петък, 6 август 2010 г.

За какво всъщност съдят Доган

Вторият политически процес след Тодор Живков
Велислава Дърева
В последния час на парламентарната сесия, в последния миг от мандата на ген. Димо Гяуров като председател на КБККИПЕ, на извънредно заседание (свикано по лично молитвено разпореждане на Б.Б., който се явява премиер), КБККИПЕ взе историческо решение и най-сетне хвърли Доган във Върховно-административните лапи на Константин Пенчев. (Зад дългата абревиатура се крие 5-членната парламентарна комисия, натоварена с непосилната задача да води титанична битка с корупцията, да разузнава, разкрива и разобличава депутатите, затънали в конфликтното блато на интереси всякакви и да бди над депутатската етика).
И тиха медийна мараня надвисна над този презабележителен факт. И даже Б.Б. забрави своята заповед към журналистите отпреди месец: „От сутрин до вечер трябва да се говори само за хонорара на Ахмед Доган, докато той не си подаде оставката”. И даже интернет форумите (инак готови живи да изядат Доган и ДПС) потънаха в лятна леност. И само тук-таме някой песимист промърморва нещо относно барбекюто, което продължава да си седи в своята ненакърнима цялост, като една монада - непокътнато, ненарушимо и неразрушимо.
Всяка споменаване на Доган предизвиква словесен взрив: от „архитект на прехода” и „пазител на етническия мир”, през „змей на хидропроектите” и „гений на водородните технологии”, до „търговец с власт и влияние”, „разпределител на порции”, „цар на узаконения рушвет”, „повелител на легализирания подкуп”, „всепризнат майстор на политическата корупция”, „корифей на обръчите” и „книжен тигър, от чиято паст капе печатарско мастило”... На този енциклопедичен фон обвинението „конфликт на интереси” изглежда някак хилаво.
Понеже заседанията на комисията са закрити, информацията за размишление е оскъдна. Разполагаме с един доклад от 3 стр. и едно решение от 3 реда. При такава оскъдица най-важни са първите и последните изречения. Първите – защото са отправна точка. Последните – защото там е поантата, венецът на усилията, ключът към бараката, резето на килията, гдето Б.Б. обеща да натика „бандитите от Тройната коалиция, които опукаха парите на държавата”.
Второто изречение от доклада на комисията гласи: „Повод за образуване на преписка вх.№ 683/24.03.2010г. са публикации в няколко поредни броеве на в-к „Труд”...”
Предпоследното изречение гласи: „Този въведен (от Тройната коалиция – б.а.) неконституционен ред за вземане на решения (в Съвета на коалицията – б.а.) по всички важни за страната ни въпроси, които са в правомощията на Министерски съвет, прави особено опасна съществуващата икономическа и политическа зависимост и дава основание да се заключи, че е налице политическа корупция.
Отправната точка е „Цанков камък”, поантата – политическата корупция на предишното правителство като резултат от неговата противоконституционност. Между тях се вмества вината на Доган.
Според доклада Ахмед Доган е виновен за това:
1. Че на 07.01. 2008 г. е сключил 4 договора с „Институт за строителство и минно дело” АД; че на 15.12.2008 г. и 4-те задания са изпълнени, предадени и приети; че е получил хонорари по 4-те договора, „които преди удържане на данъците са в размер на 1 955 830,00 лв., представляващи левовата равностойност на 1 млн. евро” (на 29.12.2008 г е получил 452 170 лв., на 12.02.2009 г. – 1 356 857 лв.); че е декларирал по ЗДДФЛ получените хонорари съобразно датата на тяхното получаване”; че е платил данъците върху тези хонорари.
„Ама – вика бай Пешо - к`кво като ги е декларирал тия пари и е платил данъците?! Кой знае какви милиони не е декларирал! И за какво ги е получил? И кого е подкупил с тях? Знаем го ние него!”...
