петък, 25 юни 2010 г.

Полицейска критика*

Четенето е престъпление
Велислава Дърева
Който чете – учи.
Който учи – знае.
Който знае – мисли.
Който мисли – пита.
Който пита – иска да знае повече.
Който иска да знае повече – чете още повече.
Който чете, знае, мисли и пита е опасен, вреден, вредител.
Той е съмнителен, защото се съмнява. Във всичко - в непогрешимостта на правителството, в неговите мотиви, в неговата божественост. И ги отрича, отхвърля и зачерква.
Защото е човек просветен. Просветлен. Духовен. Одухотворен.
Защото не може да бъде излъган, измамен, подведен, подмамен, заблуден, заглавичкан, моделиран, манипулиран.
Защото не може да бъде употребен от никоя власт, която и да е тя.
Защото не може да бъде воден и каран, както се води и кара овца.
Поради това:
Четенето е престъпление.
Знанието е покушение.
Самопознанието е конспирация.
Паметта е заговор.
Просвещението е диверсия.
Духовността е агресия.
Мисленето е терористичен акт.
Срещу невежеството на властта.
Срещу властта на невежеството.
Срещу овластеното невежество – овластено от едно общество, което през последните 20 години е подхвърлено на съзнателно обезграмотяване, умишлено обездухотворяване, целенасочено чалгаризиране.
Едно общество, в което децата не четат. И не трябва да четат. Не знаят. И не трябва да знаят. За да заприличат на своя бицепсоиден кумир, който на въпроса „Кои са вашите любими писатели?”, отвърна – „Карл МайН и Тримата мускетари”. За Бога, не подозирах, че има писател Карл МайН! И понеже Атос, Портос и Арамис със сигурност не са писатели, остава д`Артанян – той ще да е!
Вчера смелите борци с организираната престъпност разбиха виртуалната библиотека „Читанката”, таз конспиративна ядка; утре ще нахълтат маскирани в „Словото”; после – в „Литер.нет”.
Вчера сър Явор Колев, тоз „Рицар на книгата” (каква пошлост!) разгроми „шестчленна престъпна група”, извършител на най-злокобното престъпление, пред което бледнеят всички октоподи, медузи, мутри, терористи, кърлежи, лихвари, лапачи, апаши, всички нагли и недосегаеми вкупом.
Защото шестимата бандюги поддържат безплатна библиотека в интернет. Колко недопустимо!
Да беше сайт с детска порнография – да ги възнаградиш!
Да беше неонацистки сайт, задръстен от омраза и ненавист – да ги похвалиш!
Да беше сайт, преизпълнен с чалга-апотеози в стил „Пак сънувах в луда страст Бате Бойко между нас./ Леле, знаеш ли, Никол как си го представям гол!” – направо да ги щипнеш по силикона.
Обаче те – не! Библиотека! С 15 136 заглавия, с 5883 стихотворения, 4283 разказа, 2185 романа, 990 приказки, 257 басни от 1815 поети и писатели. (И ни следа от Карл МайН!)
В резултат на самоотвержената „борба с интелектуалното пиратство” корабът „Читанка” акостира на пиратския интернет бряг; поне 3000 души светкавично изтеглиха съдържанието на библиотеката (аз – също); във фейсбук моментално тръгна гневна прокламация срещу полицейщината и покушението над интелекта; ГДБОП стана за посмешище - на мястото на chitanka.info грейна chitanka.gdbop.com.; а властта се сподоби с една армия интелигентни и просветени противници – четящите българи в България и четящите българи в чужбина (Божидаре, спиш ли?).
След обезвреждането на „Четящите” иде ред на „Пишещите”, после на „Мислещите”. За да четем само това, което правителството разпореди. За да пишем само така, както правителството изкомандва. За да мислим само тъй, както мисли министър-председателят. И в никакъв случай – инак.
Всичко това вече било. И понеже нашите високоучени и велемъдри управници нямат вредния навик да четат, припомням:
„Забранено е –да се говори
да се мисли
да се пише
да се чете
а най-сетне и да се живее”.
Авторът е Гео Милев. Годината – 1925-а.
--------
*И заглавието е на Гео Милев

24 юни 2010 г.


