ги победи, е само тяхна грешка. Добрата новина за вас е, че те наистина са достатъчно тъпи, за да я направят и по всяка вероятност, може би, ще я направят. На това се надявайте. Това ви е единственият шанс на вас, ужким красивите, умни и бездънно иронични самодоволници загубени!

Сряда, 5-ти Май 2010

АйБиеМ 370/148: Дърева продължение 2: И в тази игра няма никакво значение дали това, дето те са били ужким хванали, са или не са баш крадците в държавата и дали те са ги хванали или им ги е посочил американският посланик. (А защо не руският, Дърева – къде спи той?) Важното е, че физкултурниците обещават да хващат и се преструват, че хващат престъпниците в държавата, а вие с вашата ирония не хващате нищо. Най-много, за пореден път – на дедовците си оная работа, която ви крепи да потънете. Важното е, че на тях хората им вярват, а вие си оставате само с иронията, която дори не можете да си я заврете някъде, защото е много кисела. Да, физкултурниците са грозни и тъпи мутри, спор няма – това е истината, но те, а не вие, са успели да заблудят и продължават успешно да заблуждават хората.

Сряда, 5-ти Май 2010

AйБиеМ 370/148: Дърева продължение: А отговорът на въпроса, който не си задавате, Дърева, е много ясен – на хората отдавна им е писнало от крадците в държавата. Страшно им е писнало! Затова хубав Цвръцко изведнъж е станал толкова „убав” в очите на хората и може да спечели който си поиска конкурс по красота и ум в държавата. Така беше и с батко му Мутрата преди и по време на изборите. Затова те ги спечелиха и ако има нови – пак ще ги спечелят. Те играят с този коз и така си нареждат винаги картите, че безпроблемно и непрекъснато ви цакат с него вас умниците, дето все на красотата им се подигравате и интелекта им иронизирате. Пък вие им се подигравайте и ги иронизирайте колкото си искате. Те пак ще ви цакат и пак ще ви бият.

Сряда, 5-ти Май 2010

АйБиеМ 370/148: Дърева: Хубаво им се подигравате на днешните власт имащи. Умно, точно, всичко както си му е редът. Но ... след като сте толкова по-умни от тях, една крачка малко по-надолу и по-дълбоко от подигравките опитвали ли сте се да слизате? Задавали ли сте си въпроса защо хората ги харесват тия, на които вие се подигравате? Харесват ги много повече отколкото вас харесват. Защо? Това е истинският въпрос, който трябва да си задавате, вместо да ги иронизирате и да им се подигравате. Защото, който знае отговора на този въпрос, той ще спечели следващите избори, Дърева. Не, който е по-ироничен и по-саркастичен. Той ще ги загуби.

Сряда, 5-ти Май 2010

АйБиеМ 370/148: Иванчо: Като си отидат чугунените глави, ще останете само гумените задници, драги. Ще се загуби равновесието в природата. Разбираш ли как ще се скофти веднага положението?

Сряда, 5-ти Май 2010

Rado BG: Uff malko sa ni problemite s pojarnikarsko-policeiskata bezumna shlaka ta i bivshite drugarki koito pazeha teya pojarnikari sa trea da chetem kak sa izhojdat. Babo DURDOREVA zemi se zastrelyai i ti i sichkoto BSP, GERB< SDS i sekvo tam BKP komunisti - UMRETE KOMUNISTI!

Сряда, 5-ти Май 2010

nypko: Лесно й беше на др. Дърева да пише смели статии по времето на бай Тошо – с 2-ма родители АБПФК. А когато със страх за живота на децата си се събрахме 15 човека от НДСВ, НДЗПЧ, николапетковисти и репресирани, за да координираме действията си против тоталитаризма, (нямаше никакво СДС още в София) – току се изтърси Тя. Все едно видях детето си да потъва в Маелстрьом. Гоним я, обиждаме я, не си тръгва – явно тия дето ни следяха и снимаха ( не ви се вярва,а?) са й казали да седи и „попива” за да им „снася”. И не само не си отиде, ами домъкна още двама видни номенклатурни другари да провалят мероприятието съвсем. И успяха – на първите избори 1990г. Иван Костов се домъкна в Пловдив да го направим сефте депутат от СДС след статиите си в Дума ( да беше поне един от нас го чел тоя вестник!) как да се оправим с опозицията За Костов четете Сугарев

Сряда, 5-ти Май 2010

Волен Сидеров: Браво на Велислава! Като винаги на първа линия. Продължавай все така!