2. Че не се е регистрирал по ЗДДС през 2008 г., когато е получил първата част от хонорара, а на 23.03.2009 г., след като е получил втората част. А също и че на 29-и, 30-и и собено на 31 декември 2008 г. администрацията не е чакала диван чапраз Доган да се регистрира по ЗДДС.
3. Че според договорите 4-те проекта нямат нищо общо с „Цанков камък”. Обаче „Цанков камък” вече е обществен образ на един грабеж, метафора, според която „милионите на Доган” са от тия държавни пари, дето някой (кой?) е завлякъл от АЕЦ „Белене” към въпросния камък и сега Доган е „С Цанков камък на шията”, понеже „Мадам Х” метна „Цанков камък в блатото”, под шепота на „Г-н Y” и благия поглед на „Г-н Z”.
4. Че държавното участие в Института по строителство и минно дело АД (дъщерно дружество на „Минстрой Холдинг” АД) е ликвидирано на 3 етапа – 39, 725% през 1998-2002 г., 0,204% през 2003 г. и 0,068 % 2004 г. и следователно – космическият хонорар не е „смъкнат от гърба данъкоплатците”, а е изплатен от частна фирма. Но това не е интересно.
5. Че според комисията Доган е „получил колосална за мащабите на държавата ни цена” за работа, която той не е свършил, поради своята некомпетентост и липса на „многообразни и специализирани знания и информация”. Обаче (според пресата) Доган е купил труда на неколцина бедни научни корифеи – те да свършат работата срещу 50 хил. лв., а той да прибере милионите.
6. Че Доган не е Леонардо да Винчи, нито целокупната БАН, поради което „той не може да я свърши” тая работа, пък „ако ще и Леонардо да е, пак не може”, вика ген. Димо Гяуров, който не е Леонардо, ама си е съща Мона Лиза. Щото само Б.Б. може да се мери с Леонардо.
7. Че на ген. Димо експерти не му трябват, щото те само ще „разточват във времето решаването на въпроса”. Защото (тук ген. Димо губи равновесие поради нарушен вестибуларен политически апарат), „г-н Доган ни играе по главите вече 20 години и е крайно време нещата да си дойдат по местата”. Кои са тези злачни места? Не казва. Ами да го осъдят тоя Доган, че да не се разхожда безнаказано по главата на ген. Димо в частност и на всичкия генералитет по принцип!
8. Че комисията не се интересува какво ще й каже Доган. Очевидно и Доган толкоз се вълнува от решенията на комисията, та замина да охлади своите тревълнения сред морските вълни.
9. Че Доган е мандотоносител „и по същество работодател на Сергей Станишев и правителството”, което комисията, без да е съд, вече осъди за „политическа корупция” и антиконституционност.
10. И най-сетне - Доган е виновен, че е нарушил несъществуващия към 07.01.2008 г. и към 15.12.2008 г. (датите на подписване на 4-те договора и на предаване на изпълнените проекти) Закон за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси (ЗПРКИ), влезнал в сила на 01.01.2009 г.
Така Доган еволюира от преписка № 683/24.03.2010 в парламентарната комия към дело № 9660/2010 във ВАС. На 2 септември ще се срещнат Доган „с Цанков камък на шията” и съдът, увиснал като „воденичен камък” на премиерския, респективно – народния врат.
Какво ще реши съдът, връз чиято глава са седнали Б.Б. и Цв.Цв., не знам. Но знам, че „Никой не може да бъде осъден за действие или бездействие, което не е било обявено от закона за престъпление към момента на извършването му” (чл. 5, ал. 3 от Конституцията). И че още от Римското право законите нямат обратно действие, и всяко нарушение на този принцип руши крехката стена между правото и политиката, подменя правните аргументи с политически, и правосъдието – с политически интереси и цели.
След Тодор Живков това ще е вторият политически процес за 20 г. Де юре Тато го съдиха за едни хонорари, де факто – за политика, и за да „откликнат” на обществените настроения. И не го осъдиха. Де юре Доган ще бъде съден за едни хонорари, де факто – за политика, и за да „откликнат” на обществените настроения. Ще видим. Накрая ГЕРБ може да остане с едното барбекю. За утешение. Като няма мавзолей, и барбекюто е мавзолей.