Публикувана: Петък, 25-ти Юни 2010, автор(и): 24 Часа; прочитания: 11154; коментари: 60

Вторник, 3-ти Август 2010

Богомил Ветров: Ало, мрънкача, забрави да напишеш, че няма да плащаш и авторски права в Бългаия, а го забрави, защото не го правиш, а не го правиш, защото си представител на "най-интелигентната" професия. Ами работи "на сиво", аз пък ще публикувам в нета, ще чета в нета, ще си купувам книги от кашоните, а ти си бизнесменствай в полето на книгата.

Понеделник, 5-ти Юли 2010

пройчо: бабоооооо,бабо....не се спря и ти с твойте глупости

Вторник, 29-ти Юни 2010

grajdanin: Г-жо Дърева, прекланям се пред начина, по който го казвате! ...пред вас! "За да не стане за пореден път" - то стана каквото стана още преди година, на 5 юли... една година някой говореше за демокрация "под собствените си портрети", година в която се опитах многократно да разбера кое е по-страшно - вождът да е тъп или племето да е сляпо... за жалост при нас не е само едното от двете... молете се да племето да прогледне преди вождът да е поумнял... иначе спасение няма - загива културата, поне да ни остане свободата...

Понеделник, 28-ми Юни 2010

Знака на събитията : Да сънародници проблем има , много подкрепяме текущото управление но е тревожно за всеки от нас СЪВПАДЕНИЕТО на затварянето НА ЧИТАНКАТА С пускането на свобода на лица свързани с много сериозна организирана престъпност - наркотици и т.н. Независимо кой крив кой правв дискиусия разпалена това трябва да бъде камбанен звън за УПАВЛЯВАЩИТЕ НИ И ЗА НАС . За да не стане за пореден път : Аз какво очаквах то поне да беше а то представете си !!! Лош знак е това за всички !

Неделя, 27-ми Юни 2010

Русев: Пичове, пренесете този спор, на друго място, иначе този дърт брадясал комуняс ще се кефи, че е предмет на внимание.

Събота, 26-ти Юни 2010

okoboko: ok.moze i da ste pravi a moze i da ne ste ne sm az 4oveka koito ste gi resava tia problemi.ako moze da mi kazete drugi saitove v koito da vlizam i da si 4eta bez problemno ste sm vi mnogo zadlzen.

Събота, 26-ти Юни 2010

star komunist: Da prestupnik si , mestoto ti e v zatvora za manipulacii i otkrovenni lazi .

Събота, 26-ти Юни 2010

преводач, ощетен...: Абе глупаци са. Можеха да махнат книгите, за които нямат разрешение - и да си продължават, кой им пречи. Другите такива сайтове как си нямат проблеми? Да си регистрира каквото си иска - ама има изисквания за дейности и стандарти, на които трябва да отговаря. Не ни е чак толкова разграден двор държавата.

Събота, 26-ти Юни 2010

до преводача.: Когато си купя прахосмукачка, мога да си изчистя къщата и да я върна. Законът ми го разрешава. Нали това искаш ? Спазването на законите. Законът е такъв, факт. Това което ще се случи сега е : Б.Манолов ще спази буквата на закона и ще регистрира читалище. След което напълно легално (че дори и с някаква полагаща му се държавна субсидия) ще продължи да прави същото. Това е положението.

Събота, 26-ти Юни 2010

преводач, ощетен... - до прост читател: Договорката за връщане на книга може да се прави с търговеца, не с държателите на авторското право. Но за 7 дни можеш да прочетеш книгата и дори и да ти хареса, пак да я върнеш. Да я поизмачкаш, да драснеш някъде нещо... как ще се продаде после? Виж, да няма запечатани книги в книжарниците и да има по 1 екземпляр от всяка книга както парфюмите или дезодорантите - за тестер, това да, но пак изискванията са към търговеца. В доста книжарници вече дори разрешават да седнеш и да почетеш, така че мисля това да е достатъчно за впечатления от книгата и превода. Но си прав, доста новоизлюпени издателства ползват ученици от езикови гимназии за преводачи - но сериозно издателство не си позволява никога такива глупости и работят с професионалисти. Така че като купуваш книга, гледай и издателството. За сезирането... аз получавам умствени проблеми и увреждания от математика. :)))