Сряда, 5-ти Май 2010

Калитко-Овчарчето: Дъра-Дъра два чадъра.

Сряда, 5-ти Май 2010

nypko: Г-ца Дърева, ще Ви се пукне жлъчката!

Сряда, 5-ти Май 2010

септемврийче: Ей сега ми светна - ми пионерчето има рожден ден. Дайте за Станишев да не говорим, че ще му стане мъчно. Изсмукано, плоско и злобно, но най - важното е,че няма адресат. Дърева на кого говориш....

Сряда, 5-ти Май 2010

Мартин Карбовски : Кой плаче за спукания цирей Защитниците на престъпниците да хванат самолета за Сомалия Преди време в държавата всички пъшкаха как никой не иска да се справи с престъпността. Днес същите овикаха света, че справянето с престъпността не се правело така. Може би в тази страна трябва да се арестуват всички, на които не може да им се угоди - и нещата накрая ще потръгнат.

Сряда, 5-ти Май 2010

Дърваря: Бих приел доброжелателно писаниците на Дърева, ако тя със същия пламък в очите и сърцето критикуваше крадците от БСП и ДПС, когато бяха на власт. Тя обаче е изключително еднопосочна, винаги защитава като лъвица интересите на БСП, дори когато са мръсни. Май специално за Дърева са писани стиховете: "Аз знам, аз вярвам, че си права,/ когато съгрешиш дори." Иначе прозата на Дърева е лишена от какъвто и да било анализ, от каквото и е да е интелектуално вникване. Това са голи литературни техники за повдигане на емоционалния градус. Може би стават и за насъскване на тълпата, но покрй Дърева няма кой знае какви тълпи.

Сряда, 5-ти Май 2010

Чавдар: Блаво, Велиславче! Чавдар

Сряда, 5-ти Май 2010

plavcii: Независимо от политическите ни нагласи ние от форума трябва да признаем, че анализа на явлението (а според Гр. Лилов "Тайният проект Бойко Борисов") е абсолютно точно. Май и при този кабинет цялата пара ще отиде в свирката на локомотива. Жалко, защото народа имаше други нагласи и очаквания преди и непосредствено след изборите!

Сряда, 5-ти Май 2010

mimi321: Отвращаваме статията на госпожица Дърева и не съм съгласна като плюе Бойко Борисов ние му вярваме и аз съм за него. Той не е бог и не може да направи чудеса, но тий се нуждае от нашата подкрепа, а не от отрицателно отношение спрямо него.Бойко Борисов ми харесва, защото е с различно мислене от досегашните на власт и широко скроен човек.

Сряда, 5-ти Май 2010

boata: Samo ïstinata "kazva istinata! Mnogo zloba ima po tazi BG. zemia. Nedeyte taka. Ta nie bsichki cme ot ednata strana na barikadata i samo obedinenieto ni pravi silni. No Dareva kazva mnogo istini i predi i sega. A kolkoto do tova, che ne e krasiva, ta samislete se - gospod ako ya beshe napravila krasiva, ta shteshe li da ima tolkova um. Ta nali toy vzema no i dava. Vyarvayte mi predpochitam da besedvam s grozen, no umen, a ne s krasaviza/izkustvena/ i prazna glava. Prosto ne e priatno.

Сряда, 5-ти Май 2010

браво Мунчо: Много точно определение дадохте на психологията на комуниста.

Сряда, 5-ти Май 2010

убеденият: Егати колко сте тъпи Вие комунистите. Като няма какво да кажете за крадливата си партийка, започвате да нападате тези, които Ви разчистват лайната и Ви прибират на топло.

