неделя, 24 януари 2010 г.

Докато лудите се наДАНСуват
Как един бдителен гражданин се сдоби с чадър
Велислава Дърева
На 89-ия ден от възсияването на ББ, един бдителен и силно добросъвестен гражданин – бивш агент на ДАНС, бивш командос, еволюирал до един от демиурзите на силовите групировки, бивш съдружник на ББ, бивш враг на ББ, а днес доц. д-р по икономика и издател на вестник с име на секретна разработка, самоотвержено и доброволно предаде на ББ един суперсвръхсекретен доклад на ДАНС.
Бдителният гражданин намерил (открил, получил, откраднал, докопал, дали му го, взел го) въпросния документ ей тъй, най-случайно (без никаква умисъл или пък със). Сдобил се бил с ценната находка преди месец (два, три, пет). Най-вероятно - докато пренареждал и класифицирал своята богата частна колекция от справки, доклади, разработки и СРС-та, надлежно копирани и изнесени от ДАНС на изпроводяк. И цял месец тънел в терзания що да стори с тоз изкусителен текст, докато съвестта му се обадила по телефона.
Защо бдителният гражданин не е изприпкал тутакси на „Дондуков” 1? Ами щото може да смята. Щото на 69-ия ден от възсияването на ББ справката ще потъне, а на 89-ия – ще блесне. На 89-ия ден гратисният период е на привършване, изтичат последните секунди на масовата (с малки изключения) медийна, лепкава, олигавена, мекотела, чалгаризирана, подобострастна любов към властта.
Колкото и добре да поминува една правителство, винаги идва ден 101-ви. И правителството ще трябва да отговаря на всички нелицеприятни въпроси, натрупани в периода на снизходителна толерантност. Ще трябва да отговаря за бюджета, за отсъстващата управленска програма, за пенсии, заплати, акцизи, данъци, за безработицата, за политическите уволнения, за лобистките закони, за конфликта на интереси, за съзнателно минираните енергийни проекти. И разбира се: колко и кои министри от бившето управление са обект на прокуратурата, колко и кои обвинения, хвърлени като кокал на публиката са доказани, докъде стигна ловитбата на корупционни вещици и изобщо – къде, за Бога се тутка и мотка тъй жадуваното възмездие?
Обаче ББ не иска да отговаря на таквиз провокационни и неуважителни въпроси, които му образуват нерви, дразнят го и накърняват неговото величие. Защото не знае отговорите. И вместо отговори, ББ ще чете откъси от секретни доклади, ще дава нареждания на прокуратурата и ще подрънква белезници от парламентарната трибуна – за радост на боготворящите го пудели.
Така бдителният гражданин направи мила услуга на властта. Е, можеше да се постарае още мъничко и да извика, пардон – да покани ББ, когато авторът на престъпното деяние „изнасяне на класифицирана информация” предава справката на будния гражданин, та ББ да арестува виновника лично, зрелищно и по всички телевизори. Тюх! Язък!
Прочее, ако досега някой вече трябваше да е арестуван, това е тъкмо бдителния гражданин. А защо не е? Ами защото такова е разбирането на ББ за правото, закона и лоялността. Когато някой изнася класифицирана информация, за да я приподнесе на ББ лично, той не нарушава закона. Напротив, той е лоялен гражданин, честен и почтен. Когато я носи нейде другаде или - не дай, Боже – другиму, тогава не е никакъв лоялен гражданин, той и гражданин не е, а най-гнусен и долен престъпник. Понеже ББ мери всичко според себе си и своето его. Правото – това е ББ. Законът – това е ББ. Нещо повече – ББ е над правото и над закона. А лоялността, гражданската съвест и други такива капризни глезотийки, не могат да бъдат нищо друго (просто е недопустимо и немислимо), освен израз на лична преданост към ББ.
Обаче будният гражданин е коварен. Занесе той справката на ББ и какво направи? Ами направи ББ съпричастен в интригантската война в ДАНС. Направи го част от тази война. Нещо повече – направи го част от единия лагер. Накисна го в цялата тая воня. Отне му ролята на арбитър. Свали го от висинето премиерско до съучастник и заложник в старата подла игра. Така бдителният гражданин получи опрощение за своите минали и бъдещи безчинства, осигури си алиби, гарантира си защита и чадър срещу всякакви възможни последствия за него самия. И това алиби, този гарант, тоя чадър се казва ББ. Срещу какво? На каква цена? Срещу какви обещания и споразумения? Срещу взаимен обмен на стари спомени от времето на тяхното кратко съдружие? Или от времето на тяхната някогашна вражда? И кой на кого е чадър? И кой на кого заложи капан?
Или ББ е толкова заслепен от лъчите на собствения си ореол и от жаждата си да унизи предишното управление, или просто не може да управлява инак, освен чрез скандали и зрелища, или за 100 дни е загубил своите рефлекси и инстинкти за самосъхранение, или всичко наведнъж.