Публикувана: Вторник, 3-ти Август 2010, автор(и): 24 Часа; прочитания: 5409; коментари: 17

Сряда, 1-ви Септември 2010


Маргарита: Подкрепям г-жа Дърева за коментара и. Тя споделя, че нищо сериозно не се прави в момента. Сериозно е постъпвал г-н Доган. Обмислено. Сега нещата са обречени на "провал", защото няма причини г-н Доган да бъде обвинен в незаконни действия. Действително в продължение на тези 20 години само г-н Доган успя да запази образа си на мъдър политик - не позволи да бъде омерзен или иронизиран. Той не каза една глупост - защото всичко, което правеше, минаваше през собствената му мисъл и сам го осъзнаваше. Докато всички останали "български" политици, по един или друг начин позволиха да бъдат провокирани и осмяни и да "девалвира" техния авторитет пред гласоподавателите. Дори и някои високоинтелигентни личности като Сергей Станишев и Симеон Кобурготски допуснаха това. Г-н Доган показа умения и похвати в политическия живот, които поддържат авторитета му и досега. Това е действителността, независимо на кого харесва или нехаресва.

Сряда, 1-ви Септември 2010

баба Илийца: На някои форумни смръдльовци им прави впечатление, че Дъра-бърева защитава Доган, което не е вярно. Тя защитава правото на всяка личност да не бъде преследвана, ако не е нарушила ЗАКОНА. Моралът на политиците ги оставя или изхвърля от политическия живот, но той не е законът. Един от горепосочените умници твърди, че за консултант "ПОДХОДЯЩОТО ОБРАЗОВАНИЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!". Интересно какво бе подходящото образование на вносителя на иска т.нар. "генерал" Митьо Гяурчето за пребиваването му начело на НРС на длъжност на висш офицер. Да не говорим за "дипломата" Шкумбата.

Вторник, 24-ти Август 2010

дядо йоцо: Защитавайки Доган и ДПС другарката Велислава Дърева пада на ниво глупава селянка. Другарко Дърева забравихте ли първото демократично Народно събрание когато протестирахте против зам.председателя Кадир Кадир защото бил турчин. Изглежда остарявате забравихте и публикациите срещу Доган и ДПС,а сега ги защитавате,а колко получихте от Доган,разбира се в евро.

Събота, 7-ми Август 2010

Иван Танков: Имах донякъде уважение към другарката Дърева. В смисъл, че моето мнение почти никога не е съвпадало с нейното, но поради демокрацията, съм защитавал правото и да го изразява. Тази статия ми отвори очите, че въпросната другарка Дърева е просто една политическа подлога, която се опитва да парфюмира голямото лайно, наречено Ахмед Доган. Който вече се смята за недостижим, и показва пълното си пренебрежение и към държава, и към народ, и към морал. За да се стигне до това положение, явно Дърева и компания са поработили доста заедно с г-н Агент Сава. Гарван гарвану око не вади. Явно и защитничката и обвиняемият са от една и съща кръвна група.

Петък, 6-ти Август 2010

джон арт: като няма журналистика - и бъра-дърева е журналистка! много комунизъм, много глупост. а отдолу верните съпартийци жалко жалят за жално време, когато само те имаха право да размахват пръст и да ни поучават! "философ", не е нужно да четеш всяка дивотия, за да се убедиш, че камунясите си знаят своето и нищо ново не щат да научават! тиква, (ех, че точен ник си си избрал, браво!) а не беше ли конфликт на интереси педал без ден трудов стаж да е премиер? Боже, колко камунящина има по този свят, Боже...

Четвъртък, 5-ти Август 2010

Митов: Пламене, другарката Дърева не казва това, което ти твърдиш. Чети точки от 1 до 6 които ясно описват конфликта на интереси, но се интерпретират литературно-политически в точки 7 до 10. И по този начин се размива отговорността не чрез факти, а чрез осмиване на личността на председателя на комисията и ББ. Очевидно е, че има конфликт на интереси, очевидно е, че след този хонорар частника ще търси да избие двойна и тройна печалба от този проект, това ще му го осигури Доган. А това го плащаме всички. Точно това се опитва да замаже др.Дърева. Както и вината на нейната партия, оставила възможност то да се случи. ДПС тук е само средство да се постигат цели, различни от целите на политическа партия. Жалко за хорицата. Те наистина не разбират, че ги употребяват безобразно и продължават да мизерстват.

Четвъртък, 5-ти Август 2010

заминаващ: Хонорар прибран от частна компания, работеща по държавни проекти, спечелила търгове и финансирана от държавата (или държавни компании). и по-специално от тези които после прибират хонорарите.

Четвъртък, 5-ти Август 2010

Plamen: Г-н Митов, ДПС са си сплотени, така е. Ама нали за това става дума. Доган е обвинен за конфликт на интереси. За това го дават на ВАС. Не за това каква партия е ДПС и като как се държи във властта и т.н. Тук е разликата. Каква партия е ДПС, как държи своя електорат в подчинение, как обезбългарява смесените райони и пр. - това е друг въпрос и по него няма нито административно, нито наказателно, нито гражданско, нито никакво дело. Това казва Дърева. Дали ни харесва или не, няма значение.

Сряда, 4-ти Август 2010

Митов: Пламене, ДПС има ли нужда от сплотяване? Няма според мен. Те са сплотени на етническа основа. Тези, които имат мнение или мислят отдавна не са от ДПС. Така че ДПС си е ДПС. Етническа партия, забранена принципно от закона, но реално съществуваща. Сигурно Дърева цитира достоверно решението на комисията, но ГО ТЪЛКУВА ПРЕВРАТНО И С ПОЛИТИЧЕСКА ОКРАСКО, СРЕЩУ КОЕТО СЪМ ПРОТИВ КАТЕГОРИЧНО!!!

Сряда, 4-ти Август 2010

plamen: Не се сърдете на Дърева, тя просто е цитирала доклада на комисията, тук-там го е преразказала с елементи на разсъждение. Може да прочетете доклада в сайта на парламента. Такива са им аргументите, няма грешка. Май само шум вдигат и никой няма намерение да съди Доган насериозно. Ако го осъдят, само ще сплотят ДПС и на следващите избори Доган ще има поне 5 депутати повече.

Сряда, 4-ти Август 2010

Митов: Дъра-бъра, дъра бъра и хоп другарката Дърева. Добре де, моля другарко, малко ли е за БСП "конфликт на интереси"? Несъществено ли е? И като е нямало закон за конфликта, значи може всичко? И като не е държавна фирмата, пак може! И кой нормален частник, ще плати нещо за 2 млн., като то струва при специалист 50000? Естественият отговор е всеки, когато очаква да си възвърне многократно "инвестицията". А това многократно ще струва много повече на данъкоплатците. Ерго май не сте си домислили тезата другарко Дърева. Марш в сараите на инструктаж... Аман от комунистически дървени глави по вестниците....

Сряда, 4-ти Август 2010

георги георгиев: Дърева се изявявя като реален адвокат на Доган с което затвърдява мнението че "крепката дружба на БСП с ДПС" е нерушима и че както комунистите имат самочувствие че всичко държавно е тяхно,така и за ДПС трябва да е така.Какви ти закони,след като въпроса се поставя от колеги журналисти ,но не от нейната партия,а Доган не трябва да се пипа.Това е политическо посегателство.Те оставиха Тодор Живков да си отиде с едно одеалце и скъсани чорапи ,това не трябва да се допуска.Борба,борба и пак борба .....за Доган.

Сряда, 4-ти Август 2010

boko-tikvata: А това, че мутрата е премиер, не е ли конфликт на интереси?! Той един пожар не може да угаси, държава ще командва! На крив пожарникар Дърева му пречи! И съдебната власт!

Сряда, 4-ти Август 2010

filosof: Ей, Пипипи, що коментираш, като не четеш?! Преди 10 ноември партията-майка БКП разпоредила всички писатели да осъдят "Един ден на Иван Денисович" на Солженицин. Всички рекли "не съм чел, обаче осъждам"! Само един Валери Петров им теглил една майна! Та и ти - не съм чел, обаче осъждам!

Сряда, 4-ти Август 2010

langlima: Дърева, по кой български закон Доган е признат за експерт в хидростроителството?!!!! По кой български закон един ФИЛОСОФ може да консултира такъв проект?! И това ако не е конфликт на интереси , здраве му кажи! Друг е въпросът, че вие политиците никога не се изразявате точно и ясно и се защитавате един друг, независимо от партията! А за експерти се вземат хора, които най-малкото имат подходящо образование, утвърдени учени или членове на инженерната камара. Но така или иначе ПОДХОДЯЩОТО ОБРАЗОВАНИЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!

Сряда, 4-ти Август 2010

пипипи: Тук е станало вестник "Дума". Не прочетох и едно изречение, знам какво ще прочета. Нека балъците да си четат, ама не ми е ясно кой купува.

Сряда, 4-ти Август 2010

смехурко: Аферим Дърева! Образцово вадене на вода от девет кладенци, за да се самоубедиш, че Доган е изработил с честен труд 1 млн.евро, платени от една частна компания. Така се прави между аркадаши и другари. Машала!


2 август 2010

1 коментар:

  1. Нито знам за какво става дума, нито мога да се ориентирам в такваз висша материя, бидейки марсианец; но съм убеден, че Велислава Дърева е национално съкровище за горката България.
    Това на фона на сегашната ни "журналистика".
    Това на фона на всеобщата съсипия и разруха.
    Това на фона на побоите; и на псувните, хулите и озлоблението с което трудолюбиви (но некадърни) наемници я атакуват ...
    Горе главата! Даже и да няма резултат веднага!

    ОтговорИзтриване