Сряда, 5-ти Май 2010

ЯПеткова: http://bsparestanti.blog.bg/ Разбирам, че за тях много ви боли!

Сряда, 5-ти Май 2010

Томов: Браво,Велислава!Б.Б.обичал да чете всичко писано за него.Дано не само прочете,но и разбере материала за собствения му психологически портрет.

Сряда, 5-ти Май 2010

НЕДЕВА: Браво, много точна статия!

Сряда, 5-ти Май 2010

boata: Nikoga ne sam bila komunist, niama i da bada, no si prilichame s tebe,Dareva,zashtoto i az kato tebe se boria za pravda i istina/koyato nikoga niama da dokosneme i namerime/. No v tazi ispusnata ot 20 godini darjava e nujno da ima kruti merki. Da se opraviat neshta pak posle da razsajdavame!

Сряда, 5-ти Май 2010

karamelka: винаги право в целта!да си жива и здрава,радвам се че има такива като теб!не се променяй Дърева!

Сряда, 5-ти Май 2010

джон арт: след оная статия за пушачите и престъпниците мислех, че това нещо е стигнало дъното! оказах се прав, но вместо да се оттласне нагоре, дъревица като един ортодоксален камуняс продължава да копае. камуняс да ти проповядва морал???!!!?!?!!! Боже, колко мъка има по този свят, Боже...

Сряда, 5-ти Май 2010

tania: TOCHNI DUMI NA TOCHNO MYASTO - BRAVO DUREVA !!!

Сряда, 5-ти Май 2010

Мунчо: Уникално! Госпожицата е като живата история на комунистическата журналистика. Вместо да я водят по детските градини като баба яга, да я преподават във факултетите по журналистика и история на БКП. Най-отвратителната черта на ортодоксалните комунисти е да се държат като ментори, като истини от последна инстанция, да говорят от нечие име, да прокламират правда и т.н. . Сега правеки всякакви "дисекции" от този род по-горе, все се опитват да внушат на обществото, че то пак сгреши, че пак истински повярва и тази вяра, понеже не е тяхната, априори е грешна! 100 години манипулации - "партията е права дори и когато греши". Ужасно, отвратително. А как ни тровехте душите 45 години. Време е бунището на историята да ви прибере в своите дебри!!!

Сряда, 5-ти Май 2010

Червена кхмера: ДПС+БСП=Първанов Безбожници и предатели на Рода ни. Страх Божии имайте.

Сряда, 5-ти Май 2010

Илиев: Дърева, Дърева, докога ще пишеш тенденциозни платени статии. Не използвай интелекта си да оплюваш плахите наченки за оправяне на тая сбъркана държава. За лошия мат'рял, трябва здрава ръка. А материала е лош, виждам го всеки ден. Ако не вярваш, слез в низините и се огледай. Или си дезориентирана, или обслужваш любимите ти политици. По-вероятно е второто, за съжаление.

Сряда, 5-ти Май 2010

рубикон: А знае ли Боко що е това оксиморон? А знае ли що е Рубикон? "Да превъртим Рубикона", вика Цецо Цвъка. Обичам интелекта на управляващите!

Сряда, 5-ти Май 2010

истината: Истината винаги пречи. Всяка власт ненавижда истината и се страхува от нея. Но винаги трябва да има някой, който да казва истината. Г-жа Дърева е един от малкото рицари на истината - и преди 10 ноември, и след. Свалям й шапка!

Сряда, 5-ти Май 2010

наблюдаващ: Г-жа Дърева винаги е била безпощадно точна.Благодарим, че има журналисти като нея все още в България.Но мисълта ми е за друго. Чета коментарите на тези,които я отричат - няма нищо лошо в това , че има инакомислещи хора.Лошото е в това , че в техните коментари чета толкова много злоба , каквато никога до сега не е имало. Коя е причината, мили хора?! Кой Ви научи да сте такива?!Не усещате ли ,че ние всички сме жертва на една политическа схема отново нагласена отвън?!Не усещате ли ,че без значение на коя партия и на кой лидер симпатизираме , ние всички сме от едната страна на барикадата , а от другата са тези,дето уж трябва да работят за нашето добруване?! Не се ли чувствате употребени?! Насаждането на политическа омраза към опонентите е част от нечии пъклени планове. Нека не се поддаваме на това!!! Ние всички сме Българи!!!