За да бъде подигравката с властта и обществото пълна, докладът изплува из мъглата на интернет. Метна го псевдонимът Kamchia. Който не е някакъв случаен псевдоним, а название на СРС с регистрационен N° 2430/29.07.2008 г. Само човек от ДАНС може да се подпише така. И само човек от ДАНС знае за какво и за кого е това СРС. И само човек от ДАНС знае кого за какво подсеща, кого накъде насочва и подтиква, защо, с каква цел и по каква причина.
Иначе, казват, обществото било „потресено” от „разкритията” в доклада. Кои разкрития? Какви разкрития?
20 г. след началото на прехода авторите на доклада сигнализират „за наличие на паралелно действаща с държавната власт структура, която притежава сериозни възможности, средства и позиции за влияние върху изпълнителната и законодателната власт, политическия и обществен живот... Тази структура се стреми към създаването на трайни форми на паралелна власт в държавните институции и служби, функционирането на които може да бъде гарантирано независимо от промените на управляващото мнозинство... Има категорични данни, че представители на бизнеса, държавни институции, медии и организирани престъпни групи в определени случаи предприемат синхронизирани действия за постигане на общи интереси”.
Ако излезем от конкретните сюжети в доклада (каква тежка смрад!), следват няколко въпроса:
Какво „откритие” е фактът, че ДАНС, МВР, органите на сигурността, наричани „службите”, са прогнили от интриги и разядени от личностни, групови и кланови интереси; че са превърнати в змиярници, където всеки дебне, подслушва, клепе, топи и кисне другия; че битката между клановете е битка между различни сегменти на мафията за преразпределение на територии, власт и влияние; че клановете превърнаха „службите” в бащи и съучастници на организираната престъпност; че бивши и действащи антимафиоти са част от мафията; че „службите” (и партиите!) бъкат от агенти под прикритие – агенти на същата тази мафия, и всичко това с едната цел – да контролират държавата?
Какво „откритие” е фактът, че тези кланове злоупотребяват медии и журналисти, превръщат ги в пощенски кутии, в момчета (и момичета) за всичко, в изпълнители на мокри поръчки; че произвеждат чрез тях гигантско количество перверзни манипулации и най-вулгарни клевети (щото опростачената публика най обича мръсотийките), а после ги наритват в канавката, и всичко това с едната цел – да контролират държавата?
Какво „откритие” е фактът, че тези кланове, в съдружие с христоматийни бандити и зле преоблечени бизнесмени, плюс отбор бодри политици и манипулатори от всякакви разцветки, плюс дъртите лисюгери от някогашната невидима власт, плюс услужливи медии, плюс при(над)лежащите им съдии и прокурори, неуморно и с нестихваща изобретателност забъркват отровни коктейли в своите колби и от тоя бъркоч изскачат генномодифицирани политически продукти; че всички те вкупом представляват, олицетворяват и са паралелната власт, подгизнала от пари, кръв и корупция?
Какво „откритие” е фактът, че тази паралелна власт качва и сваля министри и правителства, купува и продава политици, магистрати, полицаи, антимафиоти и журналисти; че управлява, контролира и граби държавата; че тя подмени държавата; че тя пише законите и дори (ха-ха!) – воюва с мафията; че тя е непробиваемото статукво; че ние може на всеки три месеца да правим избори, но статуквото на паралелната власт си остава непокътнато, ненакърнено; че всички ние сме крепостни, заложници и жертви на това престъпно статукво?
Тези „открития” са с 20-годишна история. Но никой (вкл. ББ) няма намерение, сили и желание да разбие това статукво и да му отреже не опашките, а главите. Напротив – крепи го и го употребява за своите си цели. Или пък за чужди, които е припознал като свои.
От цялата инсценировка с доклада има двама печеливши – бдителният гражданин с чадъра и онзи, новият Распутин, „агентът на промяната”, „американското острие срещу руските енергийни попълзновения”, който шества от телевизор на телевизор и за когото Станишев нещо мънка.
И след като 20 години ни управляват и зомбират собственици на богати частни колекции от досиета на ДС, в следващите 20 ще ни управляват притежатели на библиотеки, натъпкани с архиви на ДАНС.
Същинската война сега започва. И ще настане един неудържим прилив на суперсвръхсекретни материали, любезно предоставени от бдителни граждани, принадлежащи към различните кланове. ББ дори обяви бройката на докладите - 11. Не обяви обектите, предназначени за дискредитиране. Те са ясни – на първо място президента, после – според временните потребности на властта. Паралелната.
И така – докато лудите се наДАНСуват.

2 ноември 2009 г.
(непубликуван текст)

Няма коментари:

Публикуване на коментар