Събота, 26-ти Юни 2010

до преводач, ощетен от читанкаджиите от прост читател: Като си говорим за закони, права, какво ще кажеш да приложим закона и за книгите. Например, дa мога да върна стоката която съм закупил в рамките на 7 дни, без да се налага да давам каквато и да е причина за това. Нека това да важи и за книгите. За кво да давам 10-15-20 лева за книга и после да разбера, че ще унижа задника си, ако я използвам поне за тоалетна хартия ! Дали ще мога да сезирам КЗП, че книгата на еди кой си е нанесла множество и съществени умствени проблеми на читателя ?! Да не говорим за преводачите, 50 стинки да хвърлиш, в устата на некадърен преводач ще падне!

Събота, 26-ти Юни 2010

джон арт: виновна си, велиславо, по рождение, защото си камуняс. грешката не е, че отрязаха ръцете на червения терорист- убиец че гевара, а че ги отрязаха твърде късно. разпродажбите не могат да са зависими от електронния формат на библиотеката и това става безпощадно ясно от дебилските сметки на представителя на издателите(не му споменавам името, за да не говоря мръсни думи). ако цените на книгите бяха нормални, този спор изобщо нямаше да го има. и това, че камунясите под строй те "защитават" отдолу изобщо не променя нещата- от онова време си знаем, че "как скажет партия- так и будет"! ама вече не играе по същия начин. камунясите си лаят, интернетът си върви. ако на времето пишеше такива статии- да те вземе насериозно човек, само че и тогава, и сега си брутално червена. и опитваш да хапеш като есенна муха, защото виждаш как умира всичко, в което са те обучавали. мрете по- бързо, камуняски престъпници, че осмърдяхте страната.

Събота, 26-ти Юни 2010

Nikolai: http://nikolaivsl.blog.bg/politika/2010/06/26/.567806

Петък, 25-ти Юни 2010

Асен Трухчев: Дърева, къде беше ти по комунизма да пишеш "Който чете, знае, мисли и пита, е опасен, вреден, вредител. Той е съмнителен, защото се съмнява. Във всичко - в непогрешимостта на правителството, в неговите мотиви, в неговата божественост. И ги отрича, отхвърля и зачерква." ???????? Защо тогава не пишеше такива статии в вестник РАБОТНИЧЕСКО ДЕЛО ??????????

Петък, 25-ти Юни 2010

Колев: Горката, ми като нямаш с какво да си купиш книги - нека ти дадат някой лев от Позитано. Ако и там нямат, ще скалъпиш някакъв боклук във в.СЕГА, да зарадваш пенсионерите - напр. Бойко Борисов носи червени чорапи и готово. Хем хонорар ще има, хем няма да те гонят от ДАНС Защо да

Петък, 25-ти Юни 2010

Колев: Горката, ми като нямаш с какво да си купиш книги - нека ти дадат някой лев от Позитано. Ако и там нямат, ще скалъпиш някакъв боклук във в.СЕГА, да зарадваш пенсионерите - напр. Бойко Борисов носи червени чорапи и готово. Хем хонорар ще има, хем няма да те гонят от ДАНС Защо да

Петък, 25-ти Юни 2010

Руслан Стоянов: Голяма е Дърева. Как пише само! Да се учат младите курвета, че имената си не могат да напишат.

Петък, 25-ти Юни 2010

Nikolay: Авторката на горенаписаната статия, според мен и още много други, останали здравомислещи и уравновесени хора, плаче за смяна. Другарката и комун строят, който тя зверски подкрепя в т.нар. си статии, са демоде от 1990 насам :)

Петък, 25-ти Юни 2010

Шаркан: Преводач съм и съм автор. Поради което БЛАГОДАРЯ на Читанка. И подкрепям написаното от Велислава Дърева, макар да съм неин идеологически противник.

Петък, 25-ти Юни 2010

преводач, ощетен от читанкаджиите - до прост потребителl: Когато не уважавам някого, пиша името му с малка буква - толкова ли не се сещаш? А copyright-а означава, че никой няма право да копира и разпространява книгата, чиито авторски права носиш, без твое съгласие. Без значение дали той самият печели от това или не. Книгата, сканирана и пусната в "читанката" един месец след излизането й на пазара, веднага спира продажбите. Нито издателството може да си върне разходите, нито преводачът, съгласил се на минимален хонорар за превода и сключил договор за процент от продажбите, получава каквото и да е. Простият българския читател се кефи на безплатни преводни книги, ама скоро ще си чете май само дедо си Вазов в оригинал. Сега стана ли ти ясно?

Петък, 25-ти Юни 2010

nqkoi si: Невероятно ! Тук има повече коментари дори от статията за лихвите по банковите кредити. Може би пък има още мислещи хора в България ?

Петък, 25-ти Юни 2010

Прост потребител: Do "преводач, ощетен от читанкаджиите" - я приятельо ти поясни на нас невежите тия авторски права, copyright, EUA или както там го наричаш и по какъв точно начин ти си бил ощетен?? П.С. Ще е хубаво също така да прочетеш и ти някоя книжка, че да научиш че собствените имена се пишат с главна буква!

Петък, 25-ти Юни 2010

Стафилокок: БРАВО ! Моите уважения госпожо Дърева! Винаги е било удоволствие за мен да чета вашите статии! И както е казал героят :" бравос, много чело, много знай..."

Петък, 25-ти Юни 2010

преводач, ощетен от читанкаджиите: Не си престъпник, дърева, успокой се. Престъпници са онези, които разполагат с чуждата интелектуална собственост като със своя. Не можах да ти дочета буламача, но се надявам да не си пропуснала георги димитров и лайпцигския процес. Като четеш толкова много, другарко дърева, научи какво е copyright и какво е закон. За теб има един закон - този на партията ти, ама тая свърши. Сега най-важно е да се лае срещу правителството - защото се справя и защото не е ваше, нали? :)))

Петък, 25-ти Юни 2010

kam baikonur:: Glupako v koya chitanka si prochel,che Pinochet e otrazal ratsete na Chegevara! Stava za vapros za Victor Hara,ne za Chegevara.Eto oshte edno dokazatelstvo ,che chitankata ne ni pomaga!

Петък, 25-ти Юни 2010

S CHITANKA ILI BEZ CHITANKA: S CHITANKA ILI BEZ NEYA,DA CHETESH I DA NE CHETESH,DA BADESH ILI DA NE BADESH,DA SI I DA NE SI,GRAMOTEN ILI BEZGRAMOTEN,DA SI DAREVA ILI NAKOY,YA KAKVO ZNACHENIE,KATO SI OSTAVAME SASHTITE TAMNI BALKANSKI SUBEKTI OBRECHENI NA MIZERIYA,NISHTETA,NEDOVOLSTVO I BEZROPOTNO PODCHINENIE NA GADNATA DARJAVNA MACHINA,KOYATO VINAGI E BILA I SE PRAVI NA GOSPODAR NA BILGARSKATA RAYA.KAKVO NI DAVA OBRAZOBANIETO I INFORMATSIYATA,CHE ZNAEM KADE SE NAMIRA PATAGONIYA I KOLKO OBRAZOVANI STANAHA BOGATASHI I LIDERI I KOLKO NEOBRAZOVANI NAPUSNAHA ROD I RODINA I SE ZAPILAHA PO SVETA. I ZASHTO VSAKA MOMA ISKA DA BADE PROSTITUTKA I VSEKI MLADEJ PRESTAPNIK,MUTRA I NARKODILAR?I ZASHTO KATO SME OBRAZOVANI SME GETETO NA EVROPA? ZAHVARLETE PUSTATA MU CHITANKA I NEKA PARVO SE NAUCHIM DA BADEM CHOVEK I POSLE VSICHKO SHTE SI DOYDE NA MESTOTO SI.NE OBRAZOVANIETO,INTELEKTA,ZNANIETO NI DOKARA DO TOVA POLOJENIE ,A BEZVERIETO,ATEIZMA,ALCHNOSTTA,ZAVISTTA I POKAZNOSTTA,PRISASHTI NA BILGARINA KACHESTVA.

Петък, 25-ти Юни 2010

белчо: На много хора тази другарка е неприятна, на мен също. Признавам обаче, че съм напълно съгласен с това, което е написала. Не е приятно в днешно време когато слушаме Станишев да констатираме, че говори верни работи. А до авторите, които реват, че са ограбвани имам следния въпрос. Представете си, че сте написали книга с приказки за деца и ви предложат без да ви плащат всяка вечер да ги четат по радиото и телевизията за лека нощ на децата. Ще откажете ли? Ами ако вие трябва да платите за това, колко ще ви струва? Това е реклама!!! А читанката какво е??? Бъдете здрави и се образовайте!

Петък, 25-ти Юни 2010

АНТИМАФИОТ: И какво се чудите, че спряли читанката? Чух, че от догодина се готвят и данъци за телевизорите да ни въвеждат. Ама не ми се вярва, шото има опасност на ББ да му намалеят почитателите. Но виж - за компютрите може би ще въведат, щото тук нещата са по-сложни и не толкова цензурирани.

Петък, 25-ти Юни 2010

do irechek: "Тук дебата е в това дали може да се краде труда на българският писател чрез сайтове като читанка." Ей тук ти е голямата грешка. Ползвам читанката повече от година и не съм прочел нищо от български автор с изключение на Димитър Талев, ама на него едва ли му пука за авторските права... А съвременните български писатели, дето рИвете, че им се ограбва труда е по-добре да седнат да напишат нещо свестно. Щото засега виждам само жалки опити.

Петък, 25-ти Юни 2010

разни: Ти сваляше отчитанка щото си дърт комунист, а като такъв освен да грабиш друго не може да правиш!

Петък, 25-ти Юни 2010

Иван Иванов: ДО Росен Захариев: И двамата сте прави - и на Виктор Хара отрязаха ръцете, и на Че също след като го убиха, с цел да докажат с пръстови отпечатъци смъртта. По-късно един високопоставен служител на Боливия открадна ръцете на Че и ги изпрати в Куба. Нито е бил комунист, нито прокубински настроен, а само от морални съображения.

Петък, 25-ти Юни 2010

Андрей Михайлов: Дърева, повръща ми се от прикрити и неприкрити комунисти като Вас. Нямате ли поне капка срам?

Петък, 25-ти Юни 2010

irechek: Аркане - писателите не са ти виновни за ниската заплата. А иначе ето и малко биография на госпожата - Родена е през 1953 г. в Пловдив. Завършва журналистика в Софийския университет „Св.Климент Охридски” и започва работа в пловдивския вестник „Комсомолска искра”, откъдето е уволнена заради публикация, уличаваща Николай Хайтов в плагиатство. Пише за вестниците „Народна култура”, „АБВ”, „Пулс”, „Стършел”, сп. „Отечество”, сп.„Общество и право”. След 89-а работи във вестник „Дума”, откъдето неколкократно е уволнявана. Едно време е смятала кражбата на интелектуална собственост за незаконна. Какво те накара да си смениш мнението ?

Петък, 25-ти Юни 2010

arkan: Интересно за 20 години никой не се обади...така наречените автори трайкаха си .. а сега са се сетили ,че ги ограбвали... В прочем това им е РЕКЛАМА не напразно доста софтуерни гиганти, видимо не са съгласно но.. пиратството си върви..и то с тяхна благословия .И ако някой творец издаде книга с тези заплатки едва ли някой ще има възможност да си купи повече от 1-2 книги на месец..И просто ще отлежават докато не ги пренасочат към вторични,за съжаление е факт.Вместо да мрънкат да си направят сдружение и да отворят сайт с техни творби и със символично заплащане всеки да може да ги чете,всички доволни .

Петък, 25-ти Юни 2010

словото: www.slovo.bg www.litera.hit.bg И МНОГО ДРУГИ - САМО ДА ИМА КОЙ ДА ЧЕТЕ

Петък, 25-ти Юни 2010

ПЕНЬО ПЕНЕВ: Сам да бъдеш - така по-добре е , нищо в наши дни не е вечно ! И най - милото ще отмилее, и най - близкото става далечно . Всяка клетва е само измама , всяка нежност крий удари груби. Нека никога нищо да няма , за да няма какво да се губи !

Петък, 25-ти Юни 2010

irechek: Никой, никъде не е забранил четенето г-жо Дърева. Тук дебата е в това дали може да се краде труда на българският писател чрез сайтове като читанка. Интересно ми е как не можахте да вникнете в същността на дебата...нали сте много знаеща и начетена и си свалихте цялата читанка...

Петък, 25-ти Юни 2010

наглата Дърева: Тая пък ни цитира Гео Милев - я напиши и продължението - как комунистите дойдоха на власт като загрижени за народа и как станахте най-големите ЛАПАЧИ И ФАЛИРАХТЕ ДЪРЖАВАТА!!! ЕЙ НЯМА ТАКАВА НАГЛОСТ!

Петък, 25-ти Юни 2010

Читанка: Не могат да ни спрат четенето - няма нужда Дърева да реве!

Петък, 25-ти Юни 2010

Гергана: Предполагам вие, просветени личности не употребявате сайтове като Замунда и Арена и сте твърдо против съществуването им заради нарушаването на авторските права. И понеже сте дълбоко заети да четете по цял ден книги изваждате дълбоко интелектуални аргументи като нека запазим авторското право и вие сте комунисти!! Обичайната желязна защита. Наистина ли някой мисли, че закриването на онлайн БИБЛИОТЕКА (проверете си в речника какво значи това) ще разреши проблемите с ДДС-та и авторско право. Или трябва да затворим и библиотеките, защото предлагат книги за ПРОЧИТ безплатно!? Всички знаем, че не е същото като да хванеш в ръце книгата и да се насладиш на прочита и. И вярвам, че много от хората, които я ползват мислят по същия начин. Защото е много лесно да скочим срещу някого, без да знаем реалните причини за делата му. И защото, докато в Англия можеш да си намериш книги за по 3 паунда на техния стандарт на живот, тук и това, както всичко останало е докарано до абсурд.

Петък, 25-ти Юни 2010

Росен Захариев: До baikonur Може би имаш предвид Виктор Хара – чилийски поет, композитор и музикант. Относно написаното от В. Дърева, подкрепям напълно. Някои от долните „антикомунисти” не са си пили хапчетата против злоба днес, това е показателно и за равнището на здравеопазването у нас.

Петък, 25-ти Юни 2010

Мяу Мяу: Авторите, които се чувстват ограбени да прочетат мнението на Коельо за свободно теглените е-букс. Световно известният автор казва че електронните библиотеки ПОМАГАТ на авторите да стигнат до повече хора и след време увеличават продажбите! Безплатните книги са безплатна реклама също! Не плачете че ви ограбват гн.Иречек - ако успеете да превъзмогнете задушаващия ви меркантилизъм може би ще се съгласите с него.

Петък, 25-ти Юни 2010

ОГРАБВАТЕ АВТОРИТЕ Г-ЖО ДЪРЕВА: От 1 юни ме правите престъпник! Мен и още 3 милиона Публикувана: Събота, 6-ти Февруари 2010, автор(и): 24 Часа; прочитания: 33202; коментари ВЕЛИСЛАВА ДЪРЕВА ХАРЕСВА ДА СЕ ПРАВИ НА ПРЕСТЪПНИК!!! ЩО НЕ Я ОПАНДИЗИТЕ ТАЯ, БЕ - МОЖЕ ДА И ЛИПСВА ЕЖЕЧАСЕН СЕКС...

Петък, 25-ти Юни 2010

Петър: Поредно доказателство, че шизофренията е основна диагноза за червените прашки. Нека "ДРОГАРКАТА" да си спомни колко такива акции направи нейния "ДРОГАР" Р.Петков.

Петък, 25-ти Юни 2010

irechek: Престъпник сте г-жо Дърева, но не защото сте чели, а защото най-нагло и безочливо сте ограбили труда на авторите! Затова в България не останаха умни хора, защото труда им е ограбван в една или друга форма от хора като вас, паразитите на обществото, хора свикнали да живеят вечно на гърба на другите. Паднахте ми в очите Г-жо Дърева, може би вие никога повече не трябва да пишете!

Петък, 25-ти Юни 2010

ЧИТАТЕЛ: До "прост програмист": От 2 дни този коментар стои в блога на г-жа Дърева. Оригиналното заглавие е "Полицейска критика", поззаглавието - "Четенето е престепление. Цитирам текста, който ви интересува: "За да заприличат на своя бицепсоиден кумир, който на въпроса „Кои са вашите любими писатели?”, отвърна – „Карл МайН и Тримата мускетари”. За Бога, не подозирах, че има писател Карл МайН! И понеже Атос, Портос и Арамис със сигурност не са писатели, остава д`Артанян – той ще да е! " И по-нататък:"Библиотека! С 15 136 заглавия, с 5883 стихотворения, 4283 разказа, 2185 романа, 990 приказки, 257 басни от 1815 поети и писатели. (И ни следа от Карл МайН!) " За това как несъществуващият писател Карл МайН се е превърнал в Карл Май - питайте дежурния редактор.

Петък, 25-ти Юни 2010

ЧИТАТЕЛ: До "прост програмист": От 2 дни този коментар стои в блога на г-жа Дърева. Оригиналното заглавие е "Полицейска критика", поззаглавието - "Четенето е престепление. Цитирам текста, който ви интересува: "За да заприличат на своя бицепсоиден кумир, който на въпроса „Кои са вашите любими писатели?”, отвърна – „Карл МайН и Тримата мускетари”. За Бога, не подозирах, че има писател Карл МайН! И понеже Атос, Портос и Арамис със сигурност не са писатели, остава д`Артанян – той ще да е! " И по-нататък:"Библиотека! С 15 136 заглавия, с 5883 стихотворения, 4283 разказа, 2185 романа, 990 приказки, 257 басни от 1815 поети и писатели. (И ни следа от Карл МайН!) " За това как несъществуващият писател Карл МайН се е превърнал в Карл Май - питайте дежурния редактор.

Петък, 25-ти Юни 2010

4itatel: До "прост програмист": От 2 дни този коментар стои в блога на г-жа Дърева. Оригиналното заглавие е "Полицейска критика", поззаглавието - "Четенето е престепление. Цитирам текста, който ви интересува: "За да заприличат на своя бицепсоиден кумир, който на въпроса „Кои са вашите любими писатели?”, отвърна – „Карл МайН и Тримата мускетари”. За Бога, не подозирах, че има писател Карл МайН! И понеже Атос, Портос и Арамис със сигурност не са писатели, остава д`Артанян – той ще да е! " И по-нататък:"Библиотека! С 15 136 заглавия, с 5883 стихотворения, 4283 разказа, 2185 романа, 990 приказки, 257 басни от 1815 поети и писатели. (И ни следа от Карл МайН!) " За това как несъществуващият писател Карл МайН се е превърнал в Карл Май - питайте дежурния редактор.

Петък, 25-ти Юни 2010

4itatel: До "прост програмист": От 2 дни този коментар стои в блога на г-жа Дърева. Оригиналното заглавие е "Полицейска критика", поззаглавието - "Четенето е престепление. Цитирам текста, който ви интересува: "За да заприличат на своя бицепсоиден кумир, който на въпроса „Кои са вашите любими писатели?”, отвърна – „Карл МайН и Тримата мускетари”. За Бога, не подозирах, че има писател Карл МайН! И понеже Атос, Портос и Арамис със сигурност не са писатели, остава д`Артанян – той ще да е! " И по-нататък:"Библиотека! С 15 136 заглавия, с 5883 стихотворения, 4283 разказа, 2185 романа, 990 приказки, 257 басни от 1815 поети и писатели. (И ни следа от Карл МайН!) " За това как несъществуващият писател Карл МайН се е превърнал в Карл Май - питайте дежурния редактор.

Петък, 25-ти Юни 2010

Борислава: Аз се постарах децата ми да израстнат с книгите на Карл Май, Майн Рид, Астрид Линдгрен и други подобни, а не с "Хари Потър" на Дж. К. Роулинг.

Петък, 25-ти Юни 2010

Антония: Госпожа Дърева е права. Благодаря, че ви има , госпожо Дърева!

Петък, 25-ти Юни 2010

моряка: Велислава!Добре ,че я има,защото кой ще се осмели да го напише така безпощадно точно? Програмиста.Не си прост.Само се правиш.Прочети пак цитата.Намека е за другите любими на БиБиТик автори,тримата мускетари ,които сигурно са написали" Д'артанян"

Петък, 25-ти Юни 2010

Бай Онзи: Задръстеняци,Карл Май е споменат по повод единствената книга която ББ е прочел "Винету" Колкото до библиотеката:Да живее интернет.И да се наака киберченгето няма да е в състояние да промени нищо,не защото не може а защото толкова може

Петък, 25-ти Юни 2010

HSRS2010: А бе г-жо Дъра Бърева, колкото и да сте чела, изглежда досега не сте проумяла, че престъпник е не този, който "тегли", а който "качва" в сайт нещо, което неговият създател не е пожелал да бъде там. Ако на Вас ви сложат снимката в сайт, в който Вие не искате тя да стои, сигурен съм, че първа ще скочите да настоявате снимката да бъде махната...

Петък, 25-ти Юни 2010

апостол: Ако в българия човек можеше да си купи на символична цена електронна книга голяма част предполагам и двете страни щяха да са доволни до някъде. Навън има автори които предоставят книгите си за свободно сваляне в интернет и въпреки всичко успяват да си продават книгите и в хартиен вариант защото повечето хора предпочитат да четат книга а не да четат от монитор. А с тия акции наистина нищо не постигнаха освен безплатна реклама на сайта, лично аз не бях го и чувал дори преди тая акция на полицията.

Петък, 25-ти Юни 2010

прост програмист: (И ни следа от Карл Май!)+++++ Уважаема г-жо, всъщност в читанката има изключително много произведения на Карл Май. Опитвам се да разбера иронията ви по повод Карл Май и не успявам. Лично аз, предпочитам децата ми да израстнат с кните на К.Май, а не с тези за Хари Потър (примерно), но все пак аз съм един обикновен програмист и какво ли разбирам от хубава книга?!

Петък, 25-ти Юни 2010

дядо Илия: Това трябва да се уреди.И едната страна е права и другата също.В света същият проблем се опитват да решат къде по-приемливо ,къде по-неприемливо.Само,че ние сме свикнали интелектуалния труд да го смятаме за свободно достъпен и това ни пречи.

Петък, 25-ти Юни 2010

baikonur: Подкрепям г-жа Дърева.Права е.Това,което се случва почна да става страшно.Припомням Ви хунтата на Пиночен.Спомнете си отрязаните ръце на Ернесто Че Гевара!!!!

Петък, 25-ти Юни 2010

bisserina: Подкрепям писаното..Това е най-ненужната, най-бруталната от показните акции. И срещу кого? Който в това време на пълна безпросветност и чалга се мъчи да даде възможност да се случи нещо добро. Не съм привърженик на краденето на интелектуална собственост. Имам премного книги в дома си(наследствата ми досега са били главно книги и не съжалявам за това). Имам и възможност да си купувам книги и го правя, но естествено не мога да купя всичко даже и от съображения, че вече няма къде да съхранявам книгите си.Има обаче хора, за които това е единствения начин да получат повече информация, т.е. за просвещение. И тук идват онези с ботуша и рушат всичко. Историята помни и други такива и не прощава.

Петък, 25-ти Юни 2010

Дърдърев: Велиславче, абе нали искаш държавата да получава данъци, че да може да ви върви социалната програмка,. Като има незаконно теглене, как да плащам на преводачи, авторски права на агенции в чужбина, на оформление, на художници, на търговци, на НАП - ДДС и т.н.? Еми няма да работя на светло и тъй то.

Няма коментари:

Публикуване на коментар