Сряда, 5-ти Май 2010

goiko_mitich: ТАЯ СКАПАНА ДЪРТА КОФА Е ТОЛКОВА ГРОЗНА, ЧЕТРЯБВА ДА Я РАЗКАРВАТ ПО ДЕТСКИ ГРАДИНИ И УЧИЛИЩАТАИ ДА ПЛАШАТ ДЕЦАТА С НЕЯ,КОИТО НЕ СЛУШАТ,ВМЕСТО ДА ТЪГУВА ЗА КОМУНИСТИТЕ,ПО ДОБРЕ Е ДА ОТИДЕ ДА СИ КУПИ НОВИ ДРЕХИ,ЧЕ С ТЕЗИ ИЗТЪРКАНИ СЕ ПОЗНАВА ОТ САМОЛЕТ,ТЪПА КОМУНИСТКА,ОСВЕН ДА ДРАСКАШ ЗА ГОСПОДАРИТЕ СИ ЗАИКОИ СЕДЕФЧОВ ПО ДОБРЕ ЩЕ Е ДА НАПРАВИШ ЕДИН РЕПОРТАЖ ОТ ДЖУНГЛАТА,АПЪК МОЖЕ И НЯКОИ СТАР МАКАК ДА ТЕ ОПРАВИ..... .

Сряда, 5-ти Май 2010

георг: Едно към едно. Защо ли се страхувам вече за авторката! Дано е неоснователно?

Сряда, 5-ти Май 2010

oximoron: Аз пък най харесвам това за оксиморона - ББ се мисли за дон Корлеоне, поданиците го мислят за Корадо Катани. Браво на автора!

Сряда, 5-ти Май 2010

framеl: "Б.Б. толкова се обича, та чак се ревнува" - това е смъртоносно, ей! А сега вече рейтингът на Цвък Цвък го улучи право в сърцето! Ха-ха! Всеки народ си заслужава мутрите!

Сряда, 5-ти Май 2010

pi6o234: Slaba statija.Palna s pateti4ni kli6eta.Ne namiram ni6to originalno - vi4ki tija prikazki sa kazani prez poslednite dni i V. Dureva prosto gi prerazkazva s izli6na emotsionalnost..

Вторник, 4-ти Май 2010

pavel: Браво! Има истински публицисти все още!!! А лекето Зюмбюлев да му крепи на ББ-то к`вото му допада!!!

Вторник, 4-ти Май 2010

Реалист: Дърева - гнусна паразитираща комунистическа отрепка. Предсмъртни стонове. Ще видим на другите избори колко ще гласуват за червените прашки.

Вторник, 4-ти Май 2010

AVGUR: Вижте колко са малки буквичките за този коментар и ще разберете значимостта му.Но аз съм обнадежден от смисъла му и ще го потвърдя с моето твърдо убеждение,че Велислава Дърева е много права-Б.Б. е грубо авторитарен и всеяден политически тип,който ще донесе много беди на демократичните нагласи в страната ни.Мнозина днес се прехласват пред ''мачото'',но не е далеч денят,в който ще усетят на собствен гръб бухалката на авторитаризма и полицейщината.Имам всички основания да не се съмнявам,че това ще се случи,но най ме плаши усещането,че ни харесва.НАРОДЕ!!!!!!Познайте кой го е казал!?

Вторник, 4-ти Май 2010

Тодоров: Браво Велислава,браво Дърева!Блестяща,уникална и един от малкото истински журналисти в България.Поклон пред Вас Велислава!!!

Вторник, 4-ти Май 2010

Моряка: Велислава!!! Винаги безпощадно точна!!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар